AcasăSOCIALŢara noastră mai "prinde" un TOP negativ! Consecinţa se vede tot în...

Ţara noastră mai „prinde” un TOP negativ! Consecinţa se vede tot în buzunarul cetăţenilor

benzina la pompaŢara noastră mai "prinde" un TOP negativ! Consecinţa se vede tot în buzunarul cetăţenilor

România a mai ieşit o dată în evidenţă, în Europa, şi tot din punct de vedere negativ: în septembrie, am fost pe locul 2 la creşterea preţului la carburant. Conform datelor Eurostat, preţurile au trecut de la o scădere de 20% la o creștere de 23%.

O astfel de fluctuație puternică n-a mai fost întâlnită din 2009, când prețurile au trecut rapid de la o scădere de 19% (iulie 2009) la o creștere de 20% (martie 2010).

Doar Luxemburg a fost deasupra noastră

În septembrie 2021, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată rată de variaţie medie anuală a preţurilor la carburanţi şi lubrifianţi pentru transportul personal s-a înregistrat în Luxemburg (31%), România (29%) şi Slovenia (29%), iar cele mai scăzute rate de variaţie medie anuală au fost în Irlanda (15%), Italia, Finlanda şi Grecia (toate cu 18%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În ultimele 3 luni, preţul carburanţilor din benzinăriile din România a crescut într-un ritm accelerat. În medie, un litru de benzină sau de motorină a fost cu peste 20 de bani mai scump de la o lună la alta. Șoferii sunt revoltaţi de noile preţuri din benzinării.

Carburanţii se vor tot scumpi

Analiştii economici avertizează că scumpirile carburanţilor vor continua şi vor fi resimţite în tot ceea ce cumpărăm.

Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8 la sută.

Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât luna trecută. Efectele scumpirii carburanților le vom resimți în tot ceea ce cumpărăm și folosim în viața de zi cu zi”, Adrian Negrescu, analist economic.

author avatar
Andrei Ștefan
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger