AcasăSOCIALTăvălugul prețurilor energiei electrice lovește fix în populația vulnerabilă

Tăvălugul prețurilor energiei electrice lovește fix în populația vulnerabilă

Bătrânii, asistații sociali și persoanele din mediul rural vor plăti facturi mai mari

Nebunia declanșată odată cu liberalizarea prețurilor la energia electrică a provocat o panică generală, oamenii luând cu asalt ghișeele furnizorilor în încercarea de a obține o scumpire mai mică. Vârstnicii, care nu vor să riște în timp de pandemie, și cei care nu au posibilitatea de a încheia contracte on-line vor fi trecuți, automat, la tariful cel mai mare.

Vestea bună pe care ne-o dau furnizorii de energie electrică este că nimeni nu va fi deconectat de la rețea. Vestea proastă este că, fără un nou contract încheiat, chiar și cu același distribuitor, oamenii vor fi obligați să plătească facturi mult mai mari. Și asta pentru că aceștia vor fi trecuți la serviciul universal, care conține cele mai mari tarife, care diferă, evident, la fiecare furnizor. Ministrul Virgil Popescu a criticat sistemul de trecere automată la serviciul cel mai scump, amenințând chiar că va interveni legislativ și va obliga firmele de distribuție să îi treacă pe cei care, dintr-un motiv sau altul, nu au semnat un nou contract, la tariful cel mai mic. Totodată, Avocatul Poporului a cerut clarificări de la ANRE privind campania de informare referitoare la liberalizarea pieţei energiei electrice, arătând că informaţiile puse la dispoziţie pe site-ul ANRE sunt greu sau aproape imposibil de accesat de anumite categorii de consumatori. Instituția Avocatului Poporului a invocat datele furnizate de Asociaţia Energia Inteligentă la începutul lunii decembrie 2020, din care a reieșit că peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2021, iar în prima zi a noului an existau aproximativ 6 milioane de consumatori casnici rămaşi captivi în piaţa reglementată, fără să cunoască opţiunile pe care le au la îndemână.

De ce este mai scump serviciul universal?

Serviciul universal este o obligație a celor cinci mari furnizori de ultimă instanță de a alimenta cu energie consumatorii în cazuri excepționale, ne spun reprezentanții furnizorilor de energie electrică. ”Unul din aceste cazuri a apărut acum, când practic a fost desființat tariful reglementat și nu le puteai spune consumatorilor că, de la 1 ianuarie, s-a terminat totul și rămâneți fără energie. Deci toți consumatorii vor fi alimentați în continuare. Mai este și cazul în care unul dintre furnizori ar intra în faliment și atunci ANRE trebuie să oblige un alt furnizor să preia acei clienți, care vor intra la tariful pentru serviciu universal. Sigur că acest tarif de serviciu universal, principial și teoretic, trebuie să fie un tarif mai mare, pentru că este un tarif de avarie, când nu mai ai altă posibilitate. Acest tarif este aplicat tuturor consumatorilor care nu și-au ales ei un alt tarif, din comoditate sau din neștiință. Este foarte important de spus că toți consumatorii au posibilitatea în orice moment să își schimbe furnizorul sau să-și aleagă un alt tarif, cu un preaviz de 21 de zile. Într-adevăr, tariful universal este mai mare decât tarifele concurențiale, dar depinde ce înseamnă pentru fiecare această diferență. Pentru o persoană care are pensie minimă, 10-15 lei înseamnă mai mult decât pentru cineva care are salariul de 2.500 de lei”, ne-a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

21 de zile de captivitate

Preavizul de 21 de zile este obligatoriu nu numai în cazul schimbării furnizorului de energie electrică, ci și în cazul optării pentru un alt tarif. Mai exact, de la 1 ianuarie, toți consumatorii au fost trecuți la tariful universal. Din momentul încheierii unui nou contract, pentru un alt tarif concurențial sau cu o altă firmă de distribuție, timp de 21 de zile clienții rămân captivi în tariful serviciului universal. ”Până acum 30% din consumatorii din România, adică aproape 3 milioane, au optat pentru tariful concurențial, din care 400.000 și-au schimbat furnizorul”, ne-a mai precizat președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică, Ion Lungu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
364 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger