La doar o zi de la incendiul devastator care a afectat secția de Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, 10 oameni pierzându-și viața ca urmare a acestui episod dramatic – care a îngrozit o Românie întreagă – sunt încă foarte multe întrebări care așteaptă un răspuns.
Se fac anchete și se anunță verificări, răstimp în care unii specialiști din domeniul medical atrag la rândul lor atenția asupra riscului reprezentat de suprasolicitarea din secțiile ATI, în contextul crizei COVID și a numărului mare de pacienți care ajung la Terapie Intensivă.
La tragedia de la Piatra Neamț a făcut referire, duminică, și profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, într-o intervenție telefonică la Digi24. ”Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț se datorează și presiunii care este pe sistemul de sănătate, pentru că timpul e scurt și să organizezi diverse resurse suplimentare – mă refer nu numai la partea de Terapie Intensivă (…) – nu e foarte simplu și bineînțeles structura spitalicească în România e cea care este. Nu numai echipamentele contează, ci și infrastructura fizică a clădirilor, care vedeți că nu e printre cele mai bine. Am înțeles că spitalul din Neamț are două corpuri de clădire, unul făcut în 1950, unul în anii 70, deci e clar că e vorba de clădiri care (…) prin natura lor și vechimea lor reprezintă un risc”, consideră Rafila.
Cum e cu suplimentarea paturilor
Oficialul care reprezintă România la OMS a continuat spunând că ”până la o anumită limită se pot suplimenta și numărul de paturi în anumite zone dacă într-adevăr sunt încăperi mari, mai înalte. (…) Nu înseamnă neapărat să înghesui paturile încât să nu poți îngriji pacienții sau să existe risc de infectare între pacienți”.
Totodată, Rafila a mai pus accent pe un aspect demn de a nu fi trecut cu vederea. ”Nu știu dacă e vorba de aglomerație, (…) nu aglomerația cred că a dus la acest deznodământ, ci starea fizică a clădirii care este veche, din anii 70. În momentul în care tu utilizezi tot mai multe echipamente într-o zonă în care clădirea respectivă a fost prevăzută pentru alte tipuri de consumuri, (…) lucrurile nu pot să meargă așa”, a mai precizat Alexandru Rafila.
Anunț din direcția spitalului din Piatra Neamț
În așteptarea rezultatelor anchetei care se fac în acest caz, menite să scoată la iveală condițiile care au declanșat nenorocirea, reprezentanții unității medicale au transmis, duminică, unele precizări. ”Referitor la motivele care au condus la incendiul din salonul ATI, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț explică faptul că modificările realizate în vederea extinderii secției de ATI pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi nu au afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul.
De mai multă vreme a fost semnalat faptul că sectia ATI Covid a SJU Piatra Neamț, situată la etajul 3 este depășită de numărul de cazuri. În această situație, a fost necesară utilizarea unuia sau mai multor saloane de la etajul 2, unde este situată secția de ATI anterior înființării secției ATI Covid de pe etajul 3. Aceste saloane au fost pregătite și dotate ca saloane ATI, anterior perioadei pandemiei. Precizăm că nu s-a suplimentat numărul de paturi.”, susțin, între altele, oficialii unității spitalicești suport COVID.
Domnul Rafila in loc sa stea pe la televiziunii , sa candideze, mai bine folosea timpul sa viziteze spitalele, sa vadă neregulile, sa vina cu propuneri concrete, apare prea mult acest doctor, nu am încredere an el. A mai făcut și pact cu Ponta, sa păcălească lumea sa-l voteze, pe el, pe Ponta……….sa te agăți așa de privilegii când nu ai nimic de “dat” este deja penibil! Ce mai face doamna Daciana, nu mai candidează, am plătit-o bine 30 de ani , va avea si pensie mare, ca sa nu facă nimic, pentruca așa a dorit tăticul dumneaei, penibil și dureros pentru acest popor.
@ Spitalele mai au și angajații instruiți PSI care să instruiască personalul , să verifice aplicarea normelor PSI și să coordoneze intervențiile personalului la stingerea incendiilor până la intervenția unităților specializate, ?
Cel mai mare risc esti tu baaaaaaaaaaaaaaa dementuleeeeeeee …ca doctor nu esti …esti un securist nenorocit ! ..pina la urma o sa primesti un glont in cap dementule criminal .