AcasăSOCIALTragedie planetară: 2 milioane de bebeluși morți la naștere

Tragedie planetară: 2 milioane de bebeluși morți la naștere

În lume sunt declaraţi morţi la naştere circa două milioane de bebeluşi anual, sau unul la fiecare 16 secunde, rezumă un raport ONU, avertizând că această „tragedie neglijată” se va agrava ]n contextul pandemiei de coronavirus.

Bilanţul reprezintă circa 1,4% din naşterile survenite în 2019 şi peste 2% din naşteri în 27 de ţări, estimează ONU, UNICEF, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Raportul ia în calcul decesele survenite în al treilea trimestru de sarcină.  Situaţia s-a ameliorat într-o oarecare măsură comparativ cu anul 2000, când au fost înregistraţi 2,9 milioane de bebeluşi morţi la naştere, dar progresele sunt lente, apreciază îşi organizaţiile internaţionale, în primul lor raport pe acest subiect. “Dincolo de aceste vieţi pierdute, consecinţele psihologice şi financiare sunt grave  pentru femei, familii şi societate”, spune Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.

Cele mai afectate sunt țările sărace – în timp ce 62% din totalul naşterilor revin statelor cu venituri reduse sau medii, 84% din cazurile de bebeluşi morţi la naştere se înregistrează acolo. Doar Africa subsahariană şi Asia de Sud reprezintă trei sferturi din cazuri. În medie, 40% dintre aceste decese survin în timpul travaliului, proporţie care creşte la aproape 50% în Africa subsahariană şi în Asia centrală şi meridională, în timp ce doar 6% în Europa şi în America de Nord. Dar  COVID-19 ar putea “înrăutăţi situaţia”: o reducere cu 50% a serviciilor de sănătate din cauza pandemiei ar putea provoca 200.000 de nașteri mortale în decursul unei perioade de 12 luni în 117 țări cu venituri mici și medii. Alt motiv vizează perturbările survenite în serviciile de sănătate, fie pentru că profesioniştii din sectorul sănătăţii sunt realocaţi pacienţilor afectaţi de COVID-19, fie pentru că oamenilor le este prea frică să nu se contamineze atunci când merg la spital sau la medicul lor”, a precizat pentru AFP Mark Hereward, director adjunct UNICEF pentru date şi statistici.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger