AcasăSOCIALTurismul românesc, sabotat grosolan de autorități

Turismul românesc, sabotat grosolan de autorități

Ministrul Economiei și Turismului promovează destinațiile externe

Conducerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc a condamnat declarațiile ministrului Economiei și Turismului referitoare la prețurile mari de pe Litoralul românesc, arătând că, în realitate, prețurile sunt neschimbate din 2019. Acesta consideră că turismul din țara noastră este sabotat de autorități, prin absența măsurilor de sprijin și prin menținerea restricțiilor.

Declarațiile ministrului Economiei și Turismului, Claudiu Năsui, referitoare la prețurile mari de pe Litoral au stârnit indignare în rândul patronatelor din turismul românesc, care au arătat că tarifele hotelurilor sunt, în proporție de 95%, aceleași din 2019.

”Ministrul Năsui s-a plâns de costurile șezlongurilor de pe plajă, dar asta nu este de competența turismului, ci de competența celor care administrează plajele, pe care le-au închiriat diferitelor societăți. Domnul ministru când mai face astfel de declarații ca om politic ori să se abțină, ori să se intereseze înainte și să nu mai dea vina pe turism. E ca și cum ar spune că este scump la mare pentru că biletul de tren spre Litoral este scump. Ce treabă are turismul cu asta? Domnul ministru Năsui este un foarte bun agent de promovare a destinațiilor externe, pe care se pare că le iubește. Colegii din Guvern al ministrului Economiei și Turismului, care uită să ridice anumite restricții, sunt iarăși foarte buni agenți de promovare a turismului în alte destinații”, ne-a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Acesta spune că nu este corect să compari o vilă întreagă cu șase dormitoare din România cu servicii de all-inclusive în Bulgaria pe o singură cameră și că prețurile all-inclusive în această perioadă sunt mai mici pe Litoralul românesc decât în Bulgaria.

Apocalipsa meteo de la TV a speriat turiștii

Reprezentanții patronatelor din turismul românesc se plâng de faptul că prezentările apocaliptice ale rubricilor meteo de către mass-media au produs pagube mai mari decât restricțiile din vara trecută. ”Gradul de ocupare mediu pe Litoral este acum de 60%, dar anul acesta meteorologia a bătut pandemia. Impactul circului mediatic făcut de prezentatorii de rubrică meteo a fost mai mare decât impactul măsurilor de restricție luate anul trecut în pandemie. Ploile au fost temporare și nu au fost cicloane, furtuni, dezastre naturale așa cum se prezentau la meteo. Au fost descărcări electrice, au fost ploi în rafale specifice și normale pe litoralul românesc în această perioadă. Nu a fost mai rău ca în alte veri. Dar din asta să faci o tragedie, o catastrofă, o calamitate, un cataclism înseamnă ori că ești plătit ca să distrugi ceva, ori ești inconștient”, ne-a precizat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele FPTR.

Angajați din Sri Lanka și Pakistan

Din cauza închiderilor repetate și prelungite din sectorul HORECA și a inconsecvenței măsurilor luate de Guvern, angajații s-au reorientat către alte domenii sau au plecat în străinătate, susțin hotelierii. Astfel, s-a ajuns ca în mare parte să se folosească forța de muncă din țările mai puțin dezvoltate. ”Am adus de afară cât am putut și am majorat salariile la același personal prost pregătit, din cauza sistemului de învățământ de formare profesională din România. Lucrăm foarte mult cu angajați din Sri Lanka, din Pakistan și Senegal”, a mai afirmat prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc, Dragoș Răducan.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.