Lanţurile de magazine din străinătate au adoptat deja strategia fără case de marcat, pentru a testa inteligenţa artificială. În timp ce unii văd un potenţial gata să evolueze, alţii consideră că este vorba despre un format în declin.
Folisind un sistem bazat pe inteligență artificială și senzori, Amazon Go, de exemplu, permitea clienților să cumpere produse fără a mai trece pe la casierie.
Carrefour a implementat sistemul în Europa
În Europa, în Franţa mai exact, Carrefour a fost unul dintre primii mari retaileri europeni care a încercat formatul de magazin fără case de marcat.
Cum funcţiona sistemul? Magazinul permitea clienților să își facă cumpărăturile extrem de rapid, fără aplicații sau înregistrări și cu o plată aproape instantanee datorită caselor de marcat contactless care permiteau clienților să plătească fără a fi nevoiți să scaneze articolele individuale.
Totuşi, a fost închis la doar doi ani după deschidere, deoarece au descoperit că sistemul mai trebuie îmbunătăţit, având unele erori.
De asemenea, există patru supermarketuri pilot în Berlin, Dusseldorf, Koln și Munchen, conform retail.ro.
Sunt modalități diferite de plată a cumpărăturilor: fără casier, folosind Pick&Go prin intermediul aplicației, scanând și plătind la terminalul de autoservire, prin intermediul suportului de viziune artificială fără scanare la terminalul de autoservire sau în mod clasic la casa de marcat.
În România, Kaufland și Penny au început să implementeze soluții self-service în 2024, care funcţionează în regim hibrid cu casele de marcat clasice.
Oamenii au refuzat să mai cumpere, în Croaţia
Scumpirile de la raft au declanşat revoluţia clienţilor. Supermarketurile, în criză. Oamenii au refuzat să mai cumpere.
Astfel, comercianții din Croația înregistrau, vineri după-amiază, afaceri mai reduse cu 42% faţă de o zi normală. Boicotul a fost inițiat de asociațiile pentru protecția consumatorilor.
Potrivit datelor furnizate de administrația fiscală croată, în urma acțiunii din 24 ianuarie vânzările comercianților au scăzut cu 53%, comparativ cu vinerea precedentă.
Toata munca clientilor care isi fac self-checkout este perfect cuantificabila comparativ cu munca angajatilor casieri ( plata/produs scanat ) si ar trebui inregistrata ca venituri in natura de catre supermarket-uri. Chiar daca benevola (de fapt mai mult prin constrangere), tot reprezinta taxe mai mici catre stat platite de firmele respective datorita faptului ca au inlocuit casierii cu proprii clienti.
Eu daca as fi ANAF as pune taxe pe aparate self checkout echivalente cu un salariu minim cel putin.
Este si frustrant sa vezi angajati care te privesc cum muncesti si intervin doar la stornari sau probleme.
Alo ANAF, ITM, se sesizeaza cineva?
Cod fiscal:
ART. 10 – Venituri în natură
(1) În înțelesul prezentului cod, veniturile impozabile cuprind veniturile în numerar și/sau în natură.
(2) În cazul venitului în natură, valoarea acestuia se stabilește pe baza cantității și a prețului de piață pentru bunurile sau serviciile respective.
masinarii si rable!!