AcasăSOCIALTermocentrala Mintia ajunge tot la fier vechi. Noii proprietari așteaptă investiții de...

Termocentrala Mintia ajunge tot la fier vechi. Noii proprietari așteaptă investiții de la statul român

Vânzarea termocentralei Mintia încă se mai negociază

Investitorii iordanieni, care au câștigat licitația pentru vânzarea termocentralei Mintia, fiind și singurii participanți, a putea să se retragă din afacere. În prezent, se tot negociază condițiile construirii celor două grupuri energetice pe gaze, însă acestea depind de construirea, de către statul român, a unei conducte de gaze pe o lungime circa 50 de km și, bineînțeles, de începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, care este cât se poate de incertă.

Iordanienii care au cumpărat, teoretic, termocentrala Mintia, mai au două luni la dispoziție ca să decidă dacă plătesc sau nu cele 90 de milioane de euro. O condiție foarte importantă pentru funcționarea celor două grupuri pe gaze, pe care s-au angajat să le construiască, prin caietul de sarcini, este o investiție pe care trebuie să o facă statul român. Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, crede că afacerea nu se va încheia și că termocentrala va ajunge la fier vechi.

”Acum se negociază condițiile și, în cele 120 de zile de la câștigarea licitației, se va stabili dacă o vor cumpăra sau nu, că deocamdată au depus doar taxa de participare la licitație, de 10%. Potențialii proprietari iordanieni o să pună sigur condiția cu gazele și o să ceară și termene mai scurte, pe care statul român nu o să le îndeplinească, și atunci ies elegant din ecuație. Ca să construiască cele două centrale pe gaze la Mintia este nevoie de modificarea conductei de gaze, pentru un debit mărit, pentru că fără aceasta nu pot îndeplini condiția prevăzută în caietul de sarcini de a construi capacități de producție a 800 MWh pe gaze. Actualul grup de gaze, pe care Mintia deja îl are și autoritățile nu au vrut să-l folosească, producea cam 180 MWh. Pentru a produce mai mult, trebuie montată o altă conductă de gaze, cu o capacitate mai mare, pe o lungime de circa 50 km, până la Hațeg, și acolo să se racordeze la conducta BRUA”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

I-au expediat pe japonezi

Problema este că, și în condițiile în care BRUA este aproape de finalizare, este nevoie de operaționalizarea exploatării gazelor din Marea Neagră, la care termenul este incert, ne mai spune Cristian Iștoc. Acesta arată că, teoretic, Mintia s-ar putea alimenta și din magistrala de gaze din Vestul țării, dar iarna nu va putea face față, pentru că ar scădea foarte mult presiunea și ar rămâne populația fără gaze. ”De aceea este nevoie de o conductă nouă, este ceea ce am vrut să facem noi cu japonezii, care se bazau tot pe gazele din Marea Neagră. Chiar și Romgaz a vrut să facă la noi grup pe gaze de 400 MWh. În 2019 japonezii au făcut studiul la termocentrala Mintia și au spus că este rentabilă construirea grupului pe gaze, iar proiectul a fost aprobat în comisiile tehnice ale Ministerului Energiei și a fost ținut în sertare din mai 2020. Dacă s-ar fi demarat proiectul, aveam și finanțare de 85% de la japonezi. Când a văzut că este rentabil, Ministerul Energiei a zis că face cu Romgaz același grup de 400 MWh, dar, până la urmă, au rămas în aer toate”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc. Dacă Romgaz ar fi făcut proiectul, nu numai că termocentrala ar fi rămas la statul român, dar ar fi contribuit și la scăderea prețurilor la energie de pe piață.

Se forțează falimentul

Termocentrala de la Paroșeni, care face parte tot din Complexul Energetic Hunedoara, cu o capacitate de producție a energiei electrice de 110 MWh, stă mai mult oprită. Obiectivul este recent modernizat și corespunde cerințelor de mediu, însă administratorul special și administratorul judiciar refuză să contracteze cărbune din import, pentru funcționarea termocentralei. ”Am avut contract pentru cărbune din import, dar au renunțat la el. Preferă să o țină oprită ca să o ducă în faliment. La prețurile actuale, Paroșeniul ar fi obținut profit până acum, dar nu se vrea acest lucru. Au avut cărbunele în port, dar nu au mai vrut să-l ia. Obligația administratorilor era să o scoată din insolvență, nu să o falimenteze, dar așa au făcut și cu Mintia. Ăsta a fost scopul”, a mai afirmat Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
15.144 afisari

17 COMENTARII

  1. Aici se vede ca minciuna cu criza de energie e la vedere pur și simplu nu vor sa produca ,sa distruga toate firmele și sa ne infometeze dar justitia nu I baga în seama au buzunarele umplute și stau pe tusa!!

  2. DE CE MAI AVEM CURTE DE CONTURI ?,DE CE AU SALARII SPECIALE CEI DIN DNA ?,DE CE PLATIM SERVICIILE CU SALARII NESIMTITE ?,DACA SE SABOTEAZA ECONOMIA ROMANEASCA AIA CAT A MAI RAMAS LA STAT !.
    N-AVEM MINISTRI !,AVEM TRADATORI ,AVEM LEPRE ,AVEM IDIOTI SI IRESPONSABILI CU DUIUMUL IN ADMINISTRATIE ,IN GUVERN ,IN PARLAMENT .

  3. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare pnl au inchis minele si termocentralele.

  4. sincere felicitari dna Marcu , sinteti singurul jurnalist care a mai pomenit ceva de mintia dupa tacerea totala care s-a lasat ca la un semn de undeva, dupa vinderea ei . bani pentru mafia psd -pnl ptr campanie .

  5. MIZERIA CU VANZAREA MINTIA A SCOS LA IVEALA TRADARE INTERESELOR ROMANIEI DE CATRE GASCA DE LA MINISTERUL ENERGIEI IN FRUNTE CU DERBEDEUL DE POPESCU.
    A FOST OFERTA JAPONEZA CARE VENEA CU FINANTARE !,AU MINTIT SPUNAND CA DOAR OFERTA IORDANIANA A FOST SINGURA !.AU UN GRUP ENERGTIC PE GAZ !,DE CE NU L-AU LASAT SA FUNCTIONEZE ?. IORDANIENII ACUM SANTAJEAZA MINISTERUL ENERGIEI PENTRU CA AU DAT SPAGA !, LA NEGOCIERILE SI LA INCHEIEREA CONTRACTULUI DE VANZARE NU SE STIA CA TREBUIE FACUT UN RACORD DE 50KM ( EXTINDERE A SISTEMULUI DE TRANSPORT GAZE )?,CINE A INCHIS OCHII ?,CINE A FOST ECHIPA DE NEGOCIATORI ?.
    DNA CE PAZESTE ?,DE CE NU SE AUTOSESIZEAZA ?,NU S-A AUTOSESIZAT PENTRU NICI O PRIVATIZARE SI UITE UNDE AM AJUNS !.SRI ,SIE DORM !, SAU SUNT PARTE LA ACESTE TALHARII !.
    PUTREGAIUL ,CANGRENA ,CAPUSELE ,TRADATORII SUNT CEI DIN GUVERNE ,DIN ADMINISTRATIE ,DIN SERVICII ,DIN JUSTITIE ,NICI UNII NU MISCA ,CARACATITA II ARE IN STAPANIRE ,ACEA CARACATITA CARE DICTEAZA DISTRUGEREA TARII.

  6. Iordanieni? 🤣🤣🤣
    Sa renunte la cumparare, acum nu le-om face gratis si conducta dupa ce le-am vandut termocentrala la pret infim! Sa o luam inapoi si sa o punem noi sa produca in interesul Romaniei.

  7. Nelule ,daca iordanienii dau pe goarna cat au dat spaga !,atunci poate se mai curata guvenul de niste lepre .

  8. Sindicaliștii nesătui au distrus Mintia. Ca și în Valea Jiului, de altfel. Prime peste prime și muncă ioc! In loc de muncă, politică psd.Tot ce-i la Stat, e putred!

  9. Încă o mizerie a politicii romanesti actuale, un exemplu de incompetenta și rea voința. Toate aceste lucruri sunt rau intenționate, elementul principal fiind reprezentat de gașca PNL în frunte cu Virgil Popescu, care abunda de nesimțire. Efectiv PNL și USR prin manevrele pe care le$au făcut au tras o FLEGMA pe fruntea POPORULUI ROMAN. Am scris cu majuscule pt ca acest popor a avut și merite deosebite, eroi care au murit pe câmpul de lupta, iar acum e terfelit de susținători de lesbiene, poponari, și lichele drogate. PSD, cu Iohanis în brate, este prin INCOMPETENTA AFISATA si slugărnicia fata de SUA concurent direct la actul de trădare întreprins de USR și PNL. Termocentrale oprite transformate în fier vechi și hidrocentrale sabotate nepuse în funcțiune. Asta e adevărul suntem conduși de trădători. O problema de geometrie în spatiu: „oare pot provoca 500 ppm , adică 500 molecule CO2 dintr-un 1000000 molecule de aer incalzire globala? Ma îndoiesc. Totul este o mare minciuna legata de arderea cărbunelui în puținele termocentrale care ne-au mai rămas. RUSINE TRADATORILOR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger