AcasăSOCIALTransportatorii protestează, miercuri, în Piața Victoriei. Principalele lor nemulțumiri

Transportatorii protestează, miercuri, în Piața Victoriei. Principalele lor nemulțumiri

protestTransportatorii protestează, miercuri, în Piața Victoriei. Principalele lor nemulțumiri

Transportatorii au început protestul în Piața Victoriei din București, unde își vor continua acțiunea până la ora 16:00. Principala lor nemulțumire este legată de reîncadrarea diurnei ca venit salarial și abuzul ANAF.

Circa 100 de mașini, majoritatea tiruri, s-au strâns, miercuri, 29 septembrie, în fața Guvernului, pentru a-și face auzite nemulțumirile. Pe lângă reîncadrarea diurnei ca venit salarial, transportatorii reacționează și față de impunerea carantinării șoferilor profesioniști și de criza de pe piața RCA, informează Mediafax.

România este singurul stat european care impozitează diurna, în timp ce state din Europa de Est, precum Polonia, Lituania sau Ungaria, adoptă în mod constant măsuri de protecție a transportatorilor proprii. Efectele acestei decizii fiscale sunt devastatoare, cu atât mai mult cu cât taxarea se face retroactiv, penalitățile fiind imposibil de plătit de vreo firmă.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au chemat la protest și asociațiile COTAR și APTE 2002, dar acestea din urmă au renunțat, marți seară, după ce au obținut promisiunea ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, privind „corectarea demersurilor ANAF față de transportatori, prin Parlament”.

Protest cu 100 de TIR-uri la Bucureşti

Pe unul dintre grupurile de Whatsapp ale transportatorilor s-a vorbit de trădare și de faptul că nu au dat protestului nicio șansă, potrivit Hotnews. La protest au mai confirmat participarea Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) şi Asociaţia Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina.

„UNTRR merge mai departe cu protestul. UNTRR nu a participat astăzi la întâlnirea de la MF (Ministerul Finanţelor n.r). Invităm pe toată lumea la protest şi toate asociaţiile pentru a decide mâine în Piaţa Victoriei ce decizii vor fi luate”, susţin reprezentanţii UNTRR într-un mesaj transmis marţi seara, potrivit Agerpres.

author avatar
Andreea Vlad