AcasăSOCIALTun de proporții la compania Ministerului Sănătății

Tun de proporții la compania Ministerului Sănătății

Criza materialelor de protecție sanitară, patronată de Ministerul Sănătății

Compania Națională Unifarm, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a produs pagube bugetului de stat în perioada stării de urgență de sute de milioane de lei, au concluzionat inspectorii Curții de Conturi. Cele mai mari ilegalități s-au comis chiar în contractele încheiate de Unifarm cu Ministerul Sănătății.

Compania Unifarm vinovată de creșterea numărului de cazuri Covid

Suspiciunile decretării și prelungirii stării de urgență pentru acoperirea unor afaceri murdare încep să se adeverească. Verificările Curții de Conturi la instituțiile care au efectuat achiziții directe în perioada stării de urgență au scos la suprafață tunuri de proporții date chiar de instituțiile și companiile statului. Printre ilegalitățile descoperite de Curtea de Conturi la Compania Unifarm s-a numărat și achiziționarea de echipamente/materiale sanitare de la firme intermediare, deși aceasta deținea toate autorizațiile necesare în vederea realizării achizițiilor direct de la producătorii externi prin importul acestora și/sau de la producători interni, ceea ce a făcut ca CN Unifarm să plătească prețuri de achiziție mai mari cu suma estimată la 175.274 mii lei.

În urma verificărilor efectuate asupra unui eșantion constituit din operațiunile derulate cu un număr de 10 furnizori, s-a constatat faptul că, în perioada 15.03 -15.05.2020, pentru achizițiile efectuate, Compania a efectuat plăți totale în valoare de 830.316 mii lei, reprezentând 82% din valoarea contractată, din care 638.549 mii lei plăți efectuate în avans.

Dezastru financiar

În ce privește modul de întocmire și derulare a unor contracte, Curtea de Conturi a constatat faptul că, în data de 19.03.2020 CN Unifarm SA a achiziționat un număr de 20 aparate RT- PCR la prețul de 77.000 USD/bucată plus TVA, 200 buc. ventilatoare la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA și 100 buc ventilatoare Drager Evita V300 la prețul de 56.000 USD/bucată fără TVA. Ca urmare a verificărilor efectuate, s-a constatat că un ventilator Drager Evita V300 se regăsește cu un preț de vânzare de 26.380 USD/bucată.

La acest preț furnizorul acordă o reducere de 10.000 USD, astfel încât prețul final este de 16.380 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost contractate de către CN Unifarm SA. Pentru ventilatoarele made în China (Beijing) s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 și 10.000 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 USD/bucată la care au fost achiziționate de către CN Unifarm SA. De asemenea, potrivit situației întocmită/asumată de reprezentanții entității, au fost achiziționate măști de protecție neconforme în valoare de 26.449 mii lei, din care, până la data de 15.05.2020, au fost distribuite măști în valoare de 5.273 mii lei.

Din acestea, furnizorii au înlocuit măști neconforme în valoare de 1.820 mii lei. ”În concluzie, s-a constatat că achiziționând de la intermediari și nu de la producători interni sau producători/furnizori externi, aceste echipamente/materiale sanitare au fost contractate de către CN Unifarm SA la prețuri supraestimate, fapt ce a determinat efectuarea de către Companie a unor plăți nejustificate în valoare de 175.274 mii lei”, potrivit raportului Curții de Conturi.

Adaos cu dedicație

Din verificarea operațiunilor comerciale (vânzare) a produselor efectuate de către CN Unifarm SA, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătății, s-a constatat faptul că CN Unifarm SA a comercializat către Ministerul Sănătății cantitatea de 500.000 măști la un preț unitar de 16,95 lei (fără TVA), respectiv cu un adaos comercial de 71%, față de 12,90% practicat de companie, afectând astfel bugetul Ministerului Sănătății cu 2.875.000 lei. De precizat că, pentru această achiziție, s-a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Curtea de Conturi a concluzionat în cazul Unifarm că majoritatea furnizorilor care au beneficiat de avansuri substanțiale nu au livrat produsele în termenele contractate. De asemenea, pentru anumite produse au fost prevăzute termene mari de livrare, deși Compania a efectuat plata imediată a facturilor de avans emise de furnizori și chiar înainte de primirea facturilor de avans în unele cazuri. Toate aceste sume care au fost achitate de către companie în avans au fost finanțate din împrumuturile contractate care sunt purtătoare de dobânzi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
478 afisari

2 COMENTARII

  1. Da mama, cine plateste, a , rectificam din banii de pensii si punem inapoi sa avem de unde lua in continuare.
    Jaf sub o forma continuata, subminarea economiei nationale si mai sunt, astea e faptele de vitejie ale LIBERALILOR

    • Se vor limpezi apele si se va trage linie , o sa vedem noi cui apartin faptele astea de vitejie , n-are rost sa ne pronuntam pana nu vedem cine este urmarit penal si ce partid este implicat , afacerile astea sunt de multe ori transpartinice , s-ar putea sa avem surpriza neimplicarii totale a LIBERALILOR si vinovatii sa provina din pepiniera pizidista , urma-alege , de moment , vorbim vorbe !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger