Cauta

Tâlhărie legalizată la MAI și MApN. Contribuția la sistemul de pensii ajunge direct în buzunarele statului

Salariile polițiștilor, ciuntite de contribuții individuale la bugetul de stat

Deși s-a tot acreditat ideea că pensionarii MAI și MApN ar fi un soi de pomanagii care primesc pensii de serviciu fără să fi contribuit la sistem, realitatea este cu totul alta. Sindicaliștii din Poliție arată că statul român îi jecmănește, lunar, prin contribuția individuală la bugetul de stat, care nu ajunge la bugetul de pensii, ci direct în buzunarele statului. 

Exact același procent de 25% din salariu pe care îl plătesc toți angajații pentru CAS, îl plătesc și polițiștii și militarii. Banii acestora din urmă nu intră însă în bugetul asigurărilor sociale de stat, ci direct în bugetul general, astfel că polițiștii și militarii nu figurează că ar fi contribuit la sistemul de pensii. Contribuția individuală la bugetul de stat este o găselniță care s-a aplicat, în ultimii cel puțin 20 de ani, doar militarilor și polițiștilor și înseamnă câteva zeci de milioane de euro pe an încasate de statul român.

”Contribuția individuală la bugetul de stat are legătură cu CAS, iar legătura este legată de cuantumul de 25% oprit din salarii. Pentru CAS obții, la finalul carierei, o pensie bazată, mai mult sau mai puțin, pe contributivitate, însă pentru contribuția individuală la bugetul de stat, impusă doar polițiștilor și militarilor, nu obții nimic. Această contribuție se duce direct la bugetul general al statului și nu intră la bugetul de asigurări sociale. Până în 15 septembrie 2017, contribuția de 25% aducea militarilor și polițiștilor un plus de 9% la pensie, însă, după schimbarea modului de calcul, acest procent nu s-a mai regăsit, efectiv, în pensii”, ne-a declarat Emil Pășcuț, președintele Sindicatului Polițiștilor  din România”Diamantul”. Acesta arată că, deși CCR susține, în mai multe decizii ale sale, că pensia de serviciu nu este bazată pe contributivitate, ci pe principiul recunoștinței, contribuția efectivă a polițiștilor și militarilor este, în medie, de 1.200 de lei pe lună pentru fiecare, iar la cei 300.000 de oameni din MApN și MAI, vorbim de sume colosale care se rețin din salarii.

Luați cu forța

Din punctul de vedere al sindicaliștilor din MAI, contribuția individuală  este o tâlhărie a statului cu suportul legii, pentru că se iau cu forța acești bani. ”Mai ales în contextul în care subiectul acesta al pensiilor militare este rostogolit continuu. Dacă tradițional pensiile de serviciu au fost recunoscute doar polițiștilor și militarilor, ulterior au apărut categorii sociale cu putere de a influența legislativul, care și-au instituit genul acesta de recompensă la final de carieră, fără să existe aceleași motive. Chiar și magistrații și-au făcut aceste pensii de serviciu abia din 1997 și s-a ajuns acum la o percepție că aceste pensii le sunt date de Dumnezeu și nu le poate atinge nimeni”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor din România ”Diamantul”, Emil Pășcuț. Potrivit datelor oficiale, în anul 2021, numai la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, contribuția individuală la bugetul de stat pentru polițiști și personalul contractual a fost de aproape 30 milioane de lei. Totodată, într-un răspuns acordat Sindicatului ”Diamantul”, Inspectoratul Județean de Poliție Cluj confirma faptul că, potrivit Legii 223/2015, cota de contribuție individuală la bugetul de stat este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale.

Cele mai multe pensii, sub 3.000 de lei

Datele furnizate de Casa de Pensii Sectorială a MAI arată că, în decembrie 2022, numărul de pensionari din sistem era de 101.892, cu 2.776 decedați în 2022 și cu 5.661 pensionați anul trecut. Cea mai mare pensie din MAI, achitată în decembrie 2022, a fost de 22.510 lei, iar cea mai mică, de 58 de lei. Pensiile de până în 3.000 de lei sunt cele mai numeroase, cu aproape 25.000 de beneficiari, ofițeri și subofițeri. Pe următorul loc se situează pensiile de până în 4.000 de lei, încasate de peste 17.000 de foști angajați ai MAI.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version