AcasăSOCIALTătaru nu are soluții. Concediile medicale pentru carantină, blocate

Tătaru nu are soluții. Concediile medicale pentru carantină, blocate

Ministrul Tătaru nu reușește să deblocheze concediile medicale

Românii care au ieșit din carantină sau din izolare, precum și cei care intră în prezent nu primesc concedii medicale. Blocajul a fost creat de anularea la începutul lunii iulie de către CCR a Ordinului 414/2020, însă nici până în prezent ministrul Tătaru nu a găsit o soluție administrativă. 

Românii au luat cu asalt Direcțiile de Sănătate Publică și cabinetele medicilor de familie pentru a-și obține concediile medicale legale pentru perioada de carantină sau izolare, însă nici DSP-uri, nici medicii de familie nu eliberează astfel de documente. Soluția stă în pixul ministrului Tătaru, care ar fi trebuit să emită un ordin prin care să clarifice dacă mai este valabilă declarația pe propria răspundere sau este nevoie de o adeverință de la DSP pentru eliberarea certificatului de concediu medical. ”Încă așteptăm precizări de la Ministerul Sănătății.

Există lege, există și Legea Carantinei, există și un ordin care mai aduce puțină lumină în ceea ce trebuie să facă DSP-urile, dar mai sunt câteva lucruri unde se contrazic și unde este neclar și așteptăm niște instrucțiuni. Pentru cei care intră în carantină de acum încolo trebuie să primim un document de la Direcția de Sănătate Publică, iar pentru cei care au prins perioada de vid legislativ așteptăm îndrumările. Unii avocați spun că da, s-a anulat Ordinul, dar nu tot, ci doar o parte din el și atunci se merge în continuare pe declarație, iar alți avocați spun că, dacă s-a anulat, s-a anulat tot, deci și declarația și revenim la adeverință. Și din această dilemă nu reușim să scăpăm. Iar singurul care poate să taie nodul gordian este Ministerul Sănătății”, ne-a declarat dr.Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie.

Dispare medicina de familie

Situația medicilor de familie a ajuns la un nivel de maximă alertă, media de vârstă a acestora fiind de 55 de ani. Pentru că este foarte prost plătită, niciun tânăr nu mai alege această specializare. În loc să crească finanțarea, Ministerul Sănătății s-a gândit să paseze responsabilitatea finanțării centrelor de permanență din mediu rural, un fel de minispitale de urgență cu gărzi efectuate de medicii de familie, către consiliile locale. ”Este un domeniu foarte dificil, pentru că, pe lângă partea medicală, trebuie să te ocupi și de partea administrativă.

În plus, finanțarea este deficitară, iar acum pe pandemie, veniturile medicilor de familie au scăzut și mai mult. De stimulent de risc nici nu se pune problema, pentru că nu am primit nimic de acest gen. Venitul net lunar al unui medic de familie este de 5.000 de lei, iar acum, de când cu pandemia, a ajuns undeva, la mai puțin de 4.000 de lei, pentru că au fost cheltuielile suplimentare cu materialele de protecție și pe dezinfectante. Iar un medic rezident de medicină de familie are peste 7.000 de lei net, pentru că e în sistemul bugetar. Tocmai de aceea, medicii tineri, după ce fac rezidențiatul în medicină de familie, mai fac un al doilea rezidențiat în altă specialitate. Există un risc foarte real ca, în câțiva ani, să rămânem fără medici de familie”, ne-a mai precizat președintele Federației Naționale a Patronatului Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
702 afisari

4 COMENTARII

  1. Ei nu are baza legala.Sa citeasca normele de aplicare la OUG 158/2005, se mentioneaza certificatele medicale pe perioada carantinei…Asteapta un amarat de ordin cu valoare juridica mult mai mica…

    • Ce trolli mancurti ordinari salasuiesc in zoopark ! Gata , a sunat stingerea , catararea in copaci , executarea !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger