AcasăSOCIALUE se teme de atacuri la sistemele energetice și de comunicații. Pază...

UE se teme de atacuri la sistemele energetice și de comunicații. Pază armată pentru rețelele 5G

Rețelele 5G trebuie apărate cu orice preț

Aflată în stres post-traumatic după sabotajul flagrant la gazoductele Nord Stream, cu autor necunoscut, bineînțeles, UE a decis să-și sporească măsurile de securitate pentru protecția infrastructurii critice, în special în sectorul energetic și al comunicațiilor. În ce privește siguranța comunicațiilor, Consiliul Uniunii Europene a cerut pază armată pentru rețelele 5 G și eliminarea rapidă a furnizorilor cu grad ridicat de risc.

După ce a condamnat cu fermitate actele de sabotaj săvârșite împotriva conductelor Nord Stream, Consiliul European și-a declarat hotărârea de a da un răspuns unit și hotărât oricărei perturbări deliberate a infrastructurii critice sau oricăror alte acțiuni hibride. Referitor la distrugerea gazoductelor Nord Stream, care a tăiat, definitiv, orice aprovizionare viitoare cu gaze rusești, subiectul a fost îngropat, după ce suedezii au preluat, exclusiv, ancheta, care, cu siguranță, nu se va finaliza niciodată, din motive mai mult decât evidente. Chiar și în Recomandarea Consiliului de întărire a capacității de răspuns la viitoare acte de sabotaj sau atacuri, cuvântul ”Nord Stream” este amintit o singură dată, pentru ca, mai apoi, motivațiile să fie îndreptate spre contextul războiului din Ucraina. O dovadă clară că deja s-a pus batista pe țambal.

Îngrijorările Consiliului par să meargă însă dincolo de sabotaje și contexte, fapt care ar trebui să ne dea nouă motive de îngrijorare. UE se teme de atacuri, ceea ce înseamnă că este deja pregătită să se implice și mai mult în conflictul din Ucraina, existând un real pericol al împingerii statelor membre către un al Treilea Război Mondial.  ”Este nevoie de o coordonare sporită la nivelul, în special având în vedere amenințările în continuă evoluție care pot avea un impact asupra mai multor state membre în același timp, cum ar fi războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și campaniile hibride împotriva statelor membre, sau care pot afecta reziliența și buna funcționare a economiei, a pieței interne și a societății Uniunii în ansamblu. Ar trebui să se acorde o atenție deosebită infrastructurii critice din afara teritoriului statelor membre, cum ar fi infrastructura critică submarină sau infrastructura energetică offshore”, arată Consiliul.

Accesul interzis

În Recomandarea Consiliului Uniunii Europene se precizează că este foarte important ca statele membre să finalizeze punerea în aplicare a măsurilor recomandate în setul de instrumente al UE pentru securitatea cibernetică a rețelelor 5G și să adopte restricții în ceea ce privește furnizorii cu grad ridicat de risc, având în vedere că neadoptarea rapidă a unor astfel de restricții poate spori vulnerabilitatea rețelelor din Uniune. Totodată, Consiliul cere consolidarea protecției fizice și nefizice a părților critice și sensibile ale rețelelor 5G, inclusiv prin controlarea strictă a accesului. ”Având în vedere evoluția rapidă a amenințărilor, ar trebui luate cu prioritate măsuri de consolidare a rezilienței în sectoare-cheie, precum energia, infrastructura digitală, transporturile și spațiul, și în alte sectoare relevante identificate de statele membre. Măsurile trebuie să aibă vedere efectele în cascadă, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, dependența, impactul schimbărilor climatice, furnizorii și partenerii nefiabili și amenințările și campaniile hibride, inclusiv acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine”, mai precizează Consiliul UE.

Adversarul și dușmanul

Recomandarea conține referiri la măsuri de contracarare a amenințărilor și a campaniilor hibride, având în vedere posibilitatea ca adversarii să desfășoare din străinătate acțiuni de manipulare a informațiilor și ingerințe, prin conturarea discursurilor referitoare la incidentele care vizează infrastructura critică. Despre ce adversar sau ce dușman ar fi vorba, nu este, însă, prea clar.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.