AcasăSOCIALȚăranul român, țepuit din nou la subvențiile UE. Bani mai puțini și...

Țăranul român, țepuit din nou la subvențiile UE. Bani mai puțini și condiții absurde

Fermierii români au cele mai mici subvenții la hectar din UE

Fermierii atrag atenția că subvențiile prevăzute în PAC-ul pentru România sunt mai mici decât cele de anul trecut. Pentru a ajunge la nivelul de anul trecut, țăranii români sunt obligați să crească 20 de oi sau 20 de vaci la 10 hectare și să cultive plante fixatoare de azot pe 10% din suprafața totală a terenului agricol. Cea mai importantă prevedere este că vor primi subvenții și cei care vor ține terenul pârloagă, încurajându-se renunțarea la cultivarea pământului.

De 10 ani li se promite fermierilor români că subvențiile din țara noastră vor ajunge la nivelul celor din UE. Subvenția în România este 40% față de subvenția din Franța și Germania, de exemplu, iar polonezi primesc subvenții cu 10-15% mai mari ca românii, ne spune fermierul Ion Lințoiu. Acesta semnalează că, în locul majorării subvențiilor, prin noul PAC negociat la Bruxelles, România va primi subvenții mai mici decât anul trecut.

”Fermele cu suprafețe de până în 10 hectare, care înseamnă o suprafață totală de 1,2 milioane ha, vor primi mai puțini bani față de anul trecut. De 10 ani fermierii români așteaptă majorarea subvențiilor, ca să ajungă la nivel european și ne-am trezit acum că vom primi chiar mai puțini bani. Am fost la APIA în 15 februarie și am discutat cu specialiștii de acolo și au rămas și ei șocați când au văzut ce scrie în PAC. Domnul Daea a introdus ca și condiție, pentru a avea subvențiile egale cu cele de anul trecut, ca pentru fiecare hectar declarat la APIA să deții un efectiv de animale între 0,3 și 1 UVM, ovine, bovine sau cabaline. Ce înseamnă asta? Că la 10 hectare trebuie să ai cel puțin 20 de oi și să le deții cel puțin 6 luni, iar subvenții pe oi nu se acordă decât dacă ai de la 40 de oi în sus. Deci încă o piatră de moară legată de gâtul fermierului. Am încercat să mă încadrez în condiția asta, dar este foarte complicat, pentru că au modificat și regulile cu animalele, care sunt foarte dure”, ne-a declarat fermierul Ion Lințoiu. Pentru primele 5 hectare, anul trecut s-au dat subvenții de 232  euro/ha, iar anul acesta se vor da doar 157 euro/ha, ceea ce înseamnă doar 67,6% din subvenția pe 2022. Pentru suprafețele de peste 5 hectare până la 10 hectare, subvenția în 2022 a fost de 280 de euro/ha, în timp ce în 2023 subvenția va scădea la 157 de euro, o reducere de 44%.

Fixatoare de azot

Pe lângă obligativitatea creșterii animalelor, micii fermieri vor fi nevoiți, dacă vor să primească aceeași subvenție ca anul trecut, să cultive pe cel puţin 10% din suprafaţa declarată plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice şi de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătăţirii calităţii solului cu nutrienţi naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase, iar pe restul suprafeţei de teren arabil să cultive, după caz, cel puţin una din speciile de plante care intră în alcătuirea raţiilor furajere. ”Mai mult, a mai apărut o condiție tot pentru fermierii care au sub 10 hectare: să cultivi doi pomi pe hectar. Și nu se menționează dacă ăia doi pomi pe hectar îi pui organizat și faci o livadă de 20 de pomi sau dacă nu cumva au în cap să îi punem împrăștiat pe suprafață, ceea ce înseamnă bătaie de joc, pentru că pierzi din terenul de cultivat. Cert este că fermierii români nu știu aceste lucruri, pentru că nu au fost comunicate, dar vor afla la toamnă, când vor primi mai puțini bani în conturi”, ne-a precizat fermierul Ion Lințoiu.

Subvenții pentru pârloagă

Culmea este că, de anul acesta, cei care au sub 10 hectare, dacă nu cultivă nimic timp de 4 ani, primesc aceeași subvenție. Și exact asta se va întâmpla. Oamenii nu vor mai cultiva, nu vor mai produce nimic, ne mai spune fermierul Ion Lințoiu. Potrivit Ordinului ministrului Agriculturii privitor la subvențiile PAC, teren lăsat pârloagă înseamnă teren arabil necultivat pe durata unui an (an de cultură), menţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, pe care se efectuează activitatea minimă de întreţinere. Pentru îmbunătăţirea fertilităţii solului, un teren arabil declarat de către fermier ca fiind neproductiv poate fi lăsat în pârloagă o perioadă de cel mult 4 ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.447 afisari

16 COMENTARII

  1. sa iasa cateva cozi de topor dintre fermieri si sa sara iarasi la Daea , tapul ispasitor .

  2. Ba,cine a scris ca ue nu e facuta decat sa controleze tot nu e pt bunastare a avut dreptate. O sandrama pt neomarxisti!!

    • ” A întrat ” , analfabetule ?
      şi tu citeşti „articole” ,fmm de borât ?
      tu nu știi alfabetul, retardatule !!!!!!!!!!!!!!

  3. Wai cumetre gata cu vrajeala numai tine , dacă pana acum mafioții vânători de subvenții au făcut ce au vrut de acum la treabă. Sa îmi explice și mie un fermier cum de în pfa cu peste 400 de ha subvenționate nu are un animal, nu are un angajat cu forme legale cu caracter permanent, vinde toate producțiile din câmp cu tirul direct în port și se plâng ca nu găsesc forță de muncă și nu este profitabilă agricultură cu toate ca acel pfa primește subvenții șibeneficii dinbugetul statului espăgubidesecetărambursăridetvasubvențiilamotorinalasuprafațăe???? Obligați cei care primesc subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent sa aibă mai multe ramuri ale agriculturii sa se asocieze sa producă sa proceseze și sa valorifice materia prima în produse românești finite de calitate

  4. Sa va explic eu cum era cu banii ptr inverzirea a2a sau plante fixatoare de azot cei care au mai primesc 40 de euro de ha trecut la apia . Ce făceau fermierii??? Aruncau la mișto rapiță cu muștar sau rapiță cu secară dădeau cu discul dar semănau numai la capăt ca la cap și gata incasau lovelele. Acum ce face UE ii obliga pe bună dreptate sa cultive plante recoltabile și foarte bine face .

  5. Taranul roman vinde 10 tone si fiscalizeaza 2. Taranul roman ia cu 10 maini fonduri europene si isi cumpara Bmw-uri peste Bmw-uri, adica are alte necesitati decat taranii din Vest.

    • Ceva asemanator au patit cei din horeca in pandemie. Un ospatar mediocru cu minim pe economie ajungea la 8.000 de lei pe luna din spaga, in pandemie castiga 900 de lei pe luna :))

      • La fel si frizerii, coafezele si cel mai bine platite la negru: zdrentele care pun unghii cu gel.

    • Exact, de asta UE când a fost vb de acordat despăgubiri atât ne a dat conform documentelor. Ii vezi la tv pe fermierii ăștia evazionisti revoltați făcând greva proteste dar au ieșit cu jepane de sute de mii de euro bucata dacă adunai prețul utilajelor ieșite la protest ajungeai la ordinul milioane de euro. Nimeni nu știe cât se recoltează de pe câmp cea mai multa marfa merge la negru. Ia mergi la fermier acasă sa vezi dacă îți dă bon fiscal sau factura dacă ei ceva ???? În schimb ei o ard cu mașini de lux concedii extravagante opulenta bășini nesimțire etc dar se plâng ca statul nu ii ajută dar pana când?!?!

  6. De ce Guvernul României nu are aceeași atitudine patriotică pentru protejarea fermierilor români precum procedează Polonia cu agricultorii săi?De ce Guvernul României trădează mereu interesele cetățenilor din tara noastră fără să răspundă în fața legii?

  7. Bai ciukanezule, trimite-i la vatra pe toti ratatii tai ordinari de sekurici care se dau postaci platit pe aici, te fac de rusine astia, stau toata ziua pe aceleasi articole, dar nu ii baga nimeni in seama, iti dai seama ce epuizati se culca astia noaptea, iar a 2-a zi o iau de la capat, ca tampitul ala de Sisif !! Ha ha ha 🙂 Bai maciuca, baga odata colonia ta de rahat in razboi, sa vina odata si la voi Foametea si Razboiul Civil, sa vezi tu distractie cand ramaneti in maxim 1 luna de la inceputul ei si fara Dobrogea, si fara Transilvania !! Macar o sa latrii ca catelusii aia ratati de la Dinamo la Luna, peste cateva sate de ratati de langa Ilfov !! O sa ai atunci 2 variante, sau o sa stai luni intregi in bunkar, sau, vorba lui Bombo Nastase, emigrezi si tu in Kongo !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger