Românii care se încălzesc cu centrale termice în iarna 2024 – 2025 vor observa o taxă nouă în facturile de căldură, denumită „taxa pe țeavă”, introdusă de la începutul acestei ierni.
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a explicat că această schimbare a fost inclusă în primele facturi de căldură din acest sezon.
Ce este taxa pe ţeavă
Toți locatarii unui bloc, inclusiv cei care au centrală proprie, vor fi nevoiți să plătească o cotă de 50% din factura totală de energie termică pentru întreaga clădire, pentru că țeava de distribuție trece prin apartamentele lor.
Așadar, fiecare apartament, indiferent dacă este conectat sau nu la sistemul centralizat de încălzire, trebuie să plătească o cotă proporțională din consumul comun.
Radu Opaina a subliniat că această abordare nu este deloc corectă. În opinia sa, cota comună ar trebui să fie mult mai mică, maximum 10%, conform Realitatea Plus.
De exemplu, un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, în care sunt 8 calorifere comune, iar restul de 120 de calorifere sunt în apartamentele individuale. În acest caz, cota de 50% din factura totală ar fi mult prea mare, având în vedere că doar o mică parte din instalațiile comune sunt efectiv utilizate de toți locatarii.
Adio, centrale termice!
Uniunea Europeană a transmis clar că, până în 2040, vrea să elimine toate centralele de apartament care folosesc combustibili fosili.
Peste mai puțin de două decenii, românii vor trebui să schimbe treptat centrala pe gaz cu sisteme eficiente energetic. Vorbim de panouri fotovoltaice, pompe de căldură sau instalații pe baza eolienelor.
Un oraș important din România a anunțat deja că face pasul către cerința forurilor de la Bruxelles. Încă de pe 18 ianuarie 2022, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat interzicerea centralelor de apartament pe bază de gaz. E vorba de ”instalațiile individuale de gaz pentru încălzire / apă caldă menajeră”.
Intenția autorităților locale este ca noile blocuri să fie conectate la sistemul public de termoficare sau la o centrală comună. E important de spus că nu este vorba despre demontarea centralelor de apartament deja montate, conform rtv.net.
Conform proiectului adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, sunt exceptate de la măsură locuințele din clădirile cu mai puțin de șase apartamente.
E simplu:
Cei care au centrale termice, in blocuri cu termoficare centrala, vor cere chirie mare de la cei cu termoficarea, de 10 ori mai mare decat taxa pe teava, pentru tevile care trec prin apartamentele lor cu specificatia ca, daca firmele de termoficare nu sunt de acord cu plata chiriei la suma specificata, vor taia tevile si le vor blinda.
Firmele de termoficare nu au decat sa-si traga tevile pe unde vor dar nu prin apartamentele lor.
Nu sunt din București am renunțat la termoficare pentru centrala termica pe baza unui Proiect de debranșare realizat de personal calificat si autorizat Ca si acum ANRE avea idei pe care a trebuit sa le demontez in instanța de judecata pana la IC – ANRE nu produce legi duar ordine care încalcă legislația
Corect! Să plătească chirie pentru folosirea spațiului privat și disconfortul creat.
Sistemul termic centralizat nu este proprietate privata, cum nu sunt nici tevile de gaze, liftul etc. A taia tevile de termoficare se va lasa cu dosar penal si amenda. Solutia este sa se faca petitie extinsa la guvern pt acest idiot de ordin dat de ANRE.