Ucrainenii care și-au părăsit casele pentru a scăpa de invazia Rusiei au primit un tratament mai bun decât cei strămutați din cauza altor războaie și situații de urgență în curs de desfășurare, a declarat joi cel mai important grup pentru drepturile omului din Europa, făcând apel la statele membre să îi sprijine pe toți în mod egal.
În raportul său anual, comisia antirasism a Consiliului Europei (ECRI) a precizat că s-au făcut „eforturi admirabile” pentru a-i sprijini pe ucraineni de la începutul războiului, în februarie 2022, relatează Reuters. Dar tratamentul aplicat persoanelor din Ucraina a variat în funcție de etnia acestora.
De exemplu, condițiile de cazare oferite romilor cu cetățenie ucraineană au fost de o calitate inferioară celor oferite altor ucraineni aflați în aceeași situație.
La scurt timp după începerea războiului, Uniunea Africană s-a declarat deranjată de informațiile conform cărora cetățenilor africani din Ucraina le-a fost refuzat dreptul de a trece granițele pentru a se pune în siguranță.
De asemenea, au fost observate diferențe semnificative între calitatea centrelor de primire și a serviciilor oferite ucrainenilor în comparație cu refugiații și solicitanții de azil din alte țări.
Aproape 6 milioane de ucraineni, strămutați în întreaga Europă
„Noua normalitate ar trebui să fie aceea de a primi toți oamenii de pretutindeni așa cum au fost primiți ucrainenii”, a declarat Johan Friestedt, secretarul executiv al ECRI, în cadrul unei conferințe de presă. Ideea este că “tuturor persoanelor strămutate, indiferent de naționalitate, etnie sau religie, ar trebui să li se ofere protecție și sprijin adecvat”.
Potrivit ECRI, au fost raportate incidente motivate de ură împotriva Ucrainei, dar, în general, discursul public a rămas unul de solidaritate și sprijin, iar narațiunile ostile, inclusiv din partea politicienilor, au fost mai răspândite împotriva persoanelor din alte părți ale lumii.
Există aproximativ 6 milioane de ucraineni strămutați în întreaga Europă. Protecția temporară(TPD) este un mecanism de urgență al UE care este activat în circumstanțe excepționale care implică un aflux masiv de refugiați.
Directiva Consiliului European privind protecția temporară a fost adoptată în 2001, ca urmare a deplasărilor pe scară largă cauzate de conflictul armat din Balcanii de Vest, în special din Bosnia – Herțegovina și Kosovo. A fost declanșată pentru prima dată ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.