AcasăSOCIALUE sabotează agricultura românească. Fermierii nu mai au voie să cultive

UE sabotează agricultura românească. Fermierii nu mai au voie să cultive

Reguli draconice impuse de UE fermierilor români

Uniunea Europeană a impus, de la anul, reguli draconice de climă și mediu în agricultură, condiții pe care fermierii români nu vor putea să le îndeplinească. Consecința va fi tăierea subvențiilor, fapt care îi va falimenta pe producătorii agricoli din țara noastră. Una dintre interdicții se referă la rotația culturilor, astfel că fermierii nu vor mai avea voie să cultive grâu după grâu sau porumb după porumb.

Subvenția primită astăzi de la Uniunea Europeană de agricultorii români a fost înghițită de inflație, spun fermierii. Mai mult, aceștia se plâng de faptul că nu există niciun ajutor din partea Guvernului pentru calamitățile produse de secetă și faptul că li se permite să ia în avans subvenția de la UE este o capcană.

”Și asta pentru că la anul s-ar putea să nu mai încasezi toată subvenția, că se schimbă radical politica agricolă comună.  Noile reguli de mediu și de climă sunt draconice și n-o să mai îndeplinim condițiile acelea. Noi am tot făcut simulări pe noul Plan Național Strategic lunile acestea, când am discutat cu Ministerul Agriculturii, și am dovedit că nu ne vom încadra. S-a impus o altă rotație a culturilor, și nu vom mai avea voie să avem aceeași cultură doi ani la rând. De exemplu, în Dobrogea nuse  cultivă foarte mult porumb și atunci ei veneau cu rotații de genul grâu, grâu, rapiță, grâu, grâu și floarea soarelui. Deci repetau încă un an grâul și nu veneau cu porumb. Acum ei nu mai au voie să pună grâu după grâu, vor fi obligați să pună rapiță, grâu, floarea soarelui, dar nu se poate, pentru că nu poți să vii cu floarea soarelui după rapiță, pentru că au boli comune. Noi, prin rotația culturilor, asta înțelegem să facem, să evităm a îmbolnăvi culturile, pentru că după aceea trebuie să aplicăm tratamente și ne încărcăm cu costuri. Nu mai avem voie să punem nici porumb după porumb, conform noilor reguli ale UE și asta ne îngreunează și mai mult activitatea. Și sunt mai multe piedici care au fost impuse, printre care și dispariția pesticidelor și îngrășămintelor de pe piață”, ne-a declarant Ionl Arion, președintele Federației ProAgro.

Falimente în lanț

Seceta a afectat destul de serios și producția de floarea soarelui, care va fi mai redusă cu cel puțin 30% față de anul trecut, susțin producătorii. Problema este că prețul oferit pe floarea soarelui este, în acest an, aproape la fel cu cel de anul trecut, în condițiile în care costurile s-au dublat. Astfel, din toamnă, vom asista la falimente în lanț ale fermierilor români. ”Pentru fermieri, faptul că anul acesta prețurile la floarea soarelui vor fi mici este o grea lovitură. Dacă anul trecut un litru de motorină echivala cu 2 kg de floarea soarelui, anul acesta echivalează cu 4 kg de floarea soarelui, ceea ce înseamnă că mulți vor falimenta”, ne spune Ionel Arion, președintele Federației ProAgro. Acesta arată că anul trecut fermierii au vândut cu 2,30 – 2,40 lei kg către traderi, pentru că procesatorii nu au capacități mari de depozitare. În ianuarie, traderii au vândut floarea soarelui cu 5 lei, iar procesatorii au cumpărat la acest preț, de aceea s-a și scumpit uleiul foarte mult. ”Din septembrie încolo, floarea soarelui se va cumpăra cu 2,50-3 lei și atunci ar trebui să scadă brusc prețul uleiului, dar vor veni cu scuza că au crescut tarifele la energie și la combustibil și nu va fi nicio scădere”, susține președintele Federației ProAgro, Ionel Arion.

Stocurile sunt epuizate

Fermierii ne spun că stocurile de floarea soarelui de anul trecut sunt epuizate, iar luna aceasta și în august fabricile de procesare se opresc pentru reparații, întreținere și renovări.

”Piața azi nu mai are ulei sau dacă mai are, este pe terminate. Stocurile de floarea soarelui s-au epuizat pentru că începe o nouă recoltă. Fiind oferta redusă și cererea ridicată, crește prețul. Scumpirile la ulei au apărut pentru că este un produs de bază, este cerere pentru el și a dispărut oferta din Ucraina, care este unul dintre cei mai mari exportatori din lume de ulei brut, ulei rafinat și floarea soarelui. România produce 3 milioane de tone de floarea soarelui într-un an bun și consumă cel mult 1,1 milioane tone de ulei, deci mai și exportăm. Dar, fiindcă a fost cerere mare pe piața europeană, a plecat la export, că au fost prețuri bune”, ne-a mai precizat Ionel Arion, președintele Federației ProAgro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.408 afisari

70 COMENTARII

    • Rotația culturilor este o chestie științifică ce se aplică de când lumea în agricultură. Ea ajută la creșterea producției, nu o subminează. Asta se învăța în clasa a V-a la disciplina numită „Agricultură” care se preda la școala primară. Că fermierii în lăcomia lor ar vrea să cultive numai și numai grâu că ăla nu trebuie prășit și le iese lor profit mai mare, iar dacă solul e „obosit” adaugă tone de îngrășăminte pentru a forța producție, aia e altceva. E lăcomia și avariția fermierilor. Sunt total împotriva apartenenței noastre la UE dar aici UE are dreptate.

      • În România orice fiu sau nepot de primar a ajuns proprietar sau arendaș de terenuri agricole pentru că a știut să se învârtească bine prin corupția de la noi, mai ales în perioada 2005-2012 când s-au făcut mii de matrapazlâcuri cu titlurile de proprietate asupra terenurilor agricole. Dar agricultură au făcut doar după ureche nu după carte. „Pune bă grâu că ăla iese bine la preț!” Au învățat agricultura prin corespondență iar acum fac gât.

        • Edmond ce mama mătii de nație ești sigur român nu.. un agricultor care semăna grâu acela ie specializat doar pe cultura aceea și nu poate peste noapte să schimbe cultura!

          • Dacă e așa cum afirmi, atunci va distruge acel teren arabil. Rotația culturilor nu este o invenție a agriculturii moderne. Se aplică de peste 3000 de ani. Ideal este ca fiecare ogor să fie lăsat în paragină în al șaptelea an, timp de un an întreg pentru a se „odihni”. Numai că lăcomia este și a fost întotdeauna mai puternică decât rațiunea.

        • LINGAII IN COOR DE PE ZIARE.COM AU INFESTAT SITE-URILE SI PROPAGA MIZERIA SI INSULTELE PRIN JEGOSII COMENTATORI ACIUATI PESTE TOT

          ZIARE.COM ZIS SI ZOAIE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI SI DEJECTIILE VIN SI COMENTEAZA SI AICI SPURCAND TOT PE UNDE TREC
          SLAVA ZOAIE.COM , CENZURA SI DICTATURA CE O PROSLAVESC

      • Grâul este cultura cea mai puțin profitabilă.
        Vorbești fără sa știi.
        În alte locuri nu poți veni cu floarea soarelui sau porumb din cauza ciorilor și animalelor sălbatice care sunt mai protejate decât omul.

        • Am numit un produs la întâmplare. Numește tu unul mai profitabil că nu mă deranjează.

    • JEGUL SI MIZERIA POLITICII. , CELE MAI PROASTE FIINTE UMANE , CELE MAI IMBECILE SI TAMPITE CREATURI ALE NATURII , DE O INCOMPETENTA SI PROSTIE FARA MARGINI , RAR INTALNITA , CEI MAI CRETINI SI DOBITOCI , PLAGIATORI DOCTORI CU DIPLOME XEROXATE SI LEGIFERATE DE EI , AU AJUNS SA GUVERNEZE
      ACESTE PLOSNITE SI JEGURI ALE NATIUNII AU PUS MANA PE PUTERE

      ASTIA VA VAND LA BUCATA
      ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE UNDE SUNTETI AMENINTATI SI INJURATI DE NISTE ANALFABETI CE SE CRED JURNALISTI ! MULTI KAKATI DE PE ZIARE.COM FAC COMENTARII SI AICI

      JEGURILE SI PUPIN CORISTII DE PE ZIARE.COM SUNT PESTE TOT . IMPUT SI SPURCA PRESA ROMANEASCA
      ANALFABETII PLATITI DE PE ZIARE.COM , FALSI JURNALISTI LING IN COOR ZILNIC POLITICIENII CE AU DISTRUS TOTAL ROMANIA
      SASSUL SSASSE CASE SI GENERALUL PLAGIATOR CONFIRMAT AU FACUT PRAF ROMANIA
      SLAVA TURISTUL TRANTOR SKIOR

    • Toate ca toate dar fermierii români, mici și mari nu înțeleg de ziua de mâine, nu-i interesează sustenabilitatea, nu-i interesează decât profitul de acum. Și-au furat singuri căciulile când au distrus sistemele de irigații și plâng zi de zi că e greu, alimentați la greu de subvenții peste subvenții. Subvenții și cadouri de la partid ce i-au făcut total indiferenți în fața zilei de mâine.
      În orice domeniu, într-o lume liberă cu o piață liberă, trebuie să fi competitiv.

      Dar nu… voi vreți înapoi în dictatură, să lingeți un Putin, un Kim, măcar un Dodon mic.
      Să avem partid și lider suprem care să ne dea, să ne zică, să ne conducă.

      Noi să fim analfabeți și agramați, să nu ne frecăm prea tare la mansardă că obosim și să vedem la teveu ce iad e la alții și ce raiul pe pământ e la noi cu cincinalul în patru ani și jumătate.

      Fermierii puteau să-și irige culturile folosind metode moderne, eficiente, care nu risipesc apa și să folosească și apa de ploaie, stocată în rezervoare acoperite.
      Să cultive mixt, ținând cont de interdependența plantelor cu alte plante, cu bacteriile, fungiile, insectele și animalele. Puteau să conlucreze cu fermele zootehnice pentru îngrășământ natural, îngrășământ care putea genera metan pentru necesitățile locale, gratis, dar și acolo pompează animalele cu antibiotice care se regăsesc apoi în balegă, zootehniști plătesc vidanja în loc să prinească bani pentru o resursă valoroasă care ar fi putut să o exploateze chiar ei iar agricultorii nu știu decât să înprăștie munții de azotat de amoniu.

  1. Da, sunt curios daca putorile peneliste pun botul la asa ceva, tot subminarea economiei este, plateste careva ?

  2. foarte bine! sa vina marea foamete! marele faliment! numai asa ne mai putem trezi din somnul cel de moarte in care ne adancira barbarii de tirani!

  3. Dna Marcu,eu nu mai comentez nimic fiinca ati imprumutat obiceiurile urate ale unor colegi de redactie de a cenzura.Sunteti prima jurnalista din Romania care cenzureaza pe cei care ii iau apararea in fata golanilor slobozi la gura care se lafaie pe la ziarul dvs.Ciudat.Cat priveste mult plansii fermieri ,domniile lor ,din toamna anului trecut, vand produsele la preturi pe care nici nesimtirea nu le suporta.E ca in povestea aia cu profesorii cu salarii mici care dupa ce amenintau cu boicotarea anului scolar plecau in vacante in destinatii insorite.Eu spun ca daca am renunta putin la ipocrizie ne-ar fi mai bine.

