Criza provocată de pandemie se reflectă în preţurile pe care agenţii economici le practică pe litoral. Terasele şi restaurantele încearcă să-şi recuperze acum banii pe care i-au pierdut în lockdown.
Aşa se face că, pentru o omletă şi o salată, ajungi să plăteşti o mică avere, la Mamaia. Un turist şi-a spus păţania pe net, reuşind să pună în gardă mai mulţi români care au luat şi ei în calcul să meargă în staţiunea de lângă Constanţa.
60 lei pentru o omletă şi o salată
Prețurile din stațiunile de pe litoralul românesc sunt într-o continuă creștere. An de an, turiștii ajung la concluzia că bugetul de vacanță trebuie majorat, iar pandemia de Covid-19 nu pare să fi afectat deloc trendul.
Poate nu ar fi o problemă așa mare dacă celebrele „servicii românești” nu ar lăsa de dorit. A fost cazul unul tânăr care a ieșit la un restaurant din Mamaia unde a comandat o omletă simplă și o salată asortată.
Când a primit nota de plată, a rămas fără cuvinte. A fotografiat bonul și a postat imaginea pe o rețea de social media. Așa cum era de așteptat, poza a devenit virală, stârnind o adevărată dezbatere în mediul online.
Preţul total al consumaţiei a fost 92 lei, dar trebuie luat în calcul că a comandat 2 salate. Totuşi, turistul în cauza se plânge pentru suma achitată pentru un singur client.
„Sprijiniți turismul românesc!(?) Un mic dejun banal, pe o terasa din Mamaia Nord. Omleta ( fară garnitura sau verdeață )- 35 RON. Salata asortata ( maxim jumătate de roșie, 3 felii de ceapa și niste salata creata, vreo 2 bucatele) – 25 RON
Deci , o omleta și o salata asortata banala – 60 RON. O fi bine, o fi rău? Când am plecat, am vrut să iau și scaunul, crezând că e inclus în preț”, a scris Ovidiu pe pagina de Facebook.

Cum au explicat patronii preţurile ridicate?
„Pentru că suntem la kilometrul zero al acestei staţiuni (n.r. Mamaia) şi pentru că locaţia este cu un standard ridicat de lux, încercăm să menţinem acest standard. Am fost nevoiţi cumva să menţinem acest standard şi să facem o investiţie semnificativă, pornind de la mobilier, ingrediente folosite, produsele să fie de calitate.
Atunci când faci un calcul, stabileşti un preţ pentru cât ar trebui să coste produsul, astfel încât să acoperi în primul rând cheltuielile.
Atât am considerat că este valoarea acestui produs şi asta am făcut într-un mod corect pentru toţi clienţii noştri. Le transmit clienţilor că nimeni nu are interesul să vină pe a trage tunuri şi pe a jecmăni.
Dimpotrivă, încercăm pe condiţiile acestea să oferim servicii şi produse de calitate. De aceea, suntem obligaţi să stabilim un preţ minim sub care nu se poate funcţiona”, a declarat un proprietar de restaurant din Mamaia pentru postul România TV.