AcasăSOCIALUltima oră! Scade vârsta de pensionare. Ce români sunt vizați

Ultima oră! Scade vârsta de pensionare. Ce români sunt vizați

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare.

Aceștia trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluare remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, conform Agepres.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 236/2010.

Ce români sunt vizați

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza

  • extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase,
  • a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu,
  • a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau
  • de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de
  • radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic,
  • a prelucrării ţiţeiului sulfuros,
  • desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos,
  • a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor”, se arată în proiectul adoptat, marți, în Camera Deputaților.

Persoanele trebuie să fi locuit în aceste zone ale ţării

Zeci de mii de români vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani de zile, fără nicio penalizare, din cauza poluării. Este vorba despre locuitorii din următoarele localități: Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, localităţile Câmpia Turzii, Dej şi Turda din judeţul Cluj, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Brăneşti, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localitatea Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Proiectul a fost iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD. Actul normativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Legi adoptate pe bandă rulantă în Parlament

Nu este singurul proiect important care ajunge astăzi pe masa deputaţilor. Un alt proiect de lege care se află pe ordinea de zi şi pentru care Camera este for decizional este cel care are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.53/2003, în scopul instituirii în sarcina angajatorilor a obligaţiei de a organiza activitatea de resurse umane şi de salarizare numai cu persoane care deţin competenţe în administrarea de personal.

author avatar
Andreea Vlad
362 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri