Cauta

Țăranul român, țepuit din nou la subvențiile UE. Bani mai puțini și condiții absurde

Fermierii români au cele mai mici subvenții la hectar din UE

Fermierii atrag atenția că subvențiile prevăzute în PAC-ul pentru România sunt mai mici decât cele de anul trecut. Pentru a ajunge la nivelul de anul trecut, țăranii români sunt obligați să crească 20 de oi sau 20 de vaci la 10 hectare și să cultive plante fixatoare de azot pe 10% din suprafața totală a terenului agricol. Cea mai importantă prevedere este că vor primi subvenții și cei care vor ține terenul pârloagă, încurajându-se renunțarea la cultivarea pământului.

De 10 ani li se promite fermierilor români că subvențiile din țara noastră vor ajunge la nivelul celor din UE. Subvenția în România este 40% față de subvenția din Franța și Germania, de exemplu, iar polonezi primesc subvenții cu 10-15% mai mari ca românii, ne spune fermierul Ion Lințoiu. Acesta semnalează că, în locul majorării subvențiilor, prin noul PAC negociat la Bruxelles, România va primi subvenții mai mici decât anul trecut.

”Fermele cu suprafețe de până în 10 hectare, care înseamnă o suprafață totală de 1,2 milioane ha, vor primi mai puțini bani față de anul trecut. De 10 ani fermierii români așteaptă majorarea subvențiilor, ca să ajungă la nivel european și ne-am trezit acum că vom primi chiar mai puțini bani. Am fost la APIA în 15 februarie și am discutat cu specialiștii de acolo și au rămas și ei șocați când au văzut ce scrie în PAC. Domnul Daea a introdus ca și condiție, pentru a avea subvențiile egale cu cele de anul trecut, ca pentru fiecare hectar declarat la APIA să deții un efectiv de animale între 0,3 și 1 UVM, ovine, bovine sau cabaline. Ce înseamnă asta? Că la 10 hectare trebuie să ai cel puțin 20 de oi și să le deții cel puțin 6 luni, iar subvenții pe oi nu se acordă decât dacă ai de la 40 de oi în sus. Deci încă o piatră de moară legată de gâtul fermierului. Am încercat să mă încadrez în condiția asta, dar este foarte complicat, pentru că au modificat și regulile cu animalele, care sunt foarte dure”, ne-a declarat fermierul Ion Lințoiu. Pentru primele 5 hectare, anul trecut s-au dat subvenții de 232  euro/ha, iar anul acesta se vor da doar 157 euro/ha, ceea ce înseamnă doar 67,6% din subvenția pe 2022. Pentru suprafețele de peste 5 hectare până la 10 hectare, subvenția în 2022 a fost de 280 de euro/ha, în timp ce în 2023 subvenția va scădea la 157 de euro, o reducere de 44%.

Fixatoare de azot

Pe lângă obligativitatea creșterii animalelor, micii fermieri vor fi nevoiți, dacă vor să primească aceeași subvenție ca anul trecut, să cultive pe cel puţin 10% din suprafaţa declarată plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice şi de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătăţirii calităţii solului cu nutrienţi naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase, iar pe restul suprafeţei de teren arabil să cultive, după caz, cel puţin una din speciile de plante care intră în alcătuirea raţiilor furajere. ”Mai mult, a mai apărut o condiție tot pentru fermierii care au sub 10 hectare: să cultivi doi pomi pe hectar. Și nu se menționează dacă ăia doi pomi pe hectar îi pui organizat și faci o livadă de 20 de pomi sau dacă nu cumva au în cap să îi punem împrăștiat pe suprafață, ceea ce înseamnă bătaie de joc, pentru că pierzi din terenul de cultivat. Cert este că fermierii români nu știu aceste lucruri, pentru că nu au fost comunicate, dar vor afla la toamnă, când vor primi mai puțini bani în conturi”, ne-a precizat fermierul Ion Lințoiu.

Subvenții pentru pârloagă

Culmea este că, de anul acesta, cei care au sub 10 hectare, dacă nu cultivă nimic timp de 4 ani, primesc aceeași subvenție. Și exact asta se va întâmpla. Oamenii nu vor mai cultiva, nu vor mai produce nimic, ne mai spune fermierul Ion Lințoiu. Potrivit Ordinului ministrului Agriculturii privitor la subvențiile PAC, teren lăsat pârloagă înseamnă teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreţinere. Pentru îmbunătăţirea fertilităţii solului, un teren arabil declarat de către fermier ca fiind neproductiv poate fi lăsat în pârloagă o perioadă de cel mult 4 ani.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version