  4. Doar ca fapt divers, ai noștri nu protestează în semn de solidaritate pentru olandezi?

  5. De suveranitate vorbeste cineva?

    Constituţia României

    Cuprins
    Titlul I

    Principii generale

    Titlul II

    Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale

    Titlul III

    Autorităţile publice

    Titlul IV

    Economia şi finanţele publice

    Titlul V

    Curtea Constituţională

    Titlul VI

    Integrarea euroatlantică

    Titlul VII

    Revizuirea Constituţiei

    Titlul VIII

    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    Revizuirea
    Constituţiei României

    Constituţia României

    aşa cum a fost modificată şi completată prin Legea de revizuire a Constituţiei României nr. 429/2003, republicată de Consiliul Legislativ, cu reactualizarea denumirilor şi dându-se textelor o nouă numerotare

    Legea de revizuire a Constituţiei României
    PDF: ro en fr
    PPT: ro en fr
    a fost aprobată prin referendumul naţional din 18-19 octombrie 2003 şi a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 3 din 22 octombrie 2003 pentru confirmarea rezultatului referendumului naţional din 18-19 octombrie 2003 privind Legea de revizuire a Constituţiei României.
    Principalele valori ale Legii de revizuire a Constituţiei
    Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată prezentarea Raportului Curţii Constituţionale referitor la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din 18-19 octombrie 2003 privind Legea de revizuire a Constituţiei României, precum şi a Hotărârii nr. 3 din 22 octombrie 2003 a Curţii Constituţionale pentru confirmarea rezultatului acestui referendum.
    Constituţia din 1991
    ro en fr de es
    PDF: en fr

    în forma iniţială, a fost adoptată în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991 şi a intrat în vigoare în urma aprobării ei prin referendumul naţional din 8 decembrie 1991.

    Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României (227/2003)
    Forumul Constituţional 2003

    Sunteti aici: Prima pagina > Constituţia României
    CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

    TITLUL I
    Principii generale

    Statul român ARTICOLUL 1
    (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

    (2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

    (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

    (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

    (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

    Suveranitatea ARTICOLUL 2
    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

    (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

    • Bati câmpii nene. Nimeni nu le interzice fermierilor sa lucreze pamantul și să-și vândă produsul, dar daca vrei banii mei respecta niște reguli pe care ori ce tâmpiți le știe și le aplica și Ceaușescu.

  6. Scuze pentru mesajul precedent. Copy/Paste din Constituție devine o operație laborioasă.
    Tot ce vroiam să plătea este:
    Suveranitatea ARTICOLUL 2
    (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

    (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  7. banui ca ai vrut sa faci o gluma sau te-ai dorit sa fii sarcastica, nu? de rotatia culturilor a auzit cineva? dupa floarea soarelui de obicei pamantul se lasa un an sau se cultiva soia, mazare sau fasole. ceva se intampla la voi de asmutiti oamenii. nu va inteleg interesul. daca se vrea iesirea din ue nu cu stupizenii se umbla!

    • Dacă ești capabil, încearcă să explici de ce o organizație economică devenită politică peste noapte ne impune reguli peste cele stabilite in țară in funcție de regiuni. Chiar crezi că oamenii de meserie de la noi nu au experiență, sunt niste imbecili? Chiar crezi ca rotația culturilor este un secret cunoscut doar de birocrații comunității europene? Inteleg ca îți faci meseria de propagandist, de global shaper dar păstrează macar o decență minimă…

      • ai citit articolul? se pare ca ,,specialistii” tai cultivau grau dupa grau, porumb dupa porumb. asta scrie in articol, la asta se raspunde

        • Pe undeva poate ai dreptate. Stiu in principiu de ce se face rotația. Chiar dacă as lua cursuri, nu cred ca as avea cunoștințele celui care isi câștigă pâinea in agricultură. Dacă vrei, ma îndoiesc că există o soluție unică care o putem generaliza. On opinia mea, există principii care trebuiesc adaptate, a la lettre sau nu in funcție de parametrii regionali. Ceea ce contează sunt rezultatele.
          In ceea ce privește UE, îmi cer scuze dar analizând starea deplorabilă in care a ajuns România eu nu mai am nici o încredere în regulamentele si hotărârile celor care votează în bătaie de joc ceea ce li se pune în fața.

      • Ropoale , mai discret , aplica pozitia teslei si omerta cand esti inghesuit , cum te-am invatat la cursuri , dupa ce ca esti un prapadit de troll mancurt , mai esti si fudul ? Patreaza o minima decenta , bate la ochi , ai intrecut masura si iar te perpelim de-a busilea sub prezidiu …!!!

        • Nu știu ce anume ti-a declansat raspunsul dar oameni ca tine, de la raion, s-au înmulțit cam mult și ar trebui starpiti de mici. Sunteți născuți cu propaganda în suflet. Strămoșii voștri v-au lasat moștenire limbajul sărac și vulgar al unui cretinopat pe care il folosiți mândri sperând să fiți remarcați de alții al caror nivel de imbecilitatea nu vă depășește dar care prin cunoștințe si relații sunt mai bine poziționati in societatea de trădători, hoți si marlani in care navigați. In ceea ce privește domeniul sexual pe care ai ajuns sa-l apreciezi probabil datorita ședințelor inițiatice oferite de tactu’, fratele sau mai stiu eu ce „specialist” care ti-a modelat înclinațiile sexuale folosind printre altele linistea pe care ti-o poate oferi un birou, tin să te anunț ca astăzi esti liber să nu te mai ascunzi si poti sa te expui, un encule liber in lumina zilei. Nu-ti fie frică, nu te va privi nimeni decât poate o pereche de javre fără stăpân.

          • Ropopoale , fa o baie , da-ti cu vaselina de tanc la ghiventul rozetei si maseaza-ti falcile , mergem pe malu lacului sa ne dam la fund , vin sa ne inlantuim intr-un 69 pe sistem kamasuthric , dulceata !

          • Kostea,
            Esti mult prea cretin ca să -mi pierd timpul cu tine. Stiu ca nu e vina ta ca te-ai nascut intr-o familie de incestuosi dar eu nu sint psihiatru ca să te tratezi.
            Național, nu credeți ca exagerati permițând unui individ de teapa lui Kostea să-si faca meandrele în conversațiile cu cititorii, CHIAR DACĂ LUCREAZĂ PENTRU VOI? Credeți că puteți sta drepți în fața unui judecător?

    • Eu nu sunt sclav afara , sunt in interiorul zooparkului , Transnistria are exponate unicat ….hihihihihi

    • Sunt prapaditul de troll nistrean CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , m-a trimis Raionu la produs , cersesc si eu o suventie de mumu la slitul romanilor !!!

  8. nu mai au voie decat rapitza,
    stim cu 1 saptamana sa fie umflat chesnoiu sau costoiu sau chestaroiu.

  9. Toti agricultorii ar trebuii sa mearga acasa. Cunosc si eu oameni care iau bani de la apia, sau subventii pentru animale, sau culturi. Din banii aia isi cumpara masini si electrocasnice sau merg in vacante in loc sa ii investeasca in ingrijirea terenului, irigatii, adaposturi.
    Da eu, care nu cultiv nimic, de ce sa nu primesc subventie, ca si mie imi e greu? Si pentru mine au crescut preturile. Si eu imi cumpar „materia prima” (alimente, carburant) mai scump.
    E o ipocrizie din partea marii majoritati a oamenilor care primesc subventii.

  10. Eu am 30 de hectare cât să nu mor de foame în gunoiul ăsta de țară! Și pun 4 ani la rand orz si dupa un an porumb! Floarea-soarelui strica terenul, Acum se da lege să pun doar un an și sa pun porumb și rapiță și pla mea , dacă prind secetă ca anu ăsta ca nu recoltez 10 hectare de porumb! Și dacă pui rapiță și e secetă mă îndatoreze 5 ani pentru ca vrea Uniunea Europeană schimbări! Așa vând pământul și plec din țară de tot!

    • @Mitrica

      ” Așa vând pământul și plec din țară de tot! ”

      Adica ajungi sa faci exact ceea ce vor conducatorii marilor puteri sa faci.

      Ue tocmai a afirmat ca Romania este o tara privilegiata dpdv al resurselor si ca ESTE OBLIGATA sa le imparta cu restul tarilor!

      Mortii lor de globalisiti…..cred ca este timpul pentru noi, astia din popor, astia mai multi decat ei, sa incepem sa ne facem singuri dreptate, ca altfel nu mai merge!

