Recalcularea pensiei nu înseamnă, automat, creşteri de venituri pentru toată lumea. Există români care s-au ales cu remuneraţii mai mici.
De exemplu, un pensionar din București a avut un șoc când a deschis plicul și a văzut pe decizia de recalculare un cuantum cu peste 2.000 lei mai mic.
Rămâne cu pensia în plată
Astfel, conform legii, având în vedere că, la recalculare, i-a scăzut „leafa”, omul va rămâne cu pensia actuală, cea în plată.
„Aveam pensia 7.826. Cuantumul la 1 septembrie 2024 este 4.820 de lei. Scădere de 2000 şi ceva de lei. Am zis că înnebunesc. Am muncit 42 de ani”, spune un pensionar nemulțumit de decizia de recalculare primită.
Un alt pensionar din satul Cornetu, județul Ilfov spune că i-a fost recalculată greșit pensia și a făcut cerere de revizuire.
„Mi-a luat din punctele de stabilitate. 9 ani de zile contributivi am pierdut. Mi-a zis să aștept altă decizie de recalculare că s-a greșit”, spune pensionarul pentru Antena 3.
Cum sabotează statul pensiile românilor
Obligarea cetățenilor să-și obțină documente prin care să-și dovedească vechimea și grupa de muncă este o consecință a haosului creat chiar de statul român, care avea toate mijloacele să țină aceste evidențe.
Bineînțeles că totul a fost făcut în mod deliberat, pentru ca oamenii să renunțe la demersuri și să se mulțumească cu pensiile ciuntite.
O afacere încurajată de același stat român a fost cea a arhivării documentelor pentru sutele de mii de firme care au dispărut de pe piață, care percep tarife prohibitive pentru cetățeni.