AcasăSOCIALTrei mari companii de stat, pregătite pentru vânzare

Trei mari companii de stat, pregătite pentru vânzare

Companiile strategice, verificate înaintea vânzării

Guvernul a început inventarierea celor trei mari companii strategice ale statului, Hidroelectrica, Transelectrica și CN Aeroporturi București, două dintre acestea făcând parte din planul liberal de listare la bursă. Inventarierea va fi făcută de Corpul de Control al premierului, care va verifica contractele și veniturile acestor societăți.

Întâmplător sau nu, prim-ministrul Ludovic Orban și-a trimis Corpul de Control luna trecută să verifice la sânge fix cele trei mari companii de stat, considerate a fi, în acest moment, cele mai profitabile. Două dintre acestea, Hidroelectrica și CN Aeroporturi București, fac parte din companiile care vor fi listate la bursă, potrivit programului de guvernare al PNL, cu riscul ca statul să piardă pachetul majoritar. Aspectele vizate de Corpul de Control la  Societatea Comercială de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica” S.A. sunt  respectarea prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă și cele privind organizarea și funcționarea societății, respectarea prevederilor legale cu privire la atribuirea, încheierea și derularea contractelor la nivelul societății, precum și realizarea programelor anuale de investiții, precum și respectarea prevederilor legale cu privire la constituirea și realizarea veniturilor și la angajarea și efectuarea cheltuielilor la nivelul societății. La Compania Națională de Transport a Energiei Electrice „Transelectrica” SA și la Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport „SMART” SA, Corpul de Control va verifica prevederile legale cu privire la atribuirea, încheierea și derularea contractelor la nivelul CNTEE Transelectrica S.A., constituirea, realizarea veniturilor, angajarea și efectuarea cheltuielilor la nivelul CNTEE Transelectrica S.A., dar și modul de contractare și derulare a contractului de finanțare nr. 08164/14.04.2008, încheiat între societatea SMART S.A. și ING Bank. În ce privește  Compania Națională Aeroporturi București, vor fi controlate aspecte privind respectarea prevederilor legale cu privire la atribuirea, încheierea și derularea contractelor de achiziție la nivelul entității.

Control și la Agenția Resurselor Minerale

Una dintre cele mai importante autorități va fi și ea supusă verificărilor Corpului de Control al primului ministru. Este vorba despre Agenția Natională pentru Resurse Minerale, unde va fi controlată respectarea prevederilor legale privind activitatea de emitere a avizelor, licențelor de concesiune minieră și a permiselor de exploatare, precum și prevederile privind stabilirea și încasarea redevențelor, taxelor și tarifelor. Totodată, vor fi verificate aspect legate de atribuirea, încheierea și derularea contractelor la nivelul entității. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. a fost luată și ea în vizor, urmărindu-se respectarea prevederilor legale cu privire la atribuirea, încheierea și derularea contractelor de achiziție la nivelul acestei instituții. De remarcat faptul că anul trecut Corpul de Control al primului ministru a mai efectuat o verificare amplă a activității acestei companii, unde au fost constatate grave nereguli, însă până acum nimeni nu a luat nicio măsură împotriva celor responsabili.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.037 afisari

2 COMENTARII

  1. National :”Trei mari companii de stat, pregătite pentru vânzare” = este INFRACTIUNE. Infractiuni contra securitatii nationale Art. 394: Tradarea de Tara :
    Fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin: a) provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine;
    b) subminare economica, politica sau a capacitatii de aparare a statului;
    c) aservire fata de o putere sau organizatie straina;
    d) ajutarea unei puteri sau organizatii straine pentru desfasurarea unei activitati ostile impotriva securitatii nationale,
    se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. // Art. 395: Tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat
    Transmiterea de informatii secrete de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, precum si procurarea ori detinerea de documente sau date ce constituie informatii secrete de stat de catre cei care nu au calitatea de a le cunoaste, in scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, savarsite de un cetatean roman, se pedepsesc cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 396: Tradarea prin ajutarea inamicului
    Fapta cetateanului roman care, in timp de razboi:
    a) preda teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii;
    b) preda nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtarii razboiului;
    c) procura inamicului oameni, valori sau materiale de orice fel;
    d) trece de partea inamicului sau efectueaza alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea inamicului ori sa slabeasca puterea de lupta a fortelor armate romane sau a armatelor aliate;
    e) lupta sau face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai
    se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 397: Actiuni impotriva ordinii constitutionale
    (1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
    (2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 398: Inalta tradare
    Faptele prevazute in art. 394-397, savarsite de catre Presedintele Romaniei sau de catre un alt membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 399: Actiunile ostile contra statului
    Faptele prevazute in art. 394 si art. 396, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 400: Spionajul
    Faptele prevazute in art. 395, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 401: Atentatul care pune in pericol securitatea nationala
    Atentatul contra vietii savarsit impotriva unei persoane care detine o functie de demnitate publica, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 404: Comunicarea de informatii false
    Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

    Art. 406: Compromiterea unor interese de stat
    Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau inscris in care sunt stabilite drepturi ale statului roman in raport cu o putere straina, daca prin aceasta sunt puse in pericol sau vatamate interesele de stat, se pedepseste cu inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

    Art. 407: Divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala
    (1) Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi,
    (2) Detinerea in afara indatoririlor de serviciu a unui document ce contine informatii secrete de stat, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la 5 la 10 ani.
    (3) Divulgarea, fara drept, a unor documente sau date care constituie informatii secrete de stat, de catre cel care ia cunostinta de acestea in afara indatoririlor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani.

    Art. 409: Constituirea de structuri informative ilegale
    Initierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Romaniei a unor structuri informative in scopul culegerii de informatii secrete de stat ori desfasurarea de catre acestea a unei activitati de culegere sau prelucrare de asemenea informatii, in afara cadrului legal, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

    Art. 410: Nedenuntarea unor infractiuni contra securitatii nationale
    (1) Fapta persoanei care, luand cunostinta despre pregatirea sau comiterea vreuneia dintre infractiunile prevazute in art. 394-397, art. 399-403 si art. 406-409, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.
    (2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.
    (3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului si a participantilor.

  2. cum ar fi daca fiecare roman ar cumpara actiuni de 100 de euro la aceste companii? am impaca si capra si varza. practic, in loc ca actionar majoritar sa fie statul roman, actionarul majoritar ar deveni poporul roman, iar veniturile ar ramane tot in tara. pai nu-i bine?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger