AcasăSOCIALȚeapă cruntă de la Guvern. Fermierii români, băgați în faliment

Țeapă cruntă de la Guvern. Fermierii români, băgați în faliment

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, acuzat că i-a păcălit pe fermieri

Producătorii agricoli nu-și vor primi despăgubirile pentru culturile calamitate din primăvară, în ciuda promisiunilor venite de la Guvern. În fapt, suma de peste un miliard din care s-a anunțat, la rectificarea bugetară, că vor fi făcute plățile nu poate fi folosită anul viitor, când s-a stabilit ca fermierii să depună cererile, ne spune conducerea Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România. 

Banii din bugetul de 2020 nu vor putea fi plătiţi în luna ianuarie a anului viitor, ceea ce înseamnă că despăgubirile pentru culturile din primăvară calamitate nu vor ajunge la fermieri, ne spun reprezentanţii producătorilor agricoli. ”A ieșit ministrul Agriculturii și a spus că a promis, că ei sunt oameni serioși și că o să ne dea despăgubiri. Numai că nu toți sunt proști. În ordonanța cu plata pentru calamități fermierii trebuie să facă cerere la APIA pentru a primi despăgubiri după 1 ianuarie 2021. Ceea ce nu a spus domnul ministru este că banii din bugetul pe acest an nu se pot folosi de la 1 ianuarie anul viitor. Până acum s-au făcut cereri pentru culturile de toamnă, unde și acum sunt restanțe la plăți, iar din ianuarie trebuie făcute cereri de despăgubiri pentru culturile de primăvară. Ce se va întâmpla? După alegerile din 6 decembrie probabil acest ministru al Agriculturii nu va mai fi ministru, că este primul pe listă la Cluj, pentru Senat, și nu o să mai vrea el. Ca să poată să răspundă atunci când îl vor întreba fermierii de ce nu a dat banii că, dacă mai era ministru, el îi dădea, iar cel care va veni în locul lui va spune că el nu ne-a promis așa ceva. Faptul că fermierii nu și-au primit banii din despăgubiri i-a dus în faliment. Mulți au început să-și vândă fermele, să-și vândă terenurile, asta se întâmplă”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Bani mulți la rectificare. Pentru cine?

La ultima rectificare bugetară din acest an, Ministerul Agriculturii a primit  bani mai mulți chiar decât Ministerul Sănătății. Astfel, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale i-a fost dată suma de 1.181,0 milioane lei. Banii au fost destinați pentru asigurarea fondurilor suplimentare pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (+1.123,7 milioane lei), alte cheltuieli pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectați de secetă (+160,0 milioane lei) și alte transferuri (+8,3 milioane lei). Totodată, la Agricultură s-au identificat și economii în principal la cheltuieli de capital ( -10,0 milioane lei) și împrumuturi (-101,0 milioane lei). Rectificare negativă s-a făcut la Ministerul Apărării Naționale, la Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, STS, SGG, precum și la Ministerul Mediului. Cei mai mulți bani au fost alocați Ministerului Muncii și Protecției Sociale: +1.590,2 milioane lei. Astfel, s-au majorat transferurile pentru echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat cu +1.490,2 milioane lei, ca urmare a creșterii cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii și a transferurilor  din  bugetul  de  stat  către  Fondul  de  garantare  pentru  plata creanțelor  salariale  cu  +200,0  milioane  lei.

Un milion de hectare, afectate

Potrivit Ministerului Agriculturii, aproape un milion de hectare din culturile de primăvară, în special de porumb și floarea soarelui, au fost afectate de secetă. ”La culturile de primăvară vom creiona un act normativ, un nou proiect de Ordonanță de Urgență în care vom include acea restanță de la culturile de toamnă, aproximativ 20%, plus despăgubiri pentru culturile de primăvară. Apoi, după rectificarea bugetară, vom vedea câți bani vom putea să alocăm. Avem și alte variante, cum ar fi un sprijin sub formă de adeverință, pentru că înțelegem presiunea asupra fermierilor”, declarau, în octombrie, reprezentanții Ministerului Agriculturii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
881 afisari

5 COMENTARII

  1. inca de la inceput acest ins a mirosit a tradator pt agricultura romaneasca si s a dovedit a fi !!!!! slujnic si el pt terti ca mannca banii contribuabililor romani toti si se inchina altora!!!!!

  2. A FOST VREODATA ROMANIA STAT SOCIAL-DEMOCRAT….???
    Adam Smith menţionează în acest context trei sarcini importante ale statului; mai întâi datoria de a apăra societatea de orice atac sau invazie, apoi de a apăra, pe cât posibil, pe orice membru al societăţii şi de a împărţi dreptatea, şi în al treilea rând datoria de a înfăptui şi întreţine anumite lucrări publice, care nu pot constitui interes pentru un particular.

  3. Romania va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala
    POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANEALA
    va fi inlocuita cu
    POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE
    si cind sfera politica va contine mai putina demagogie decat exista in prezent si mult mai multa credibilitate, voluntariat si oameni cu demnitate si de caracter.
    SISTEMUL POLITIC existent s-a dovedit a fi categoric lipsit de capacitatea de a oferi societatii romanesti postdecembriste caile necesare pentru PROGRES, iar caracterizarea sa se regaseste in remarca marelui dramaturg Ion Luca Caragiale valabila si astazi “Partide politice in sensul european al cuvintului, formate de traditii sau de interese de clasa noi sau mai recente si in care programele sa se bazeze pe principii sau idei progresiste, nu exista in Romania”. Renumitul Octavian Goga scria despre România în 1916 cu aprecieri care se potrivesc si astazi „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei…
    Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii, improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti…
    Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală”.

  4. Ce mai tine PNL-ul cu agricultorii, vanduti strainatatii sunt lighioanele astea peneliste

  5. Probabil din cauza asta 100 de mi de tranzacții de teren agricol, nu au intrat sub incidența noi legii a terenurilor agricole. Ca străinii sa cumpere tot cu ajutorul guvernului trădător de cârpe, PNL.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger