AcasăSOCIALTransportatorii reclamă hoția firmelor de asigurări. Deși plafonate, prețurile RCA s-au majorat...

Transportatorii reclamă hoția firmelor de asigurări. Deși plafonate, prețurile RCA s-au majorat cu 30%

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) acuză firmele de asigurări de hoție, după ce acestea au practicat majorări de tarife în perioada plafonării RCA. Totodată, COTAR reclamă faptul că ASF nu a luat nicio măsură, deși i-au fost prezentate date concrete. În plus, confederația semnalează că practica plății parțiale a despăgubirilor s-a generalizat printre asigurători.

Conducerea Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) consideră că plafonarea tarifelor RCA a fost cea mai proastă măsură luată vreodată, pentru că oamenii începuseră deja să-și reînnoiască asigurările de la Euroins. Totul a fost în favoarea asigurătorilor, pentru că, cu toată această plafonare, firmele au peste 200 de milioane de lei profit, susține COTAR.

”De fapt, nu a fost nicio plafonare, a fost o mascaradă, pentru că în continuare firmele de asigurări au mărit tarifele RCA, astfel că majorarea a fost deja de 30%. Și urmează acum noi scumpiri ale poliței”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 298/2023, tarifele de primă maxime la RCA se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ. Ulterior, măsura a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2023. ”Nu s-a ținut cont de acest lucru și nu a verificat nimeni. Noi ne-am tot dus la ASF și le-am spus că asigurătorii nu respectă plafonarea, dar nu i-a controlat nimeni. Le-am dat exemple concrete, dar tot degeaba. Am ajuns bătaia de joc a asigurătorilor. Nu numai noi, transportatorii, ci fiecare cetățean român plătitor de poliță RCA”, ne-a precizat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Despăgubiri parțiale

Reprezentanții transportatorilor acuză Guvernul că a împiedicat emiterea de polițe RCA de stat, după ce s-a promis, în repetate rânduri, că CEC Bank va începe să emită astfel de polițe.

”Mai aud că se tot spune că nu mai avem decât 6-7 firme de asigurări. Care este problema noastră? De ce până astăzi nu a fost înființată, așa cum au promis, pe rând, guvernele, o instituție financiară românească, cu capital de stat, pentru emiterea de polițe RCA, care să fie o contrapondere la această hoție făcută de acești asigurători veniți de afară? Noi nu am spus niciodată că nu vrem să plătim RCA, dar vrem să plătim un preț corect, nu să plătim huzurul și opulența acestor asigurători. Culmea este că aceste firme au profituri mari, dar nu plătesc despăgubirile. Deja s-a generalizat fenomenul, când vine vorba să dea bani, toate firmele se eschivează, nu plătesc decât 20-30% din factură, iar pentru restul te trimit la instanță. Toată lumea a început să practice modelul City și Euroins”, a afirmat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Acesta arată că polița RCA pentru un camion a ajuns la 15.000 de lei-17.000 de lei, cu B4 și B6, iar la un taxi, cu B0, tariful e acum de 3.700 de lei.

Urmează alte scumpiri

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a transmis proprietarilor de autovehicule că, din data 8 decembrie 2023, încetează de drept poliţele de asigurare încheiate la Euroins, ultima zi de valabilitate a polițelor RCA de la Euroins fiind 7 decembrie. ”Acum se vor scumpi și mai tare polițele RCA, pentru că asigurătorii vor spune că au plafonat în perioada asta tarifele, deși nu i-a verificat nimeni. Mai mult, au făcut la un an de zile 1.000 de lei polița RCA, iar la 6 luni, 1.050 de lei. Cum este posibil așa ceva? Am reclamat la ASF și nu s-a întâmplat nimic. Eu ne cred pe toți proști, dar o să vadă, când vom ieși în stradă, după 15 ianuarie, că nu mai suntem proști”, ne-a mai spus președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
9.397 afisari

21 COMENTARII

 1. ASF=ANRE= MAFIE GENERALIZATA CU ACORDUL SRI.
  DE ASTA NU CONTROLEAZA NIMENI.
  TRĂDĂTORI SI PUTORI SI HOTI CU GULERELE ALBE CARE FAC CEEA CE FAC PENTRU CA AU SPATE IN MASONERIE, SERVICII SECRETE SI POLITICA.
  UN GHIVECI AL HOTILOR.
  IAR BANII PLEACA LA PUTORILE GLOBALISTE DIN AFARA ROMANIEI.

 2. Furt este peste tot. Eu am 7000 lei brut si iau 4200 lei/luna . 1700 lei merg la CAS (sanatate). România are 5,71 milioane de salariați activi.. Sa spunem ca fiecare angajat plateste in medie 1000 lei (200 euro/luna). Sa inmultim 5.710.000 cu 200 euro si obtinem 1142. 000..000 luna adica 1.14 MILIARDE EURO/luna. Inmultim cu 12 luni si avem 13.680.000.000 euro/an dari care sistemul de ”sanatate”. Ce ati obtinut de banii acestia dvs? Nimic la fel ca mine. Doar un set de ”analize” daca cumva le-ati facut ptr ca fireste ….nu sunt fonduri.
  13 MILIARDE de euro care nu se stie unde merg.

  • Nu ai calculat salarii, consumabile, chirii, transport, etc. Aia sunt banii. Problema este ca beneficiaza de act medical si cei ce nu congribuie: asistati social, copii, puscariasi, etc.

   • Și ăștia consuma cel mai mult! Spărgătorii de semințe și „supraveghetorii ” colturilor strazilor din orașe precum și „asistații sociali” înghit cei mai mulți bani. Mergeți intr-un spital și o sa găsiți acolo peste 80% din internați persoane „asistate” ,care nu au muncit o zi în viata lor și care au transformat spitalele în locuințele lor! De ti-e și sila sa te mai duci la medic! Și ne mai întrebam unde se duc banii? Pentru asta plătim ca prostii pentru orice contribuții la sănătate de parca ne-am îmbolnăvi pentru fiecare venit pe care îl avem! Nu e de ajuns ca ni se iau 3 rânduri de piei de pe noi cu impozitele? De ce suntem penalizați ca muncim? Pai de aia am ajuns sa aducem asiatici sa lucreze ,pentru ca toată tara a devenit raiul asistaților și specialilor!!!…

   • Vulpitze, stancutze, veveritze, ciori, bursuci si cate si mai cate lighioane. Pe langa sanatate mai sunt abonate animalutzele de mai sus si la cantina sociala si la ajutoarele de la primarie, de parca primaria ar functiona cu praf de stele, nu cu banii mei munciti din greu. In schimb jungla e fericita.

 3. Eu și destui alții am spus-o: nu vrem nici un fel de RCA! Sînt de vină pălătesc și gata. Totul, nu numai mascarada cu plafonarea, este furt la drumul mare.

   • De aia vor RCA.
    M-a lovit unul cu o mașină scumpă. A recunoscut, ne-am dus la asigurări. Nici măcar n-a început cu mașina mea! A făcut turul și nota toate zgîrieturile de pe mașina vinovatului și de pe parțile ce n-au avut nimic cu pricina noastră. La a mea se uita de parcă dădea de la el. Cred că se cunoșteteau și-au împărțit banii. Poate au ceva semne după care se recunosc. Era Asirom.

 4. Asa este , tariful pe 6 luni ii mai mare sau egal cu cel pe un an , sa le fie rusine , si preturile au explodat mai ales la camione ,

 5. RCA sa fie ori plafonat la un nivel suportabil pentru consumator, ori sa fie FACULTATIV! Altfel astia ne vor pune ce tarife vor, pentru ca sunt sustinuti de legea injusta, ceea ce se si intampla!!! 🤬

 6. Majoritatea accidentelor se întâmplă din vina șoferilor. Sa introducă 2 asigurări asa cum este în Canada (pe mașină – la care prețul sa fie decent – iar dacă accidentul se întâmplă din cauza unei defecțiuni tehnice despăgubirea sa se facă pe asigurarea mașinii și pe șofer (numărul șoferilor depășește numărul mașinilor) iar în cazul când accidentul este din neglijenta acestuia sa i se majoreze prima de asigurare corespunzător – sa vedeți atunci atenție în tragic

  • Eu conduc de 35 de ani și nu am avut nici un eveniment, oare banii mei pe RCA atâtea ani unde sunt? De ce nu se tine cont sa mi se scadă la un anumit moment? Hoții !

 7. Cum adica s-a scumpit cu 30%??? Anul trecut am platit pentru 12 luni B8 cu decontare directa pentru un Duster 1,3 suma de 470 de lei, iar anul acesta cu aceleasi conditii si tot masina aia, am platit 920 de lei pe 12 luni. Unde dracu sunt aia 30% ca mie imi iese scumpire cu aprox. 100%???????????????

 8. ASF mafie ! Trebuie să oprim acest furt generalizat practicat de firmele de asigurări cu acordul acestor tâlhari de la ASF!

 9. Asa este!
  Sustin ideea confiscarii averilor nejustificate, nu inchisoare. Ii tin 2-3 ani inchisi apoi ies si isi continua obiceiurile…ramanand si cu bunurile.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri