AcasăSOCIALTradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care...

Tradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024. Lucruri care sunt total interzise

certificat verdeTradiţii şi obiceiuri pentru Vinerea Mare înainte de Paştele 2024

Vinerea Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodocs. În această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

Este ultima zi de vineri dinaintea Paștelui și din Postul Mare, fiind și o zi de post negru, de care este legată o serie de tradiții și obiceiuri.

Credincioşii ţin post negru

Una dintre cele mai grele zile de post este Vinerea Mare, când se ține post negru. Cunoscută și ca Vinerea Patimilor, Vinerea Paștilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre. În această zi nu se mănâncă și nu se bea decât apă.

Este o zi de post si rugăciune pentru iertarea păcatelor săvârșite în timpul anului. În seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului. Prohodul este slujba de înmormântare a Mântuitorului Iisus Hristos.

Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. În seara zilei se cântă Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf, care este aşezat apoi pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne pănă la Înălţare. Epitaful pe care îl poartă preoții ajutați de credincioși reprezintă trupul și sicriul Mântuitorului.

Tradiții în Vinerea Mare

Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de forma dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului. Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masă.

În această zi, conform tradițiilor și obiceiurile transmise din generație în generație, oamenii nu au voie să desfășoare lucrări agricole pentru că „tot ceea ce se seamănă nu rodeşte”. Este interzis sacrificatul animalelor, precum și activitățile din jurul gospodăriei.

Sunt și persoane care obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

Ce nu ai voie să faci

  • Nu ai voie să consumi carne sau alcool în Vinerea Mare
  • Nu ai voie să desfășori activități profane în Vinerea Mare
  • Nu ai voie să coci pâine sau cozonaci în Vinerea Mare
author avatar
Andrei Ștefan
436 afisari

2 COMENTARII

  1. Prostimea si sclavii ce au de facut munca la greu ochii pe televizoare ,voteaza infractorii si tin post negru cred in hohaiala barbosilor SLAVA FRIPTURA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger