AcasăSOCIALUltima rafinărie comunistă din România va fi demolată! Oamenii sunt dezolați, autoritățile...

Ultima rafinărie comunistă din România va fi demolată! Oamenii sunt dezolați, autoritățile locale arată cu degetul spre București

Ultima rafinărie comunistă din România va fi demolată! Oamenii sunt dezolați, autoritățile locale arată cu degetul spre București / Sursă foto/ https://www.economica.net

Ultima mare instalaţie „comunistă” va fi demolată. Încă din 2012, activitatea fostei Rafinării Arpechim a încetat din cauze economice, ineficiență și a tehnologiei depășite. De patru ani durează procesul de demolare, iar acum procedurile începute în 2016 de compania OMV Petrom (proprietara) au avansat.

„Am solicitat în anul 2016 Agenţiei pentru Protecţia Mediului obţinerea obligaţiilor la încetarea activităţii fostei Rafinării Arpechim, în conformitate cu legislaţia de mediu. Datorită complexităţii obiectivului, acesta este un proces îndelungat. În acest moment, OMV Petrom pregăteşte Bilanţul de mediu pentru obţinerea unor astfel de obligaţii, aşa cum a fost solicitat, în conformitate cu legislaţia de mediu”, au transmis reprezentanții OMV.

Investitorul fantomă de la Arpechim Pitești

La începutul lunii septembrie, Cătălin Bulf, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat într-o conferinţă de presă că o companie din Statele Unite ar dori să cumpere de la OMV Petrom  rafinăria Arpechim din Piteşti: „Am recomandat firmei care vrea să cumpere Arpechim să meargă direct la OMV. Asta ar însemna la rafinărie aproximativ 1.200-1.400 locuri de muncă pentru producere de kerosen şi de bitum pentru autostrăzi”. Însă cei de la OMV susțin că nici până acum nu au fost contactați de vreun investitor strain interesat să cumpere rafinăria.

Închisă încă din 2011 din cauze economice, vechea instalație din Pitești era pe vremuri una dintre cele mai mari din ţară, cu aproximativ 8.000 de angajaţi. Amplasată în sudul municipiului Piteşti, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind iniţial proiectată ca parte a unui complex petrochimic. Prima instalaţie a fost inaugurată în 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic.

În 2016, Mariana Gheorghe, pe atunci directorul general al OMV Petrom, a afirmat că în cazul în care ar dori să redeschidă Arpechim, compania ar trebui să investească mai multe sute de milioane de euro, lucru care nu s-a întâmplat și a dus la închiderea acesteia. Rafinăria Arpechim de la Piteşti şi-a încetat producţia în urma unei decizii luate de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, pe data de 24 martie 2011. Conform unui comunicat de la acea vreme al companiei petroliere, aceasta a fost închisă din raţiuni economice, având în vedere provocările economice fundamentale: rafinărie ineficientă, cu tehnologie depăşită şi fără ieşire la mare, cu un necesar ridicat de investiţii.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
638 afisari

3 COMENTARII

  1. Foarte bine! Ce ne trebuie nouă o rafinărie, unde să fie asigurate locuri de muncă multor locuitori ai Piteștiului? Cel mai bine să fie construit un mall de toată frumusețea unde românii să cheltuiască bruma de venituri. Ce, pe locul altor giganți industriali nu au răsărit tot felul de supermarketuri și blocuri de locuințe sau de afaceri care au adus prosperitate României și sărăcirea locuitorilor ei?

  2. O rafinarie comunista demolata de neomarxisti.Tot un drac.Locurile de munca sunt la buget,pentru fetele cu cracii pana in gat,sau la sparanghel pentru ailalti.Somn usor,Rromanistan.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger