Formularul de feedback pe care îl completau pacienții la externarea din spital rămăsese singurul mijloc prin care aceștia mai puteau semnala, fără teamă, mita din unitățile sanitare. Ministrul Tătaru s-a gândit însă să-l modifice și, sub pretextul că-l expunea pe bolnav, îl pune acum să depună plângeri în nume propriu.
Cele mai importante întrebări din chestionarul pentru pacienți, prevăzute în Ordinul care legifera Mecanismul de Feedback al Pacientului, erau ”Vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensaţii de către medici sau asistente?” și ”Dacă da, doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?”. Dacă pacientul era de acord să raporteze, compartimentul de integritate era notificat de Platforma informatică securizată a mecanismului de feedback al pacientului şi intra în legătură cu pacientul pentru a clarifica speţa şi, după caz, sesiza autorităţile abilitate.
Încurajați de formularea ”responsabil anticorupție din Ministerul Sănătății”, foarte mulți pacienți au îndrăznit să-i reclame pe medici și pe asistente de-a lungul timpului, lucru semnalat și de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, care, din păcate, nu a luat niciuna dintre măsurile pe care le anunțase. Potrivit Ordinului 1501/2016, mecanismul de feedback al pacientului reprezintă ansamblul de măsuri şi de proceduri care au drept obiectiv respectarea drepturilor pacienţilor şi conduita morală a cadrelor medico-sanitare. Mecanismul include, de asemenea, o componentă de gestionare a sesizărilor ce privesc incidente de etică şi integritate ce au avut loc în spitalul public.
Descurajarea reclamațiilor prin așa-zisa protecție
Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a decis însă să schimbe acest mecanism, descurajând total orice tentativă de plângere a pacienților. Referatul de aprobare al Ordinului care modifică reglementările în vigoare este atât de alambicat și încețoșat încât cu greu deslușești vreo motivație logică.
”Prin menţiunea referitoare la obligația contactării pacientului, expune la riscul de pierdere a anonimatului pacientului care dorește să semnaleze anumite aspecte referitoare la sistemul de sănătate şi implicit, la riscul de ȋncălcare a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679, privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal”, se arată în referatul de aprobare. Totodată, în referat se aduce ca argument un ordin de-al lui Tătaru în care Direcţia Relaţii cu Presa, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale a primit ca atribuţii analizarea petițiilor și înaintarea acestora către compartimentele de specialitate din cadrul ministerului.
Trimiteți un mail
Astfel, în noul ordin al ministrului Tătaru, întrebările și modul de a acționa în cazul unei sesizări se modifică. Dacă pacientul confirmă că i s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensaţii de către medici sau asistente și dorește să sesizeze acest lucru, acesta va primi următorul mesaj: ”Vă mulţumim! Vă rugăm să formulați plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerului Sănătății la adresa de email: presa@ms.ro”.
Dacă până acum responsabilul anticorupție din Ministerul Sănătății era cel care solicita mai multe informații de la pacientul dispus să sesizeze fenomenul mitei din spital, acum același pacient este sfătuit să trimită un mail la Ministerul Sănătății sau să facă singur plângere la Parchet, dacă are curaj, pentru că, de data aceasta, protecția anonimatului nu mai există. Rezolvând, astfel, definitiv, problema bolnavilor insolenți, care îndrăzneau să se plângă.