AcasăSOCIALUcrainenii din România mai au 4 luni de huzur. Din septembrie, cine...

Ucrainenii din România mai au 4 luni de huzur. Din septembrie, cine nu are muncă nu mai primește bani

Ucrainenii din România, obligați să meargă la muncă

Refugiații ucraineni și apatrizii proveniți din Ucraina, aflați pe teritoriul țării noastre, vor mai beneficia de sprijinul financiar al statului român doar patru luni. Din septembrie, suma forfetară va mai fi acordată doar persoanelor care vor dovedi că s-au angajat cu contract de muncă în România. Suma plătită din bugetul statului a mai scăzut, o familie formată din 3 persoane primind 3.800 de lei pe lună, față de 6.000 de lei. 

Ucrainenii și apatrizii din Ucraina cazați în România mai au la dispoziție patru luni ca să-și găsească un loc de muncă, în caz contrar pierzând ajutorul financiar acordat de statul român. Mai mult, începând cu luna iunie, cetățenii ucraineni trebuie să facă dovada că s-au înscris la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și șomaj pentru găsirea unui loc de muncă. Guvernul a decis să mai aloce o sumă forfetară de 750 lei pentru cazare în cazul unei persoane singure din Ucraina și de 2.000 de lei pentru cazare în cazul unei familii.

Peste acești bani se vor acorda câte 600 de lei pe lună pentru fiecare persoană pentru achiziționarea hranei. În cazul în care refugiații ucraineni se angajează cu contract de muncă, aceștia vor continua să primească aceeași sumă forfetară de la statul român până la 31 decembrie 2023, când, teoretic, se suspendă orice ajutor pentru refugiați.

De precizat că România este singura țară din Europa care încă mai acordă bani refugiaților din Ucraina, fără ca acești bani să fie decontați din fonduri europene. Condiția impusă cetățenilor ucraineni de a-și găsi locuri de muncă vine ca urmare a faptului că de peste un an de zile aceștia nu au manifestat vreun apetit pentru angajarea în câmpul muncii, cu toate facilitățile oferite. ”În evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) s-au înregistrat un număr de 1.510 cetăţeni ucraineni pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională şi de mediere a muncii, iar 740 dintre ei au găsit astfel un loc de muncă. De asemenea, potrivit Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență al Salariaților (REVISAL)”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern.

125.000 de refugiați, susținuți financiar de statul român

Potrivit datelor deținute la nivelul Inspectoratului General de Imigrări, în intervalul martie 2022 – martie 2023 au fost emise un număr 120.712 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare cetățenilor ucraineni și apatrizilor proveniți din zona de conflict din Ucraina, iar 4.400 de cetățeni ucraineni și apatrizi proveniți din zona de conflict din Ucraina au solicitat azil în România. Numai în anul 2022, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro, arată Executivul. Pentru a putea beneficia, în prima lună (mai), de suma forfetară, solicitanții trebuie să depună o cerere la autoritatea administrației publice locale a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pe raza căreia optează să locuiască, însoțită de copia permisului de ședere, aflat în perioada de valabilitate. Suma forfetară se va acorda integral, indiferent de numărul de zile rămase de la data depunerii cererii până la finele lunii calendaristice respective.

Bătaie de cap pentru autoritățile locale

Decizia cu privire la acordarea sau refuzul acordării sumelor forfetare, respectiv decizia cu privire la decontarea sau refuzul decontării sumelor forfetare aparține autorităților administrației publice locale din unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile, pe baza documentelor prezentate de solicitanți, precum și a verificărilor efectuate în aplicația informatică. Autorităţile administraţiei publice locale din unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile pot efectua verificări privind realitatea informaţiilor din cererile/documentele justificative depuse de solicitanți/unitățile care asigură cazarea. Până la data de 15 ale lunii, autorităţile administraţiei publice locale din unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cererile trebuie să verifice îndeplinirea condițiilor prevăzute în hotărârea de guvern și să valideze în aplicația informatică cererile de plată pentru suma forfetară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.696 afisari

18 COMENTARII

  1. Eu cazez doua refugiate ucrainience la mine acasa. Si le voi oferi cazare si masa si dupa 31 dec 2023. Avem noi intelegerile noastre.

      • Nu stii cat de bine ma inteleg cu ele. Sunt mama si fiica. Mama are 42 de ani iar fiica 20 de ani. Blonde cu ochi albastri.

  2. Si pentru cetatenii romani cu loc de munca de ce nu se asigura acelasi ajutor? Cu ce sunt mai cu motz astia? Sau oricare altii!?

  3. La astia de ce nu le a dat statul roman vouchere si carduri de 250 lei la trei luni ca la pensionarii platitori o viata la stat?? Le a dat cas cate 1500 de euro pt ca asta e costul vietii in Romania dar slugile au executat la ordin pe bune!!

    • Nu,vezi că ai greșit!3500€ de plod,pe membru matur 5000€,iar la români multă m..e cu l-am.ie să nu li se aplece.

  4. O meritam cu prisosinta.Romania ,proasta Europei popultata si condusa de romani asijderea.

    • Vz mah ca sougi poula cu doua maini! Fii atent ca-ti sare shpan in ochi! Romania nu mai e condusa de romani de la abdicarea lui Cuza Voda tradat de boierii moldoveni sturdza, si de spionajul belgian ,aceiasi belgieni care l-au ucis si pe Mihai Viteazu! Apoi strainii -Germania-au adus la putere dinastia germano-iudaica hohenzolern care ne-a transformat in colonie! Si mars la scoala proasta ioropii ,,popultata”!

  5. Sa fie trimisi acasa in ucraina cei care nu au un loc de munca in Ro. Incarcati in autobuze si debupi la granita.

  6. Dar noi romanii de ce nu Acem măcar o luna de huzur???
    Sa va ia dreac pe toți de votați legile astea, de le dați numai la alții sa se ducă tot neamul vostru și știu ce spun, răzbunare, Doamne!

  7. Suflet de roman (prost), ii mai lasam sa-si faca si vacanta asta in liniste, Toata Europa ii plina de milogii astia de ukroci. Daca-i ”deranjezi” cu o intrebare, te trateaza cu sictir. Milogi exact ca actorasul cel viteaz.

  8. La milogii astia de acum 80 de ani faceau impreuna cu rusii in Romania ce fac rusii la ei. Acum nu le mai convine. Ne-au pus sa semnam ca nu avem pretentii la Bucovina sa intram in Nato iar acum ei vor sa intre in EU in Nato sa ramana cu teritoriile cotropite vor sa fie si popa si hotz.
    Dupa revolutie romanii care fugeau din tara le trebuia viza trageau cu arma dupa ei care trecesu ilegal prin Germania Italia pe astia ii cazeaza le da si banii.
    De ceratenii eu de mor de foame prin Romania nu intereseaza pe eu sa le dea bani le da la toti miligii de vin de oe toata planeta ilegal

  9. Asa ne trebuie, cand bunicii nostri au luptat alaturi de nemti si s-au trezit ca ca lupta alaturi de rusi, majoritatea s-au cerut la vatra. Restul a fost carne de tun. Mai sunt bunicute in viata care sa povesteasca cum erau tratate de nemti si cum au fost batjocorite de rusi. Poporul romana = popor de curve …Cum bate vantul…mi-e sila…si in acelasi timp mila de bunicii care nu mai sunt pentru ce au indurat…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger