Cauta

Teroare în Învățământ. Profesorii sunt amenințați de găști ale elevilor

Cadrele didactice, puse în pericol de politica Guvernului

Incidentul deosebit de grav, cu profesoara înjunghiată de un elev, este doar începutul. Sistemul de Învățământ a ajuns o bombă cu ceas, care va exploda exact în fața celor care au anihilat orice sancțiune împotriva violenței și indisciplinei în școli. Sindicaliștii din Educație ne spun că profesorii au ajuns să se teamă, la terminarea programului, să mai iasă din unitățile de învățământ, pentru că sunt amenințați de diverse găști din care fac parte elevii.

Sabotarea sistemului de Învățământ românesc, care a avut, în trecut, rezultate excepționale, a început cu mulți ani în urmă. Mai întâi s-a umblat la salarizare, care a devenit umilitoare pentru această categorie profesională. Apoi, încet, încet, în numele drepturilor copiilor, s-a anulat orice sancțiune împotriva elevilor care comiteau acte de violență și de indisciplină, creând un mediu stresant și periculos pentru profesori. Consecința a fost o depopulare a sistemului de cadre didactice bine pregătite și cu vocație, astfel că scopul inițial – țara te vrea prost- a fost atins. Și apoi, ca să vorbim și de ipocrizia autorităților, cum să stârpești bullying-ul din școli când, cel mai frecvent, bullying-ul este îndreptat chiar împotriva cadrelor didactice? Fără respect și teamă de consecințele faptelor lor, ce fel de generație scoatem de pe băncile școlilor? Rezultatele din ultimii 30 de ani sunt vizibile pentru oricine. Noile generații nu au chef de muncă și caută job-uri bine plătite în care să nu depună niciun efort. De regulă, ajung să trăiască pe spinarea părinților, care îi încurajează până la un punct, când nu mai pot gestiona în niciun fel situația. Am ajuns să mai avem printre elevi doar câteva vârfuri, în care părinții investesc cu disperare, dar vârfurile pleacă în alte țări. Și noi rămânem cu balastul, pe care tot noi l-am creat, că vrem sau nu să recunoaștem. Dacă aceasta este România educată, din proiectul președintelui Klaus Iohannis, nimeni nu ne mai poate salva de viitorul sumbru care ne așteaptă.

Încotro ne îndreptăm?

”Sunt colegi de-ai noștri cărora le este frică, în momentul în care se termină programul, să părăsească unitatea de învățământ, pentru că sunt amenințați de diverse găști din care fac parte unii elevi, sunt amenințați de părinți, care aparțin de tot felul de clanuri, sunt amenințați de acei părinți care consider că pot să-și facă dreptate singuri. Am ajuns în situația în care un elev a atacat un cadru didactic pentru că a vrut să dea un test. Atunci cum ar putea profesorii să mai dea note sau teste?, ne spune Marius Nistor, președintele Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Sindicaliștii din Învățământ atrag atenția că profesorii sunt lipsiți de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe îndreptate împotriva cadrelor didactice. Sancțiunile actuale, precum mutarea disciplinară și scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) sunt complet lipsite de eficiență, arată aceștia. ”Elevul nu trebuie să vină cu teamă la școală, dar el trebuie să fie perfect conștient de ce înseamnă încălcarea unor reguli pe care trebuie să le respecte într-o unitate de învățământ. Trebuie să-i fie teamă de consecințele unor fapte care încalcă regulile stabilite. Lucrul acesta este valabil în orice stat civilizat. La noi este o libertate deplină. Poți să faci ce vrei, cum vrei și unde vrei, fără să respecți nicio regulă. Și atunci este greu, ca și cadru didactic, să mă fac respectat și să mă pot impune în fața unor copii care sunt crescuți altfel și susținuți ca atare. Când părintele vine și își face dreptate de unul singur, intrând chiar în sala de clasă peste un cadru didactic, când elevii își permit să agreseze fizic sau verbal profesorii, este clar că avem o problemă majoră la nivelul sistemului”, ne-a declarat președintele Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Obligații și sancțiuni, doar pentru cadrele didactice

În proiectul de Lege al învățământului preuniversitar nu s-a ținut cont de nicio propunere înaintată de federațiile sindicale, există doar drepturile elevilor și obligații și sancțiuni pentru cadrele didactice. ”Trebuie să existe sancțiuni foarte drastice pentru elevii care încalcă regulile în unitățile de învățământ, dar, pe lângă faptul că au respins toate propunerile sindicatelor, au respins și o propunere înaintată de Ministerul Educației, aceea de mustrare în fața clasei. Și asta pentru că mass-media a avut o reacție stupefiantă, susținând că se atentează la psihicul elevului. De asta am ajuns acum să nu mai existe niciun fel de teamă că, dacă încalci niște reguli, vei fi obligat să plătești pentru asta. Degeaba avem regulamente interne la nivelul școlilor, dacă ele sunt contestate de părinți potenți financiar, care câștigă în instanță. Degeaba avem contracte educaționale, pentru că ele nu sunt respectate. Degeaba spunem că școala trebuie să fie un mediu sigur, când un elev intră pe poarta școlii cu arme albe asupra lui. Cine îl poate controla, că nimeni nu are dreptul acesta, nici paznicii, acolo unde există, nici cadrele didactice”, ne-a mai precizat Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version