    • Ar trebui sa-i mai băgăm în mă-sa pe cei de la UE. Acum vin ei să ne spună ce să facem, de fapt vor să ne pună pe butuci și ce ne-a mai rămas din agricultură. Știm și noi de rotația culturilor, și știm foarte bine ce merge și ce nu.

  11. Subventia o ia agricultorul ca sa manci TU,care nu esti agricultor IEFTIN.Eu ma rog sa taie subventiile,sa cultiv ce vreau,si sa vand la pretul corect.Atunci mai vorbim.

    • Uniunea Europeana nu este incremenita intr-un proiect rigid si batut in cuie , adopta masuri in functie de situatia climatica . Rotatia culturilor e abc-ul celui mai neinstruit agricultor , n-a descoperit nimeni roata . Asociatiile de agricultori sa-l arvuneasca pe Make Teodosie , are relatii la Institutul Meteorologic si altoieste slujbe fix cu o zi inainte sa ploua .

    • Retă, în alte țări industria susține agricultura. FIRESC, CA SĂ SE MĂNÎNCE MAI IEFTIN.
      Ai descoperit și tu apa caldă. Mult ți-a mai luat.
      Handi, cum vei concura cu produsele agricole, subvenționate, ale altor țări?

      • Barbule , nu mai concurez cu nimeni , Raionu mi-a dat instructiuni sa cooperativizez agricultura si sa infiintez niste sovromuri profitabile , d-aia insist cu ROEXIT .

  12. Nemernicii astia ne invata agticultura de parca pana sa fie ue nu mai mancam din pamantul nostru trebuia sa i intrebam pe ei !! Ei care sunt inventatorii chimicalelor celor mai nocive din agricultura si care cu firmele lor au spurcat si aici.nimic bun nu fac acesti neomarxisti demonici.

    • Kostea , iar ai avut cosmaruri in noaptea asta ? Se facea ca esti sechestrat in Turnul Londrei ?

      • Asa e , numai eu stiu prin ce-am trecut , d-aia postai si la 9:11 , sa ma refulez la cate chimicale visam ca ingurgitam de la niste neomarxisti demonici …..hihihihihi…..bine ca a fost doar un vis , ma duc sa ling o bazdarca de samagon sa-mi revin …..

        • Kosteo, ce faci esti online non stop, tu cand mai dormi cand mananci cand muncesti cand ai atat timp pentru postat online sau esti vreun bot antamat la servicii si schimbati turele etc?

  13. Ce chestie! Încearcă defăimarea UE din motive de el știute. Lăsați prostiile. In Romania agricultura se face după ureche in cea mai mare parte. Câți fac analize de sol? Câti caută să aibă o producție mare? Se mulțumesc cu grâul. L-ai pus toamna mecanizat, te rogi sa ploua, sau chemi pe preacuviosul, iar în iunie l-ai cules tot mecanizat. Agricultura de subzistență pentru puturoși.

  14. Gheorghe , ai perfecta dreptate ! Nu e vina cititorilor in totalitate , cine instiga e chiar autoarea articolului : ” UE SABOTEAZA AGRICULTURA ROMANEASCA . FERMIERII NU MAI AU VOIE SA CULTIVE ” . Cum sa-si dea cu tesla-n … glezna si sa saboteze UE agricultura romaneasca cand toata Europa sufera si orice parcela de pamant arabil conteaza ? Iti trebuie tupeu sa pui asemenea titlu si in spate sunt cu totul si cu totul alte interese . Asta e jurnalismul , cine comanda , ala plateste muzica !

  15. Fermierii/agricultorii adevărați știu ce și cum să aplice principiul rotației culturilor. Problema este că multe suprafețe de teren arabil au încăput pe mâna străinilor sau a unor afaceriști veroși, care nu aplică corect regulile în agricultură. Totodată, la Bruxelles s-au cuibărit tot felul de oligofreni din România, români vopsiți peste noapte în specialiști în agricultură, care stabilesc și dictează reguli aberante, reguli care nu pot avea aceiași aplicabilitate în toate țările UE. Un exemplu am putea fi ierbicidarea unor culturi care, pentru a fi eficientă, trebuie aplicată cam prin februarie iar marii specialiști au stabilit să aibă loc prin aprilie sau mai când efectul este zero. Am, totuși satisfacția că Petre Daea va pune oarecare ordine în agricultură, numai dacă trădătorii de neam și țară îl vor lăsa să-și facă treaba dar și susținerea puternică din partea PSD și a primului ministru, care, ca militar, ar trebui să fie mult mai patriot și să lase lingușeala pe la marele licurici.

    • Petre Daea numara licuricii noaptea si i-a sapat groapa lui Chesnoiu cu rubedenii angajate pe pile , Daea il apreciez nespus , nimeni nu dreseaza ca el cormoranii sa manance pietricele in loc de pesti si n-are gargara lui , se vede ca e pregatit si a facut Stefan Gheorghiu …!

  16. Fiecare cu bucata lui de dreptate: si Guvernul și UE și comentatorii! În parte, fiecare este destul de departe de întreg. Situatia este foarte complexă și nu se rezolvă cu „hei-rup” nici cu „să vină cineva să ne dea”.
    Rezolvarea cere timp, graba te duce dintr-o problemă în alta. Feriti-va de specialiștii în datul cu părerea.

    • Bre , nea OM G , vorbesti serios ? Specialistii sa-si faca treaba , jurnalistii sa bata campii si noi sa ramanem muti la articolul de fata ? Au revenit vechile tertipuri cu „Ciocu Mic ” si poolimea mucles ?

    • iar tu nu stii sa scrii , tocmai tu ti-ai gasit sa critici ? comenta-ti !?!! asa se scrie analfabetule !

      • Lasa-l in durerea lui , trebuie sa-si faca norma de postari , dupa ce ca e prost gramada , e si fudul …

  17. Nu e nevoie ca ue sa saboteze agricultura romaneasca, noi oricum cu conducatorii actuali, ne sabotam singuri, trebuie doar sa fim lasati in pace s-o facem. Punct .

  18. De ce exista mecanisme de negociere aplicate diferentiat pe Politica Agricola Comuna, dar mai ales lobby puternic in Comisie si Consiliu pentru protejarea unor produse si state, caci unii iau si subventii diferentiat, desigur si aportul statelor lor conteaza aici, dar fraierii incaseaza ca de obicei Via Securitatea Romana niste mu.. mu …?

    Alo Securistii din servicii ce faceti bai pentru Romania? Voi de unde o sa va umflati burdihanele gradatilor daca taranu roman intra in colaps?

    • Sunt tot agramatul de la 12:36:03 , razui galeata …! Smirna , sa nu va prind ca mai COMENTA – TI …….hihihihihihihihihi ……ce dobitoc sunt ……..!!!

  19. Vorbiți despre lăcomie din parte fermierilor fara să știți ce înseamnă să fi fermier. Îl invit pe domnul care a învățat în clasa a V-a ce înseamnă rotația culturilor sa vina intr-o fermă timp de 7 zile, nu mai mult sa vada ce insemăna agricultura cu adevărat și după aceea să vorbească despre lăcomie. Poate că există și genul acesta de fermier, dar nu trebuie generalizat. Nu toți sunt la fel. Agricultura in primul rand înseamnă pasiune. Vorbim Tori că sa scumpit uleiul și alte produse. Un litru de ulei costa 15 lei, folosești minim o săptamana dintr-un litru. Un pachet de țigări costa 22 lei, cel putin pe zi. Comparați.

  20. Ce sa mai vorbim, aici isi dau cu parerea toti analfabetii in agricultura: pe aceeasi bucata de pamant o cultură se pune odata la 5-6 ani adica, ca sa nu spoliezi pamantul de substante nutritive si sa nu-l otravesti cu tone de azotati in compensare pui un an grau, anul urmator porumb, apoi orz, ovaz, rapita orice alte culturi care se preteaza la calitatea pamantului respectiv. Principiul rotatiei culturilor, intrebati ingineri agricoli etc.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger