AcasăSOCIALȚeapă! Decontarea UE pentru refugiații ucraineni, parțială și doar pentru 13 săptămâni

Țeapă! Decontarea UE pentru refugiații ucraineni, parțială și doar pentru 13 săptămâni

refugiatiBugetul pentru hrana şi cazarea refugiaților ucraineni, suplimentat. Câți bani alocă Guvernul

România va plăti din bugetul național aproape 19 milioane de euro, banii reprezentând contribuția țării la întreținerea refugiaților din Ucraina. Din fonduri europene, vor fi decontate 100 de milioane de euro, însă banii au fost deturnați de la alocarea inițială pentru două programe importante, care vizau îmbunătățirea situației tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și locuri de muncă pentru toți.

România are podul plin de mulțumiri, cam la asta se rezumă totul. Felicitările adresate țării pentru modul exemplar și unic în care i-a ajutat pe refugiații din Ucraina, cu eforturi financiare uriașe pe fondul unei sărăcii extreme în țară, nu au fost recompensate. Mai exact, Uniunea Europeană nu a pus la dispoziție fonduri de compensare, iar România a fost obligată să ia din fondurile alocate pentru programul capital Uman și să mai pună din buzunar și alte aproape 19 milioane de euro. ”Instituirea măsurilor de protecție temporară sau altă protecție adecvată, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, reprezintă o provocare suplimentară pentru bugetele publice, într-un moment în care economiile statelor membre sunt încă în curs de redresare în urma impactului pandemiei de Covid-19. Pentru a atenua astfel presiunea constantă exercitată de criza ucraineană și pentru a stabili un echilibru între eforturile statelor membre pentru primirea acestor persoane și suportarea consecințelor acestor primiri, prin Regulamentul (UE) 2022/613 a fost stabilit un cost unitar pentru operațiunile care abordează provocările legate de migrație, de 40 de euro pe săptămână per persoană care fuge din Ucraina”, se arată în proietul de ordonanță al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) .

Finanțare, doar pentru trei luni

Costul unitar poate fi utilizat pentru o perioadă totală de maximum 13 săptămâni, începând cu data de 24 februarie 2022 și data sosirii persoanei în UE, și poate acoperi doar o parte din sumele cheltuite de statele membre pentru a finanța nevoile de bază imediate ale numărului real a refugiaților. La decontare însă, fiecare se descurcă cum poate. ”Urmare a demersurilor pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiecte aflate în implementare, resursele financiare identificate din economiile generate la nivelul Programului operațional Capital Uman, în cuantum de 100 milioane de euro din contribuție FSE, la care se adaugă contribuția națională, vor fi reutilizate pentru finanțarea măsurilor de sprijin și asistență umanitară de către statul român a cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina”, precizează MIPE.

Banii erau ai României

În fapt, banii vor fi luați din fondurile europene alocate României și destinate programului pentru îmbunătățirea situației tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare și din programul locuri de muncă pentru toți. Concret, valoarea cheltuielilor care pot fi decontate pe bază de cost unitar, alocată prin Programul operațional Capital Uman, este de 118,4 milioane de euro, din care contribuția de la bugetul național va fi de 18,4 milioane de euro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.162 afisari

12 COMENTARII

  1. Felicitari Pentru Articol !!!
    „glumitzele” astea le experimentez de 22 ani….30% stocuri gaze rezervele statului golite pentru refugiati 78% import combustibil 70% alimente importate 200 Miliarde Euro Datorie
    Epoca de Aur
    era clar ca ue nu da nici un ban cum e clar ca pnrr si alte mizerii sunt doar niste minciuni sfruntate.Intre timp serviciul datoriei adica dobanda 3 Miliarde Euro anul asta si Contributia la ue 2.5 Miliarde Euro…a semnat ciuca in decembrie scrie pe agerpres
    Toata Stima !!!

  2. Foarte bine. O țară de handicapați asta merită.
    Cum mama naibii tu te zbați să-i ajuți pe ăia care se pișă pe tine. Și nu oricum, ci cu boltă.

    EU CRED CĂ VESTICII VOR, PUR ȘI SIMPLU, SĂ VADĂ CÂT DE URIAȘĂ ESTE RETARDAREA MIORITICILOR.

  3. de unde stia pupilu lu schwab, putin, inca din 2008 la samitu nat0, ca „Romania se va confrunta cu o criza umanitara in viitorul apropiat”?!?! astia sunt intelesi de zeci de ani, sunt TOTI PE O MANA! se moare pe capete de la injectie! se prabusesc mijloacele de productie de hrana si infrastructura de tranzit! ASTA SE INTAMPLA! cine mai apuca 2030?

  4. Da, bai niku ciukanezu, nu le da nici un ban la toti trogladitii astia de tampiti de la Bukale care chiar au crezut ca fac mare branza daca ajuta niste salbatici ukro-na-zi sa traiasca pe gratis pe spatele romanasilor !! Sunt multi care au bagat milioane de lei in kurkubeul astora, veniti din Ukro-na-zia, sperand ca o sa faca un mare gheseft, dar se pare ca ua cam luat o mare teapa !! Hello, hello there, little monkeys, it`s fukin` time to wake the fuk-up !! ha ha ha 🙂

  5. Era o minune ca Romania sa nu piarda si aici. Este campioana la prostie si slugarnicie. Slava colonia!

    • Mai ieșiți prin lume, înțelegerea lucrurilor se va schimba.
      Românii – 96,2% proprietati de case/apartamente
      Elvețienii – 47%
      (nu zic că nu sîntem și noi cocoșiți)

  6. În ziua de azi mama lui Ștefan cel Mare își primea fiul în cetate ca refugiat cu niscai firfirei de la UE în loc să-l trimită la luptă.
    Dacă refugiații sînt de pe linia frontului înseamnă ca sînt rusofili; am pus-o!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger