Cauta

Țeapa țepelor. Majorarea salariilor polițiștilor, amânată pentru 2023

Polițiștii, lăsați cu buza umflată de parlamentari

Parlamentarii vor să amâne până la sfârșitul anului 2022 și chiar începutul anului 2023 votul pentru Ordonanța 130/2021 și, implicit, pentru amendamentul care îi excepta pe polițiști de la neacordarea tranșelor din legea salarizării pentru sectorul bugetar. Sindicaliștii din MAI sunt deciși să iasă în stradă, primul protest fiind deja programat pentru 6 aprilie, alături de BNS.

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol ne spune că a primit informații de la parlamentarii liberali și social-democrați că s-a decis amânarea majorărilor salariale pentru familia ocupațională din sectorul ordine publică și apărare până cel mai probabil la începutul anului viitor. Acest lucru a stârnit nemulțumiri majore în rândul polițiștilor, mai ales că politicienii promiseseră că le vor rezolva revendicările.

”Avem semnale negative din partea parlamentarilor, atât de la PNL, cât și de la PSD. În mod neoficial, ne-au comunicat că se intenționează să se amâne cât mai mult majorările salariale ale polițiștilor din Legea 153/2017, pentru sfârșitul anului 2022 sau începutul anului 2023. De fapt, vor amâna aprobarea Ordonanței 130/2021, prin care se stabileau măsuri bugetar-fiscale pentru anul 2022 și nu se acordau tranșa corespunzătoare din legea salarizării pentru sectorul bugetar. Amânarea aprobării ordonanței va însemna și amânarea amendamentului prin care polițiștii erau exceptați de la aceste măsuri. În amendament era trecut că majorările se dădeau din luna februarie, adică deja au început să ciupească, nu mai e din ianuarie, iar cu trecerea timpului vor spune că se începe cu martie, cu aprilie și tot așa. În acest condiții, este clar că, dacă nu ieșim în stradă să ne exprimăm nemulțumirile, nu se va întâmpla absolut nimic”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Acesta ne spune că puterea de cumpărare a polițiștilor a ajuns acum, după aplicarea a jumătate din Legea salarizării, mai mică decât înainte de acordarea celor două tranșe de majorări. Protestul de pe 6 aprilie este primul pe acest an, dar este o încălzire pentru protestele de mare amploare care vor urma, susțin sindicaliștii.

Polițiștii nu sunt o prioritate

Neaplicarea Legii salarizării și înghețarea salariilor timp de doi ani au venit la pachet cu creșterea alarmantă a prețurilor la carburanți, curent electric și alimente, iar polițiștii sunt în continuare în prima linie, așa cum au fost și în perioada pandemiei, se arată într-un comunicat al Sindicatului Europol.

”Și acum, în contextul războiului din Ucraina,  colegii noștri, începând cu polițiștii de frontieră la granițele țării, polițiștii de la imigrări și cei de la Poliția Română, gestionează situația refugiaților, fiind permanent în slujba țării. Pentru că așa este la noi, la obligații înainte, la drepturi înapoi și, pentru că polițiștii nu mai acceptă să fie eroii de sacrificiu, miercuri, 6 aprilie, ne alăturăm amplelor proteste declanșate de confederația Blocul Național Sindical, pentru a ne cere drepturile care ni se cuvin și pentru a exista o echitate. Putem să mai răbdăm să fim folosiți pe post de carne de tun de o guvernare incompetentă pentru care polițiștii nu sunt o prioritate? Suntem sătui doar de laude, iar când e vorba de aplicarea drepturilor suntem pe lista de așteptare”, se mai precizează în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.

Și-au pierdut răbdarea

Nici Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) nu mai crede în promisiunile parlamentarilor. Reprezentanții SNPPC au transmis că au luat act de tergiversarea adoptării Legii privind aprobarea OUG nr. 130/2021 și a amendamentului de exceptare. ”Având în vedere că deja s-a depășit termenul prevăzut în regulamentul Camerei Deputaților, pentru depunerea  Raportului comun, de către Comisiile de Buget, Finanțe și cea de Muncă (15.03.2022), solicităm acestui for parlamentar urgentarea procesului legislativ al Pl-x 52/2022 și amendarea OUG 130/2021 cu propunerile FSNPPC, în care am cerut aplicarea, în integralitate, a Legii 153/2017”, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version