AcasăSOCIALULTIMA ORĂ: Managerul spitalului din Piatra Neamț își anunță demisia, după tragedia...

ULTIMA ORĂ: Managerul spitalului din Piatra Neamț își anunță demisia, după tragedia de la secția ATI

ULTIMA ORĂ: Managerul spitalului din Neamț își anunță demisia, după tragedia de la ATI (foto: Facebook/Lucian Micu)

Lucian Micu și-a anunțat intenția de a demisiona din funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Decizia lui Micu, pe care acesta a comunicat-o luni după-amiază, prin intermediul unei rețele de socializare, vine pe fondul dezastrului provocat de incendiul devastator care a izbucnit sâmbătă seară în secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț.

Micu explică și motivele pentru care ar fi ales să facă acest pas în lateral, în așteptarea concluziilor anchetatorilor despre cauzele care au produs incendiul devastator. ”Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!”, susține încă șeful spitalului amintit – și spunem asta în condițiile în care Lucian Micu a anunțat că își va înainta demisia oficial marți dimineață.

Nu în ultimul rând, e de precizat faptul că Micu aduce în discuție elementul politic. ”Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”, notează Micu pe Facebook.

Redăm în cele ce urmează, integral, mesajul pe care l-a făcut public Lucian Micu:

”Tragedia de sâmbătă seară din secția ATI în urma căreia zece oameni și-au pierdut viața ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva.

Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie. Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională.

A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul.

Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că toate deciziile luate și acum și înainte au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine.

Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea. Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze – pacienții.
Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!

Fac apel, în calitate de om, să dăm cu toții dovadă de înțelegere și să nu facem presiuni inutile asupra echipei medicale a Spitalului care, în continuare, trebuie să se concentreze în salvarea de vieți, cât mai multe.

Demisia mea va fi înaintată la prima oră a zilei de mâine, nu înainte de a mă asigura că nu las lucrurile la întâmplare, ci că va exista o continuitate fără sincope.”

Abia ce fusese numit în funcție

Fost primar al orașului Roman, Micu fusese numit manager interimar al SJU Piatra Neamț la finele lunii octombrie, devenind al optulea ocupant al al acestui fotoliu în mai puțin de un an. Mai nou, este primul oficial care anunță că demisionează după tragedia soldată cu 10 decese în rândul unor pacienți aflați la Terapie Intensivă.

Duminică dimineață, oficialii unității medicale au anunțat că în urma incendiului izbucnit sâmbătă seară, în secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț, ”zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și-au pierdut viața. ”.

S-a aflat că este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. ”Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani”, au transmis reprezentanții SJU Piatra Neamț.

author avatar
Cristina Stefan