Doisprezece morți și numărătoarea victimelor de la Piatra Neamț nu s-a încheiat. Iar vinovați nu sunt chiar toți, ci doar trei șefi ai unor instituții care au pus interesele politice mai presus de viața oamenilor. Ancheta procurorilor ar trebui să se îndrepte către aceștia, care au ținut închis cel mai modern spital modular din Europa de Est, suprasolicitând unitatea medicală în care s-a produs tragedia.
Când a spus Tătaru că toți suntem vinovați de izbucnirea incendiului la secția de Terapie Intensivă de la spitalul din Piatra Neamț, probabil se referea la el și ceilalți doi care au împiedicat deschiderea spitalului modular de la Lețcani, Iași. Un spital care ar fi preluat pacienții din Neamț și atunci suprasolicitarea sistemului nu s-ar mai fi produs. Tătaru, pentru că a tăiat 50 de paturi din cele 100 și nu a permis autorizarea prin DSP, Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, căruia i-au trebuit trei luni să dea răspuns că spitalul modular nu are nevoie de autorizație de mediu, și Arafat pentru că a permis ISU să întârzie 45 de zile ca să dea răspunsul că nu este nevoie de autorizație de la ei. De ce s-au pus atâtea piedici deschiderii spitalului modular din Lețcani este foarte limpede. Spitalul fusese construit prin colaborarea financiară și organizatorică a două consilii județene, din Iași și Neamț, ambele conduse, la vremea respectivă, de pesedeciumaroșie, și nu puteau permite o asemenea realizare înainte de alegerile locale. Mai mult, Costel Alexe, ministrul Mediului, urma să candideze tocmai pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, iar deschiderea spitalului trebuia să fie făcută abia după ce câștiga alegerile și se instala în funcție, ca să-și asume meritul. Cu toate acestea, nici după instalare spitalul modular nu s-a deschis complet.
”Am strigat peste tot că spitalul va pocni”
Președintele Consiliului Județean Neamț susține că toată vina aparține celor care au împiedicat deschiderea spitalului modular Iași, în care au fost investite peste 10 milioane de euro. ”Vina este a lor. Vorbim de subfinanțare, de faptul că nu au deschis spitalul modular de la Iași. Dacă l-ar fi deschis nu era supraîncărcat spitalul de la Neamț, nu erau supraîncălzite echipamentele de la ATI și nu s-ar mai fi produs tragedia. Vina este în totalitate a lor. Acum două săptămâni am fost pe la toate posturile de televiziune și am urlat: <<Suntem în genunchi, nu avem unde să-i mai punem, îi ținem sub cerul liber afară, deschideți spitalul modular de la Lețcani, ca să putem să transferăm>>. Și am spus că va pocni ceva în spitalul ăsta, pentru că nu se mai poate. Un motor pe care îl turezi la maxim și stai cu piciorul pe pedala aia tot timpul, păi într-o zi sar bucăți din el. Asta s-a întâmplat cu spitalul. Iar spitalul din Lețcani l-au deschis cu câteva zile înainte de tragedie, dar doar cu 12 paturi ATI, iar acum, deodată, când a fost Tătaru aici, a spus că spitalul modular din Lețcani este operațional. Cum, mă, deodată a devenit operațional și au internat o sută și ceva de oameni acolo? Și până acum nu era operațional? Nu era bun? Toate investițiile și la Lețcani și în celelalte spitale au fost făcute doar de autoritățile locale, Ministerul Sănătății nu a făcut absolut nimic”, ne-a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Din opt manageri, doar patronul de pompe funebre a fost demis
În perioada stării de urgență, managerii au fost numiți de Ministerul Sănătății, ne spune președintele Consiliului Județean Iași, Ionel Arsene. ”Pe la începutul lui martie, managerul în funcție a demisionat din motive de sănătate, iar noi am numit imediat un interimar pentru câteva zile, apoi am numit un alt manager, tot interimar, și pe urmă a venit Covidul. Managerul s-a îmbolnăvit și a renunțat la funcție. Apoi am numit un medic, șeful de la UPU din Târgu Neamț și, după 4 zile, a preluat spitalele ministerul și Tătaru l-a destituit fără niciun motiv. După care a numit Tătaru o doctoriță care și-a dat demisia după o lună, apoi l-a numit pe patronul de pompe funebre și imediat după terminarea stării de urgență, când am preluat noi spitalele, l-am destituit pe acesta și am numit un medic militar, care a stat până acum trei săptămâni. Acum trei săptămâni au început atacurile împotriva acestuia din cauza faptului că spitalul era supraaglomerat și eram într-o situație disperată, cu oameni care așteptau afară să fie testați. Dar nu era vina managerului, pentru că, efectiv, nu aveai unde să-i mai bagi. Însă managerul și-a dat demisia și atunci l-am numit pe ultimul manager, care a stat două săptămâni în funcție și care era un foarte bun administrator, dar a demisionat din respect pentru victimele tragediei. Adică eu nu am schimbat opt manageri, așa cum s-a vehiculat în spațiul public. Am avut șapte demisii, pentru că doar pe patronul de la pompe funebre numit de Tătaru l-am demis”, ne-a mai precizat președintele Consiliului Județean Iași, Ionel Arsene.