AcasăSOCIALTermoenergetica, în prag de insolvenţă? Bucureştenii, fără apă caldă şi căldură la...

Termoenergetica, în prag de insolvenţă? Bucureştenii, fără apă caldă şi căldură la iarnă?

Termoenergetica București, compania care asigură furnizarea căldurii și a apei calde către populație, este în pragul insolvenței.

Reprezentanții companiei spun că Primăria Capitalei refuză să recunoască și să plătească pierderile din rețea cauzate de sistemul vechi de conducte.

Nicuşor Dan refuză, deocamdată, negocierile

Într-o încercare de a rezolva blocajul, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, i-a cerut primarului Nicușor Dan să se așeze la masa negocierilor. Nu a primit însă niciun răspuns.

Acum, aproape o lună de zile, noi ne-am adresat primarului general Nicușor Dan, i-am explicat gravitatea situației, n-am primit un răspuns, însă nici până în ziua de astăzi”, a spus la Antena 3.

Termoenegetica București are o datorie foarte mare, de aproape 1.000.000.000 lei către ELCEN, motiv pentru care se îndreaptă spre insolvență. Creanțele ar fi trebuit să fie plătite de Primăria Capitalei, dar instituția nu le recunoaște.

Primăria n-a mai plătit din 2020

Suma uriașă datorată de Termoenergetica București către ELCEN reprezintă pierderile din rețeaua veche subterană. Dacă municipalitatea nu va plăti datoria, atât ELCEN, cât și Termoenergetica pot intra în faliment, iar la iarnă bucureștenii riscă să nu aibă deloc apă caldă și căldură.

„Pierderea, care din 2020 nu s-a mai plătit de către Primărie, s-a ajuns cu facturi neplătite la timp și penalități. S-a ajuns doar valoarea asta. Foarte simplu ELCEN poate să ne ceară insolvența”, a spus pentru Antena 3, Ioana Stoica, sindicatul Termoenergetica.

În tot acest timp, sute de mii de bucureșteni se plâng că nu au apă caldă din cauza lucrărilor de mentenanță.

Termenul pentru remedierea avariilor este 20 august, au anunțat cei de la Termoenergetica. Dar problema cea mare nu este asta, ci faptul că Termoenergetica este în pragul falimentului, susțin sindicaliștii companiei.

author avatar
Andrei Ștefan