Cauta

Totul pentru Arafat. Decizia politică pune în pericol salvarea pe mare

Raed Arafat vrea să ia și Agenția de salvare pe mare

Raed Arafat începe să semene tot mai mult cu Virgil Popescu. Orice critică i s-ar aduce și oricâte acuzații, acesta primește și mai multă putere, prin decizie politică, bineînțeles. Acum, omul este hotărât să treacă în subordinea IGSU Agenția de salvare pe mare, lăsând fără sprijin navele civile și pescarii aflați în pericol, dat fiind faptul că navele militare nu au voie să iasă din apele teritoriale ale României.

În toate țările europene, agențiile de salvare pe mare sunt în subordinea ministerelor transporturilor, pentru a-și păstra, astfel, statutul civil. În România, mai nou, Raed Arafat a reușit să se impună în fața coaliției și să obțină trecerea agenției în subordinea IGSU, care, astfel, se militarizează. Problema cea mai gravă este că, odată militarizată, structura nu mai poate interveni decât dacă incidentul se produce strict în apele teritoriale ale României.

”Noi, ca și personal civil, intervenim la navele civile. Armata nu poate interveni la navele civile, datorită regulamentelor internaționale. Dacă un vas militar intervine la o navă civilă, se consideră un conflict între state. Noi intervenim pentru salvare nu numai în apele teritoriale românești, ci și în apele internaționale.  Iar în apele internaționale numai noi putem interveni, că navele de la Garda de Coastă și ISU rămân la graniță. Pentru o intervenție în apele internaționale, ISU sau Garda de Coastă trebuie să anunțe cu 30 de zile înainte statul respectiv, ceea ce face imposibilă o acțiune de salvare. Noi le-am prezentat această situație, dar se pare că nu vor să țină cont. Au făcut un grup de lucru cu Ministerul Transporturilor și Ministerul de Interne și au spus că este o decizie politică”, ne-a declarat Lucian Boris, președintele Sindicatului Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

Se pregătește marea agenție

Agenția Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) are acum 173 de angajați, marea majoritate personal Navigant, la un parc de 20 de nave, iar necesarul este de 500 de angajați. Sindicaliștii spun că s-au făcut investiții în ultimii ani. ”Chiar săptămâna trecută au sosit ultimele două nave și este în proiect achiziția unei nave de 100 de persoane, navă pompier-salvator, pe care o vrea și domnul Raed Arafat. Arafat vrea să obțină, cu agenția noastră și cu Ambulanța, acea agenție națională pentru situații de urgență. Neavând în atribuții căutare și salvare pe mare, fondurile europene nu se pot aproba pentru IGSU. Așa, dacă va obține atribuțiile de căutare și salvare pe mare, se vor obține și fondurile europene și, la fel, acei bani se vor sifona, cum s-au sifonat și banii de ventilatoare la începutul pandemiei, s-au dus în străinătate și nu au mai venit nici produsele, nici banii. Totodată, este posibil ca o parte din activitatea agenției să fie transferată în privat, către domnul Gabriel Comănescu, de la GSP Power. Este vorba despre serviciul de depoluare și de scoatere a navelor de sub ape”, ne-a precizat Lucian Boris, președintele Sindicatului Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare.

Interese politice

După protestul de ieri al angajaților ARSVOM din fața Prefecturii Constanța, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Trans-Conex Portul Constanţa, Silviu Stanciu, a afirmat și el că trecerea agenției la IGSU este legată de interese politice și de interese financiare private. ”În momentul în care agenţia a avut probleme cu anumite nave, anumiţi agenţi economici au făcut acele operaţiuni, de fapt, au asigurat, nu au făcut nimic şi au încasat foarte mulţi bani, acest lucru se poate verifica. Iar din câte cunoaştem în momentul de faţă, domnul Raed Arafat, prin programul de fonduri europene, a achiziţionat nave multirol, elicoptere şi alte lucruri şi pe care nu are unde să le folosească şi atunci agenţia i-ar veni ca o mănuşă să poată să îşi desfăşoare activitatea”, a spus Silviu Stanciu.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version