AcasăSOCIALȚările din America Latină vor sa cumpere vaccinul anti-Covid românesc

Țările din America Latină vor sa cumpere vaccinul anti-Covid românesc

Prof.dr.Virgil Păunescu: ”Foarte multe țări vor să colaboreze cu noi la vaccinul anti-Covid”

România are o șansă uriașă de a scăpa de Covid și de se redresa financiar în același timp. Vaccinul românesc anti-Covid, la care lucrează cercetătorii de la Institutul Oncogen, a fost deja solicitat de mai multe țări, care au cerut să fie puse pe lista de livrare. Însă, Guvernul României refuză să investească o sumă infimă pentru finalizarea vaccinului. 

Criza de vaccinuri la nivel mondial și anunțurile de renunțare la cercetare făcute de institute prestigioase reprezintă o oportunitate unică pentru România, care are posibilitatea să iasă din marasmul împrumuturilor pentru supraviețuire și să-și revină din punct de vedere economic și nu numai. Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii de la Institutul Oncogen au cerut 5 milioane de euro să ajungă în faza a II-a a studiilor clinice pentru vaccinul anti-Covid pe care îl dezvoltă, însă Guvernul a preferat să arunce banii pe contracte păguboase și cu iz penal în loc să propulseze țara în rândul celor care vor pune capăt pandemiei. Vaccinul românesc are și un avantaj enorm față de cele existente acum pe piață, creând imunitate pe cel puțin 10 ani. În timp ce Guvernul României nu este interesat de producerea vaccinului anti-Covid românesc, tot mai multe state cer Institutului Oncogen să fie trecute pe lista de livrare a vaccinului. ”Trei ambasade ale unor state din America Latină ne-au rugat să le punem pe lista de livrare, crezând că suntem mai avansați. Aceste țări știu că nu mai au de unde să mai ia vaccinul. Fiecare caută înnebunit o sursă de vaccin. Disperarea asta cuprinde și țările europene, pentru că sunt state dezvoltate în UE care au semnat acorduri separate de acordul comun al Uniunii cu Pfizer și vor primi vaccin în plus față de cota alocată de UE. Dar asta înseamnă că unii vor primi mai puțin, asta înseamnă că vor plăti mai mult pe vaccin, că a apărut competiția. Solidaritatea nu mai funcționează și, de fapt, nu a funcționat niciodată și cu atât mai mult fiecare trebuie să-și apere interesul”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, coordonatorul colectivului care se ocupă de dezvoltarea vaccinului anti-Covid.

Vaccinul funcționează

Prof.dr.Virgil Păunescu, șef al catedrei de Imunologie a UMF ”Victor Babeș” din Timișoara, ne spune că insuficiența vaccinurilor față de cerere face cu atât mai grav comportamentul Guvernului față de un colectiv care încearcă să producă un vaccin. ”Eu le-am spus că am indicii că funcționează, de aceea m-am și vaccinat, știu și unde se poate îmbunătăți, în sensul că doza trebuie să fie mai mică. Sunt sigur că vaccinul merge, iar ca să ajungem oficial la această concluzie suma este nesemnificativă în raport cu beneficiile. Indonezia și Marocul vor să colaboreze cu noi și foarte multe ambasade ne-au contactat în sensul ăsta, problema lor este însă că noi suntem o entitate de stat și nu vor să riște. Nu poți băga bani într-o chestiune care necesită negocieri cu autoritățile unui alt stat. Producția, în toată lumea, este privată și producătorul privat preferă să lucreze cu dezvoltatorul care este liber și care are toată puterea de decizie asupra produsului pe care îl dezvoltă. Dacă statul român ne-ar ajuta să ajungem în faza a II-a, cu 5 milioane de euro, ai suficiente date ca să merite să riști ca și companie privată. Noi, când am dezvoltat vaccinul, am avut în vedere că producția se va face la Cantacuzino, de aceea am mers pe varianta spray-ului nazal, pentru că e cea mai simplă tehnologie. Dacă Guvernul nu ne dă bani, fondurile europene pe cercetare vor veni abia peste doi ani. Așa că suntem blocați, dacă nu vom primi sponsorizări de la oamenii puternici și cu bani din România”, ne-a mai precizat prof.dr.Virgil Păunescu.

”Am fi putut face bani”

Soluția este a doua generație de vaccinuri, la care lucrează și cercetătorii români și, mai nou, nemții de la Universitatea Tubingen și care stimulează imunitatea celulară, ne spune prof.dr.Virgil Păunescu. ”Trebuie să precizez că cercetătorii din Germania nu folosesc tehnologia noastră, dar urmăresc același rezultat, stimularea limfocitelor T. Oxford-ul a primit foarte mulți bani pentru vaccin, iar cei de la Universitatea Tubingen din Germania au primit și toți banii necesari și toate aprobările de la guvernul local din landul Baden-Württemberg într-o sigură zi. Asta înseamnă un act de voință politică extraordinar. Dacă Guvernul ne-ar fi contactat și ne-ar fi dat fondurile de care am fi avut nevoie, puteam să facem și noi bani din asta”, a mai afirmat prof.dr.Virgil Păunescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.