AcasăSOCIALTinerii din România pot obţine permisul auto şi la 17 ani, dar...

Tinerii din România pot obţine permisul auto şi la 17 ani, dar cu o condiţie

soferi

Un tânăr minor din România ar putea obține permisul de conducere de la 17 ani, dar cu respectarea unei condiții, prevede un proiect de lege dezbătut în prezent, în Senat. Specialiștii în conducere defensivă consideră, însă, că în România permisul auto se obține deja prea ușor.

Proiectul de lege susținut de parlamentari din aproape toate partidele reduce cu un an vârsta de la care se poate obține permisul de conducere pentru categoriile B şi BE.

Cu şofer experimentat, în dreapta lor

Până la împlinirea vârstei de 18 ani tinerii vor putea să conducă doar dacă vor avea în dreapta un șofer cu permis de cel puțin 10 ani. Persoana care însoțește minorul aflat la volan răspunde în mod solidar, în cazul în care acesta încalcă regulile de circulație, prevede proiectul.

Chiar dacă se vor afla pe scaunul din dreapta, însotitorii vor putea fi testaţi inclusiv pentru alcool şi droguri. O astfel de legislaţie există deja în unele state membre UE, cum ar fi Germania sau Austria, iar statisticile arată că a avut un impact pozitiv asupra sigurantei rutiere.

Titi Aur critică ideea

Fostul pilot de raliuri Titi Aur critică această idee. El le-a solicitat autorităților în scris să facă urgent un plan pentru limitarea accidentelor rutiere, cu accent pe înăsprirea condițiile de obținere a permiselor de conducere.

Infrastructura e mai bună, iar mașinile sunt mult mai performante, însă șoferii sunt din ce în ce mai slab pregătiți, subliniază fostul pilot.

În anul 2022, în ţara noastră au fost înregistrate peste 28.000 de accidente rutiere. Din totalul şoferilor implicaţi, 7000 aveau sub 20 de ani, iar 136 dintre ei si au pierdut viaţa.

 

author avatar
Andrei Ștefan