AcasăSOCIALTrenurile Soarelui 2022. Câte trenuri vor avea la dispoziție turiștii care vor...

Trenurile Soarelui 2022. Câte trenuri vor avea la dispoziție turiștii care vor să ajungă la mare sau în Delta Dunării. Anunțul CFR Călători!

Trenurile Soarelui 2022. Câte trenuri vor avea la dispoziție turiștii care vor să ajungă la mare sau în Delta Dunării. Anunțul CFR Călători! (foto: cfrcalatori.ro)

Turiștii care vor să ajungă pe litoralul autohton, în această vară, dar care, din diferite motive, nu pot parcurge drumul spre stațiunile de pe litoral cu mașina pot alege varianta de a călători cu trenul. De la sfârșitul acestei săptămâni intră în circulație „Trenurile Soarelui”. Programul estival de transport se va derula până în toamnă, adică până spre mijlocul lunii septembrie.

Din 10/11 iunie 2022, toate trenurile duc la Marea Neagră. CFR Călători dă startul programului estival de transport “Trenurile Soarelui”.

Turiștii vor avea la dispoziție 40 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe din toată țara cu staţiunile de la Marea Neagră și cu Delta Dunării până la data de 11/12 septembrie 2022”, anunță, marți, 7 mai, reprezentanții companiei de transport feroviar, prin intermediul unui comunicat.

Trenuri din București Nord

Așadar, turiștii -din Capitală și din toate colțurile țării – care vor să ajungă la mare, pentru un week-end sau pentru a-și petrece concediul pe litoralul românesc vor avea posibilitatea să călătorească spre Constanța sau Mangalia cu garniturile CFR Călători.

„Toate regiunile ţării vor fi conectate în perioada verii cu destinaţiile de vacanţă cele mai căutate de pe litoralul românesc, CFR Călători oferind tuturor posibilitatea de a călători fie cu trenurile directe dinspre Arad, Deva, Timișoara Nord, Reșița Nord, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Brașov, Suceava, Iași, Galați, Buzău, fie prin asigurarea unei conexiuni rapide din București Nord prin intermediul trenurilor care circulă într-un orar cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur. Astfel, timp de trei luni,

30 trenuri directe (15 dus/15 întors, inclusiv ramurile aferente) care pornesc din principalele orașe vor avea ca destinație /plecare litoralul românesc, din care 18 trenuri (9 dus/9 întors) au ca destinație/plecare Mangalia.

38 de trenuri (19 dus/19 întors) vor asigura legătura capitalei cu litoralul și retur (15 perechi din București Nord, 12 perechi din București Băneasa – din care 3 perechi nu trec prin stația București Nord, 1 pereche din București Obor)”, potrivit CFR Călători.

Ce trenuri vor avea la dispoziție turiștii care vor să ajungă spre Delta Dunării

Totodată, în cazul în care aveți în plan să ajungeți în această vară în Delta Dunării, aveți la dispoziție varianta de a călători cu trenul, din Gara de Nord, spre Tulcea. „Pentru călătoria spre Delta Dunării, din 11 iunie 2022, trenurile IR 1981/ R 8653 și R 8656/ IR 1982 vor asigura zilnic legătura directă București Nord – Tulcea Oraș și retur pe întreaga durată a sezonului. De asemenea, în Medgidia va fi asigurată zilnic conexiunea spre Tulcea Oraș și retur cu trenuri dinspre capitală sau Constanța”, se menționează în comunicatul CFR Călători.

Cât durează călătoria din București până la Constanța

Totodată, turiștii care se gândesc să urce în tren pentru a ajunge în orașul de la malul mării, pentru a se bucura de soarele de pe litoral, află și cât e preconizat să dureze drumul până la Constanța.

„Durata călătoriei pe ruta București – Constanța este în medie de circa 2 ore și 20 minute – timp greu de atins de alte mijloace terestre de transport, din centrul Bucureștiului până în centrul Constanței”, stă scris în comunicat.

Detalii despre condițiile de călătorie

Oficialii CFR Călători anunță că vor fi scoase în parcurs trenuri InterRegio estivale cu climatizare, iar în cazul trenurilor care vor avea de parcurs un drum mai lung vor fi și vagoane cușetă.

„Toate trenurile InterRegio estivale au în compunere vagoane clasa climatizate, dotate cu prize electrice pentru încărcarea bateriei laptop-ului sau a telefonului mobil, toalete ecologice, uși de acces și intermediare semiautomate, majoritatea vagoanelor sunt modernizate (reconstruite integral) în ultimii 12 ani. De asemenea, trenurile cu parcurs lung au în compunere vagoane cușetă. Trenurile IR 1992 și IR 1990 Timișoara Nord/ Reșița Nord – Mangalia și retur au în compunere și vagoane de dormit climatizate, iar trenurile IR 1941 și IR 1942 Satu Mare/ Baia Mare/Cluj Napoca/ Târgu Mureș – Mangalia şi retur au în compunere și vagoane prevăzute cu spațiu amenajat pentru activitatea de bar”, se menționează în același comunicat.

Cât costă un bilet pentru o călătorie pe ruta București Nord – Constanța

Dacă vreți să știți, în contextul în care vor porni în parcurs „Trenurile Soarelui”, către litoral, și cât costă biletele, oficialii CFR au dat câteva detalii în acest sens.

Tariful pentru o călătorie cu loc rezervat pe ruta București Nord – Constanța la clasa a 2-a, la tren IR este de 59,60 lei, la tren Regio-Expres este 33,20 lei și la tren Regio este 30,30 lei. La aceste tarife se aplică reduceri precum: 5% reducere din tariful de transport la cumpărarea online (de pe site sau aplicație) și de la automatele de vânzări bilete aflate în gările mari; 10% reducere din tariful de transport la cumpărarea unui bilet cu oferta dus-întors; o reducere de până la 10% din tariful de transport la cumpărarea cu anticipație. Elevii beneficiază de gratuitate, iar studenții de 50% reducere la călătoria în vagoanele clasa a 2-a.

În perioada programului estival de transport, turiștii aflați pe litoralul românesc au posibilitatea de a călători între stațiunile de pe litoral cu trenurile InterRegio de sezon, la tarif de tren Regio, dacă vor achiziționa biletele de la casele de bilete de pe secția Constanța – Mangalia”, potrivit comunicatului CFR Călători.