AcasăSOCIALȚările UE au importat în draci porumb și ulei de floarea soarelui...

Țările UE au importat în draci porumb și ulei de floarea soarelui din Ucraina, la prețuri de dumping

Aproape toată hrana europenilor din acest an provine din Ucraina

Raportările de pe agridata, site-ul Comisiei Europene, arată clar o invazie agresivă a produselor ucrainene în țările UE. Practic, toate statele Uniunii Europene au importat porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui din Ucraina, în cantități uriașe. Motivațiile importurilor deșănțate au fost prețurile de dumping la toate produsele, care s-au situat sub cele mai mici prețuri de pe piața mondială. Cele 5 țări afectate de inundarea pieței cu importurile din Ucraina au cumpărat și ele masiv din țara vecină.

Cele 60 de milioane de tone de cereale produse de Ucraina în 2022 au rămas aproape integral în Uniunea Europeană. Odată cu ridicarea protecției vamale și a restricțiilor legate de calitatea îndoielnică a produselor, comercianții s-au năpustit să cumpere la prețuri de nimic tot ce se putea din Ucraina. Statisticile importurilor UE, publicate pe agridata, site-ul Comisiei Europene, arată că marea majoritate a importurilor de cereale ale statelor Uniunii Europene au fost făcute din Ucraina, care a avut cele mai mici prețuri de pe piața mondială la orice. Chiar și anul acesta, importurile din Ucraina au continuat.

Astfel, în aprilie 2023, România a importat 80.000 de tone de porumb, la un preț mediu de 0,22 euro pe kilogram, 4.400 tone semințe floarea soarelui și 126 de tone de ulei de floarea soarelui. Olanda a bătut toate recordurile și a importat în aprilie peste 200.000 de tone de porumb, 13.500 tone de rapiță și 1.700 tone de ulei de floarea soarelui. Austria și Spania au importat din Ucraina în ultimele două săptămâni peste 50.000 de tone de porumb, precum și mii de tone de ulei de floarea soarelui. Curios este că statele care au interzis oficial importurile apar în datele statistice ca țări importatoare de cereale din Ucraina chiar și în săptămâna numărul 17 a acestui an.

Războiul nu a afectat în niciun fel producția mondială de cereale

Producția mondială de cereale a fost în 2022 cu doar 39 de milioane de tone mai scăzută decât în 2021 și cu 24 de milioane de tone mai mare decât în 2020. Iar scăderea de anul trecut, raportată la anul anterior, a fost cauzată de seceta din UE, care a avut, drept consecință, producții reduse, în special la porumb.

Potrivit statisticilor europene, în 2022, UE a produs doar 266 milioane de tone cereale, cu 33 de milioane de tone mai puțin decât în 2021 și cu 14 milioane de tone mai puțin decât în 2020, de aici și apetitul țărilor din Uniunea Europeană de a importa masiv din Ucraina. Pentru anul acesta, prognoza agricolă arată o creștere a producției de cereale din UE la 285 milioane de tone, peste nivelul anului 2020. La nivel mondial, producția din 2023 se estimează la 2.291 milioane de tone, același nivel din 2021. În ce privește stocurile de cereale la nivel mondial, acestea au scăzut constant, de la 602 milioane de tone în 2020, 596 milioane de tone în 2021, la 584 milioane de tone în 2022, preconizându-se stocuri de 581 milioane de tone în acest an.

În Uniunea Europeană, stocurile de cereale au avut o evoluție ascendentă, de la 41 milioane de tone în 2020, 47 milioane de tone în 2021, 50 milioane de tone în 2022, până la 55 milioane de tone estimate pentru acest an. Statisticile Comisiei Europene arată că, în 2022, statele UE au atins un vârf al importurilor de porumb din Ucraina, de peste 12 milioane de tone, la sfârșitul lunii noiembrie, cu o stagnare la sub 6 milioane de tone în ultima săptămână din aprilie 2023.

Consiliul UE a aprobat prelungirea scutirilor de taxe

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, în unanimitate, prelungirea cu un an, până în iunie 2024, a suspendării taxelor vamale şi cotelor pentru produsele agroalimentare ucrainene importate în UE. Decizia va trebui însă aprobată de Parlamentul European, unde ar putea apărea surprize, având în vedere că toate statele UE și-au făcut stocuri mari cu importurile din Ucraina și că se anunță o revenire a producției pe teritoriul Uniunii Europene.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.