Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre cea de-a doua recalculare, care va avea loc în luna martie a anului viitor.
Vestea bună pentru românii care au muncit după 2001: ei nu trebuie să mai aducă acte doveditoare.
Se referă la veniturile nepermanente
Simona Bucura-Oprescu a precizat că procedura de calculare a pensiilor ținând cont şi de veniturile nepermanente va merge mai uşor.
„Dacă pensionarii au dus documente care relevă faptul că au avut venituri nepermanente la momentul când s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se tine cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii nostri au introdus si acele date, urmand sa le valorificam acum, dupa 1 ianuarie.
Daca pensionarii sau pensionabilii au muncit dupa 2001, nu este nevoie sa aduca niciun document. Spun asta pentru ca aflu ca inca mai exista pensionari care se intereseaza si de aceste documente.
Pentru pensionarii care au muncit pana in 2001, angajatorii trebuie sa elibereze adeverintele in termen de 60 de zile de la cerere. Daca nu o fac, angajatii sau fostii angajati se pot adresa inspectoratului de munca.
Esential este ca legea 360 recunoaste veniturile nepermanente pentru a fi luate in calcul la pensie„, a explicat ministra la rtv.
Ce se întâmplă cu pensiile, de la 1 ianuarie 2025
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut un anunţ oficial privind pensiile românilor. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2025.
Oficialul Guvernului a precizat că legea în vigoare spune foarte clar că pensiile se indexează cu rata inflaţiei şi deocamdată această lege este cea în baza căreia se va elabora bugetul pe 2025.
Boloş a precizat, despre indexarea pensiilor, că încă nu au început să lucreze la bugetul pe 2025.
„Eu cred că lună de lună, inclusiv una octombrie, noiembrie, decembrie, fondurile necesare pentru recalcularea pensiilor după cum ştiţi au fost asigurate şi nu s- pus problema sub nicio formă ca aceste drepturi pe care le-au dobândit pensionarii să nu fie achitate la timp.
Haideţi să discutăm la momentul respectiv, când vom lucra pentru bugetul anului 2025. Pentru astfel de măsuri, legea în vigoare spune foarte clar că pensiile se indexează cu rata inflaţiei şi deocamdată această lege este cea în baza căreia se va elabora bugetul pe 2025″, a spus Marcel Boloş, preluat de stiripesurse.ro.