AcasăSOCIALTipurile de concedii ce vor fi luat în calcul la stabilirea pensiei,...

Tipurile de concedii ce vor fi luat în calcul la stabilirea pensiei, în 2024. Apar noi situaţii

Legea Pensiilor 2024 aduce modificări esențiale în ceea ce privește calculul vechimii și stabilirea cuantumului pensiilor, oferind anumite beneficii semnificative în special pentru femei.

Apar noi prevederi la stabilirea pensiei, adică vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie.

Concediul de creşterea copilului, vechime în muncă

Concediile care vor fi luate în calcul ca și perioadă contributivă la pensie sunt cele de creștere a copilului, indiferent dacă vorbim despre concediul maternal, ori cel paternal.

Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.

Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Femeile, pensionare anticipată cu 6 luni pentru fiecare născut

Totodată, vârsta de pensionare a femeilor va fi redusă cu 6 luni pentru fiecare copil.

Vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Până în 2030, aceasta va crește la 63 de ani, iar apoi, până în 2035, va ajunge la 65 de ani.

Pensiile, recalculate anual

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările, dar acum pensiile se vor recalcula la fiecare început de an.

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările„, a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

author avatar
Andrei Ștefan