AcasăSOCIALTragedie spital Piatra Neamț. Medicul erou, transferat în străinătate - VIDEO

Tragedie spital Piatra Neamț. Medicul erou, transferat în străinătate – VIDEO

Tragedie spital Piatra Neamț. Medicul erou, transferat în străinătate - VIDEO (foto. captură video Digi24)

Medicul care era de gardă în seara zilei de sâmbătă, când a izbucnit incendiul de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, și a intervenit în ajutorul pacienților aflați în pericol, va ajunge la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.

Doctorul a fost evaluat de către medicii de la Floreasca, spitalul din Capitală unde a fost transferat în cursul nopții, de la Iași, unde a fost dus pentru a putea fi transportat în București cu o aeronavă militară. Avionul C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române a decolat din Baza 90 Transport Aerian duminică dimineață, în jurul orei 7.30, cu destinația Belgia. Medicul a fost transferat în condiţii speciale, cu asistenţă medicală specializată asigurată pe durata zborului.

Din primele informații, medicul a suferit arsuri pe mai multe zone ale corpului, inclusiv la nivelul mâinilor.

Tătaru, coleg cu medicul erou: Este un profesionist

Încă de noaptea trecută, Nelu Tătaru a mers la Piatra Neamț, la spitalul afectat de incendiu, pentru a vedea care este situația. Și a vorbit despre cadrul medical grav afectat de drama de la spital. ”Este un profesionist, colegi de facultate (…) suntem prieteni”, a declarat ministrul Sănătății despre medicul Ioan Cătălin Denciu.

„Îi doresc sănătate, să aibă putere şi mă rog să reuşească să treacă de acest moment de cumpănă”, a fost auzit spunând premierul Orban, la finele ședinței de urgență desfășurate la sediul Ministerului de Interne, după tragedia de la Piatra Neamț.

Totodată, șeful Executivului s-a declarat ”şocat de vestea acestei tragedii” și a transmis condoleanțe familiilor îndoliate. Zece oameni au murit în urma tragediei de la spitalul din Piatra Neamț, unitate medicală desemnată suport COVID. De asemenea, printre răniți se mai numără trei cadre medicale, un medic și două asistente.

IGSU: Mai mulți pacienți transferați la Lețcani

În acest caz IGSU a anunțat că ”s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat”.

Și că ”pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași”.

author avatar
Cristina Stefan