AcasăSOCIALTransgaz, mutare în forță pe piață. Creștere explozivă a prețurilor acțiunilor companiei...

Transgaz, mutare în forță pe piață. Creștere explozivă a prețurilor acțiunilor companiei de stat

Transgaz a dat lovitura pe piața de capital

Transgaz, cea de-a doua mare companie cu capital majoritar de stat din sectorul utilităţilor, a reușit să dea lovitura pe piața acțiunilor. Astfel, numai anunțul că va fi majorat capitalul social al societății, cu aproape două milioane de lei, a provocat o creștere fulminantă a valorii acțiunilor tranzacționate pe bursă. Astfel, este de așteptat ca, după majorarea efectivă, valoarea companiei să crească și mai mult.

Una dintre cele mai importante companii de stat, Transgaz, a reușit, dintr-o singură mișcare pe piață, să crească valoarea acțiunilor de pe bursă. Astfel, acțiunile Transgaz au înregistrat o creștere de aproape 12% într-o singură zi, după intenția anunțată de majorare de capital. Conform prevederilor legale aplicabile, Compania Națională de Transport al Gazelor Transgaz SA a sesizat tuturor părților interesate faptul că prin Hotărârea nr. 32/28.09.2022, Consiliul de Administrație al Transgaz a avizat pentru supunerea aprobării Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor majorarea capitalului social prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al exercițiilor financiare precedente în sumă de 1.766.076,600 lei, prin emisiunea a 176.607.660 acțiuni noi, cu valoarea nominală de 10 lei/acțiune. Publicarea anunțului în raportul curent, conform art. 139 din Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, a provocat imediat un salt spectaculos al valorii acțiunilor Transgaz, care a ajuns la 234 lei pe unitate. Comparativ, acțiunile Conpet au o valoare de 62,6 lei pe unitate, cele ale Nuclearelectrica, de 42,5 lei, iar cele ale Romgaz, de 40,2 lei. În 2007, acționari la Transgaz erau statul român și Ministerul Finanțelor cu 75%, Fondul Proprietatea cu 15% și alți acționari, persoane fizice și juridice, cu 10%. În prezent, însă, după vânzări ale unor pachete de acțiuni pe piața de capital, acționarii Transgaz sunt statul român prin Secretariatul General al Guvernului, cu 58,5097%, și alți acționari, persoane fizice și juridice, cu 41,4903%.

România, cea mai mică dependență de importuri

Potrivit Planului de dezvoltare a sistemului național de transport gaze naturale pentru 2022-2031, România are toate șansele să devină un hub regional în acest sector. Cele mai puternice atuuri sunt legate de dependența foarte scăzută de importuri a țării, dat fiind că 80% din necesar este asigurat din producția internă, și de proiectele de dezvoltare a infrastructurii ale Transgaz, care beneficiază, în următorii 10 ani, de finanțări în sumă de 3,42 miliarde de euro. Totodată, România se bucură de o poziție geostrategică, fiind localizată pe importante coridoare de transport între piețele bine dezvoltate din centrul Europei și sursele de aprovizionare din Sud-Estul Europei și dispune de depozite de înmagazinare bine dezvoltate și de interconectări cu Bulgaria, Ucraina, Ungaria și Moldova.

Coridor pentru gazele din Marea Neagră

Una dintre prioritățile majore ale Transgaz o reprezintă însă dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre. ”În contextul în care Europa devine tot mai dependentă de importurile de gaze naturale, accesul la noi surse devine o necesitate imperioasă. În aceste condiţii dezvoltarea pe teritoriul României a unei infrastructuri de transport gaze naturale de la ţărmul Mării Negre până la graniţa România-Ungaria reprezintă una din priorităţile majore ale Transgaz”, se precizează în Planul de dezvoltare a sistemului național de transport gaze naturale pentru 2022-2031. Obiectivul acestei investiţii constă în construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podișor, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul Bulgaria- România-Ungaria-Austria.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.160 afisari

2 COMENTARII

  1. Gazul este de la Dumnezeu. Sa stim sa-l gestionam si sa o lasam mai moale cu ,,solidaritatea” europeana. Se vede clar ca scapa cine poate iar marile puteri europene care prin politrucii din fruntea UE au generat haos in pietele de energie si gaze, sa-si gestioneze crizele de la ei de acasa. Sa ceara ajutorul Ucrainei, daca tot o invoca de dimineata pana seara !
    Concluzia :pragmatism maxim. Astea sunt vremurile.

  2. daca mai creshte pretzu la papik
    vor creste acctiunile batengarzilor din mega-magazinul-mega-image-mega-imaginar-monopol-pe-taxa-de-shantaj+protectie

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger