Cauta

Țeapă de zile mari pentru cadrele medicale: nici sporuri, nici stimulente

Medicii și asistentele, țepuiți de sistem

Sindicaliștii de la Federația Solidaritatea Sanitară se plâng de faptul că au fost păcăliți de Guvern. Stimulentele de risc s-au dat parțial, din banii spitalelor și ai consiliilor județene, fără ca Executivul să aloce banii promiși, iar sporurile din Legea 56/2020, pentru perioada 15 martie-14 august, nu au ajuns nici acum la medici, asistente și infirmiere.

Stimulentul de risc anunțat cu mare tam-tam de președintele Iohannis pentru eroii din linia întâi a perioadei stării de urgență s-a dovedit o mare cacealma. Sindicaliștii din Sănătate spun că banii s-au dat doar parțial și aceștia din fondurile unităților sanitare, ale căror bugete aproape au intrat în colaps. ”Pe ordonanța cu stimulentul de risc pe perioada de urgență nu s-au dat toți banii. Au fost unele spitale care au dat cu promisiunea că vor primi bani de la buget. Stimulentul de risc s-a dat parțial în unele spitale, doar pe o lună, iar în altele s-au dat pe două luni, acolo unde au primit bani de la consiliile județene, care au acceptat să împrumute spitalele până vor veni banii din fonduri europene, care nici în ziua de azi nu au venit.

Deci Guvernul nu a dat niciun ban pentru stimulentele de risc. Nu poți să dai legi și să nu asiguri sursa de finanțare. Au lăsat spitalele să plătească din bugetele lor și acum riscă să intre în faliment. Oamenii sunt foarte nemulțumiți, de trei luni îi tot păcălesc și le spun că luna viitoare vin banii de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar cei de la Casă spun că nu au de unde să le dea, că cer de la Guvern, iar Guvernul nu le dă”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară.

Au rămas fără sporuri

Sindicaliștii susțin că nu li se mai dau niciun fel de sporuri, nici măcar cele prevăzute de lege. ”Avem Legea 56/2020 care de trei luni este în evaluare și care prevede sporul de risc de până la 30%, aplicabil din 15 martie până în 14 august. Sunt spitale care au făcut fluturașii cu aceste sporuri calculate, iar înainte cu o zi de a lua salariile au fost anunțați că nu vor primi niciun leu și au modificat fluturașii”, ne-a declarat Radu Vasile, co-președinte al Federației Solidaritatea Sanitară. Mai mult, sindicatele au încasat o nouă lovitură de la Guvern, care a atacat la Curtea Constituțională actul normativ al Camerei Deputaților care aprobase acordarea stimulentului de risc pentru cadrele medicale și pe perioada stării de alertă, CCR admițând sesizarea Executivului.

”Se joacă cu nervii oamenilor tocmai acum, când începe greul și va exploda numărul de cazuri. Până acum Clujul nu a avut probleme cu cazurile de Covid, însă acum nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Se trimit pacienții de ATI în celelalte județe. Spitalele vor intra din nou în blocaj, se vor transforma în Covid, iar cronicii vor rămâne fără tratament. Va veni și gripa sezonieră și până se vor dumiri ce are pacientul, gripă sau Covid, o să fie cozi interminabile la urgențe”, a mai afirmat Radu Vasile.

Spitalele rămân fără bani

Testările pacienților se fac pe banii spitalelor, iar astfel s-au mai adăugat 300 de lei la costurile unui pacient, atrag atenția sindicatele din Sănătate. ”Sunt și situații în care se fac patru teste, pentru că ieșeau neconcludente, iar asta însemna 1.200 de lei costuri cu un pacient căruia nu i-ai făcut încă niciun tratament. Plus că a ocupat un pat de spital trei zile, cu încă 1.500 de lei adăugați la costuri. Iar Casa decontează doar tratamentele. Testele decontate de Casa de Asigurări sunt limitate doar la bolnavii de cancer și la persoanele simptomatice. Dar toate spitalele fac testarea pacienților cronici la internare. Ieri, într-un spital din Cluj, din 10 pacienți testați la internare, 4 au ieșit pozitivi, toți asimptomatici. Niciun spital nu-și permite să interneze bolnavi fără testare pentru că riscă să bage secția sau chiar spitalul în carantină și să blocheze activitatea”, ne-a mai precizat co-președintele Federației Solidaritatea Sanitară, Radu Vasile.

Ultimele stiri

  • Afacerile care pun, de azi, lacătul pe uşă. Legea intră în vigoare!
  • FCSB este noua campioană a României
  • Horoscop de Florii – duminică, 28 aprilie 2024. Nativii caută să se liniştească, dar vor întâmpina probleme
  • Comunicat de presă DACOREX COM SRL
  • Drogul „neobișnuit de puternic” care a băgat Anglia în alertă. Un om a murit, iar alți opt sunt la spital
  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Exit mobile version