Singurele teste rapide pentru depistarea Covid-19 au fost cumpărate, de fapt, de Crucea Roșie, la un preț incredibil de mic, de 22 de lei bucata. ”Am comandat și am primit un astfel de set de teste”, declara președintele Iohannis, fără a preciza însă că testele erau achiziționate din banii donați de români.
Reticența Guvernului Orban la achiziția de teste rapide nu mai are nicio justificare, atâta timp cât ele se folosesc pe scară largă în toată lumea. Cu toate acestea, cumpărarea de teste rapide a rămas doar la nivel declarativ, pentru că, în realitate, singurul lucru anunțat a fost că se face o licitație pentru achiziția a 3 milioane de teste. Și asta în urmă cu o lună, în condițiile în care această achiziție avea caracter de urgență. La licitație este mai ușor să nu cumperi, pentru că acolo procedurile sunt greoaie, apar contestații, se judecă, se mai anulează licitații și tot așa, până nu mai este nevoie de aceste teste. De ce nu vrea Guvernul să le cumpere? Pot fi o mie de motive, însă niciunul dintre acestea nu este în favoarea sănătății populației. Utilizarea testelor rapide, așa cum au confirmat și specialiștii de la Harvard, ar reduce masiv costurile cu testarea PCR, dar și costurile cu plata concediilor persoanelor aflate în carantină. Totodată, testarea rapidă și, implicit, extinsă a populației ar izola persoanele infectate, rupând, astfel, lanțul contagiozității și reducând presiunea pe ATI-uri, precum și numărul de decese.
22 de lei pentru un test
Crucea Roșie Română a anunțat, în 12 noiembrie, că a reușit să achiziționeze 42.000 de teste rapide, cu suma de 230.000 de dolari, ceea ce înseamnă aproximativ 22 de lei pentru un test. Și asta în timp ce în farmacii, până la interzicerea vânzării lor, un test costă cel puțin 45 de lei. Pe on-line prețurile variază acum între 80 și 90 de lei testul. Banii cheltuiți de Crucea Roșie Română au provenit din donații. ”Un număr de 42.000 de teste rapide Covid-19 pe bază de antigen vor ajunge, în perioada imediat următoare, în unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele din țară în acord cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.Testele, în valoare de 230.000 USD, au fost achiziționate de Crucea Roșie Română. Banii provin din fondurile colectate de Crucea Roșie Română în cadrul campaniei umanitare <<România Salvează România>>, se arăta în comunicatul din 12 noiembrie emis de Crucea Roșie Română.
Comunicarea ne-a băgat în ceață
În data de 4 noiembrie ministrul Tătaru anunța că primele 43.000 de teste vor fi distribuite în 5 sau 6 noiembrie unităților de primiri urgențe, urmând ca în săptămâna următoare să evalueze şi achiziţioneze încă un milion de astfel de teste. Deși nu a precizat clar de unde sunt aceste teste, Tătaru a lăsat să se înțeleagă că achiziția aparținea ministerului. În 28 octombrie, Raed Arafat afirma public că va achiziționa 43.000 de teste rapide, din fonduri extrabugetare, după o colaborare cu Crucea Roșie, fapt care confirmă că era vorba doar de cele 42.000 de teste cumpărate de Crucea Roșie. “Au început să apară testele rapide antigen și cred că este o soluție – cel puțin pentru zonele cu foarte multe cazuri. Am comandat și primit primul set de astfel de teste, trimise în teritoriu, s-a demarat o licitație pentru aproximativ 3 milioane de teste. Recomandările și de la OMS și ECDC sunt să se facă testări unde apar multe cazuri și înspre acolo ne îndreptăm, sper să se facă achiziția în timp util. E o metodă care va crește cu siguranță numărul de testări”, a declarat și președintele Iohannis, în 25 noiembrie. Comanda președintelui era, bineînțeles, tot achiziția făcută de Crucea Roșie Română. În ce privește sarcina Guvernului de a achiziționa cât mai repede cele 3 milioane de teste rapide, anunțul privind licitația despre care se vorbește este de negăsit, fapt care pune la îndoială însăși existența unui astfel de demers.