AcasăSOCIALUcraina exportă masiv produse agroalimentare, dar cere hrană gratis din România

Ucraina exportă masiv produse agroalimentare, dar cere hrană gratis din România

Slava! România întoarce și celălalt obraz

La solicitarea Kievului, Guvernul României a decis să trimită în Ucraina hrană în valoarea de peste 600.000 de lei, sumă la care se vor adăuga și cheltuielile cu transportul. Solicitarea este în contrast cu exporturile masive de produse agroalimentare ale Ucrainei, din care foarte multe au ajuns în țara noastră, destabilizând total piața internă și provocând pierderi uriașe fermierilor români.

Miliardele de euro acordate, teoretic, cu împrumut Ucrainei de către Uniunea Europeană, împrumuturi garantate inclusiv de România, și permisiunea de a exporta fără taxe nu au fost de ajuns. Kievul a cerut României să livreze, gratuit, și produse alimentare, astfel că Guvernul s-a conformat și a anunțat trimiterea de hrană în valoare de peste 600.000 de lei în Ucraina, angajându-se să suporte și costurile de transport, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. Solicitarea Ucrainei nu este o premieră, Executivul arătând că, din 24 februarie 2022 până în prezent, prin cererile formulate, Ucraina a solicitat autorităților statului român acordarea unor ajutoare umanitare ”destinate limitării consecințelor determinate de dezastrul cauzat de agresiunea militară desfășurată pe teritoriul ei”.

”Pentru a veni în ajutorul populației ucrainene puternic afectate de agresiunea militară rusă, a fost dispusă scoaterea din rezervele de stat și acordarea imediată de către România a unui ajutor umanitar extern de urgență pentru Ucraina. Ajutorul în produse alimentare are o valoare de 562.521,60 lei, fără TVA, la care se adaugă transportul, și constă în conserve carne porc, conserve de legume, conserve din carne cu legume (ciorbă)”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului adoptat de Guvern. Pentru că exporturile Ucrainei includ tot felul de produse alimentare, ceea ce înseamnă un surplus evident, cel mai probabil conservele sunt destinate soldaților ucraineni.

Se golește rezerva de stat

Potrivit Hotărârii de Guvern, predarea produselor alimentare se va realiza la punctul de trecere a frontierei Siret, România – Porubne, Ucraina, pe bază de proces-verbal de predare-preluare, de către reprezentanţii desemnați ai Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, către reprezentanții autorităţilor abilitate de Guvernul Ucrainean. Transportul produselor se va asigura cu mijloace de transport ale Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale sau ale operatorilor economici depozitari. Cheltuielile aferente participării la acţiune pentru personalul din cadrul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale – Aparat Propriu, respectiv din cadrul unităţilor teritoriale subordonate Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, cheltuielile de transport pe parcurs intern şi orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acţiunii, realizată cu mijloace puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, precum şi orice alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acţiunii de acordare a ajutorului umanitar se vor suporta din bugetul activităţii finanţate integral din venituri proprii al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

Ciorbă și tocană

Ucraina va primi, din partea României, 2.332 de kg de conserve carne de porc, în valoare de circa 60.000 de lei, 12.600 de kilograme conserve de legume (tocană), în valoare de 274.680 lei, și 12.960 kilograme de conserve din carne cu legume (ciorbă), în valoare de 282.528 lei. Fondurile necesare reîntregirii stocului rezervă de stat diminuat cu aceste cantităţi se vor asigura din veniturile proprii ale Activităţii pentru intervenţii operative şi reîntregirea stocurilor diminuate, înfiinţată pe lângă Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, arată Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.