AcasăSOCIALUE condamnă România la foamete. Interdicții la protecția culturilor

UE condamnă România la foamete. Interdicții la protecția culturilor

În ritmul interdicțiilor de la UE, România nu va mai putea cultiva nimic

Interzicerea de către Uniunea Europeană a insecticidelor pe bază de neonicotinoide va aduce foametea în România. Pe lângă floarea soarelui, pe care nu o mai putem cultiva, dăunătorii care nu pot fi anihilați cu alte tipuri de insecticid au început să atace nu numai porumbul și sfecla de zahăr, ci chiar și grâul, punând astfel în pericol securitatea alimentară a țării.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat cu seninătate că România intră în al doilea an de interdicție de la UE la folosirea neonicotinoidelor  în tratarea semințelor de floarea soarelui, fapt care va reduce dramatic suprafețele cultivate. Culmea este că niciunul dintre reprezentanții Românei la Bruxelles nu s-a ”bătut” pentru securitatea alimentară a țării, răspunsul Ministerului Agriculturii pentru fermieri fiind că nu a avut argumente să susțină folosirea acestui insecticid. Argumentul crucial ar fi fost însă acela că România este afectată de o insectă specifică acestei zone, cunoscută sub denumirea de rățușca porumbului, care pur și simplu face ravagii în aceste culturi. Mai mult de atât, insecta nu distruge doar floarea soarelui, porumbul și sfecla de zahăr, ci, de anul trecut, a început să distrugă și grâul. Singurele culturi pentru care România a obținut permisiunea în acest an de a folosi neonicotinoidele au fost porumbul și sfecla de zahăr. ”Pentru campania de primăvară 2021, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, a autorizat utilizarea în situații de urgență a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb, precum și a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide. Este al doilea an consecutiv în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu acordă autorizații temporare pentru tratamentul semințelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor. Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători nu constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Grâul, în pericol

Fermierii avertizează asupra insectelor dăunătoare care au invadat culturile de grâu anul trecut, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. ”Insecta rățișoara porumbului este specifică României, celelalte state o învață în cărțile de specialitate. Dacă noi am fi fost activi la Bruxelles în COPA-COGECA puteam să le explicăm. Ei pur și simplu și-au verificat și și-au asigurat spatele lor, nu i-a interesat, că nu au problema asta. România are un climat favorabil pentru floarea soarelui, dar interdicția folosirii neonicotinoidelor va diminua profund suprafețele cultivate și, probabil, vom ajunge să cultivăm o dată la trei-patru ani. Mai mult, larvele insectei rățișoara porumbului rămân și la porumb, chiar dacă faci rotația. Mai grav este că insecta a început să apară și la grâu, pentru că am avut iernile mai blânde în ultimii ani și larvele au rămas în sol, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Neonicotinoidele combat nu numai rățișoara porumbului, ci și viermii sârmă, care constituie o problemă foarte mare pentru agricultori. La rapiță, varianta de insecticid care a fost aprobată costă de 5-6 ori mai mult și are o eficiență de doar 25% față de insecticidele pe bază de neonicotinoide. Cu cât sunt mai slabe substanțele acestea, cu atât trebuie să dai doze mai mari în tratamente și tot acolo ajungi”, ne-a declarat Florin Bercu, directorul Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (URNCSV).

Dispar pesticidele

În Uniunea Europeană pentru Green Deal s-a prevăzut reducerea masivă a pesticidelor, fapt care va afecta sever agricultura din România. În fapt, țara noastră are cel mai curat pământ din Europa, având în vedere faptul că, în ultimii 30 de ani, s-au folosit la culturi foarte puține pesticide. Dacă în celelalte țări europene substanțele folosite intensiv au reușit să ducă la dispariția dăunătorilor, în România evoluția a fost una naturală. Peste aceasta însă s-au adăugat anii de secetă, care au favorizat apariția și înmulțirea insectelor distrugătoare. ”Cultivăm din ce în ce mai puțin floarea soarelui, iar anul trecut am avut și seceta, care ne-a epuizat. Lucrul acesta se vede și în producția de miere, care a scăzut foarte mult, pentru că floarea soarelui este extrem de importantă pentru albine. S-a dovedit deja că neocotinoidele aplicate în tratarea semințelor nu afectează în niciun fel albinele. Neonicotinoidele au fost autorizate de Comisia Europeană, au fost verificate și sunt sigure. Este mult mai eficient să faci tratamentul la o tonă de sămânță decât să tratezi câteva sute de hectare. Problema este că dacă nu faci tratament la sămânță trebuie să tratezi în vegetație, pentru că sigur albina nu zboară până răsare planta, că este frig. Substanțele astea care se găsesc acum nu prea mai omoară niciun dăunător, singurele care mai au efect sunt doar neonicotinoidele”, ne-a mai precizat directorul UNCSV, Florin Bercu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.595 afisari

12 COMENTARII

  1. asta pentru ca producatorii nu au intrebat niciodata cercetatorii nostri cu ce se pot inlocui pesticidele interzise.Sunt si alte metode, alte substante biochimice sau biologice.Sigur ar fi gasit solutii.
    Se vaita ca baba cu drobul de sare.

    • @ Ioana
      Probabil ca n’atzi lucrat niciodata intr’un laborator chimic care sa dezvolte si sa puna pe piatza un nou pesticid sau in general un nou produs. Costurile sint enorme iar Romania nu mai are nici cercetarea si nici economia pe verticala sa produca pesticide specifice zonelor agrare ale Romaniei. Putem produce eventual sub licentza. Asta daca au mai ramas vreo 2-3 ingineri chimisti prin Romania.

      • Tocmai ca stiu.ce spun.Ia incercati la Facultatea de biologie…sau agronomie sau chimie…va gasesc inlocuitori biochimici sau biologici…Sau la un Institut de cercetare…

  2. Taranul roman inept si arendasii straini criminali nu stiu decit sa arunce tone de otrava peste culturi, dupa care sa faca prostii cancere cirt cuprinde si, daca se poate, milioane sa aiba anus impotriva naturii !!!
    1 9 0 7 !!!

  3. Se stie in toata lumea, dar caposul inapoiat roman nu a aflat inca..O tot tine pe a lui ca l-a lasat Creatorul ”’dezghetat la minte si conspirationist din nastere”. Neonicotinoidele ucid albinele in masa.Ati mai vazut in ultimii ani asa de multe albine? Insecta asta muncitoare face cat o suta de trantori umani.

  4. Dar care dintre europarlamentarii Romaniei sunt experti in domeniul agricol. Nici in conducerea MADR nu mai sunt experti in domeniul agricol. Sunt la moda numai crescatori de oi, economisti, medici veterinari… Care dintre ei cunosc politici agricole cap coada care sa poata sa construiasca sisteme de functionare a pietelor sectoriale care sa asigure dezvoltarea si implicit competitivitatea pe piata nationala, comunitara si extracomunitara a produselor agricole si agroalimentare???

  5. Florin Bercu dixit….”S-a dovedit deja că neocotinoidele aplicate în tratarea semințelor nu afectează în niciun fel albinele”….

    Tu te auzi d o b i t o c u l e ?…Păi depopulările?….Poate mor albinele de emoție….

  6. Nea Daea unde esti ?
    Astia omoara agricultorii romani cu zile
    Neocoitinoibovinele afecteaza si asa mintea in ceata a Liberalilor

  7. E ca in nodul gordian a lui Alex cel Mare. Cand satenii nu au putut sa desfaca coada unui cal ce se priponosa la un han, veste de care a aflat pana si inteleptul Alex ce se apropie a inceput sa desfire coada calului, apoi a scos spada si a retezat coada calului. Oamenii au ramas uimiti ca Alex a eliberat calul imediat timp ce ei cateva zile nu au reusit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger