AcasăSOCIALULTIMA ORĂ! Ministerul Educației a anunțat situația scenariilor privind începutul anului școlar....

ULTIMA ORĂ! Ministerul Educației a anunțat situația scenariilor privind începutul anului școlar. Câte școli sunt în SCENARIUL ROȘU

În contextul în care luni începe noul an școlar, iar elevii, părinții și cadrele didactice deopotrivă așteptau să afle cum anume se vor desfășura cursurile, după ce scenariu mai exact – verde, galben sau roșu, Ministerul Educației a făcut publică, în urmă cu scurtă vreme, situația la nivel național.

Se au în vedere, așadar, trei variante – în funcție de situația epidemiologică, știut fiind faptul că în această toamnă școala începe în condiții speciale, pe fondul crizei provocate de noul coronavirus.

Astfel, reprezentanții instituției conduse de către Monica Anisie au transmis, într-un comunicat, faptul că ”în urma propunerilor înaintate de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ, comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență (CJSU/CMBSU) au emis hotărârile privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ, valabil pentru începutul de an școlar 2020-2021.”

Din datele făcute publice de Ministerul Educației, prinții și cadrele didactice află că 238 unități de învățământ în Scenariul 3, respectiv cel Roșu. Ceea ce înseamnă că toți copiii- preșcolari și elevi deopotrivă – vor face activități și lecții doar online.

Situația, conform raportării făcute de inspectoratele școlare județene, arată astfel:

”- 12.610 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară

– 4.892 de unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție

– 238 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

– 7 unități de învățământ au optat pentru scenarii mixte (S2+S3). Varianta s-a aprobat avându-se în vedere situațiile specifice în care acestea se regăsesc: o parte dintre școli sunt în curs de reabilitare, iar altele au cazuri medicale particulare la clasă, astfel încât se impune învățarea online.”

Care este criteriul esențial

Scenariile verde, galben, roșu (sursa foto: captură site MS)

Ministerul Educației menționează și faptul că la nivelul conducerii fiecărei unități de învățământ, în speță al consiliilor administrație,s-au adoptat propunerile, ținându-se cont de situația epidemiologică realizată la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică, care a fost comunicată pe 7 septembrie, dar și de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.

”Potrivit respectivei analize, în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori, în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori, iar în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori”, potrivit MEN.

E de precizat și faptul că, potrivit ordinului comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății, din 1 septembrie, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare îl reprezintă rata incidenței cumulate, mai exact numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.