AcasăSOCIALTăieri în carne vie din aparatul Executivului. Dispar 100 de bugetari de...

Tăieri în carne vie din aparatul Executivului. Dispar 100 de bugetari de lux

Cele mai mari tăieri din aparatul bugetar se vor opera chiar în curtea Executivului, care vrea, prin această măsură, să dea un exemplu pentru celelalte instituții. Astfel, din Secretariatul General al Guvernului vor dispărea 100 de posturi, vacante sau ocupate, economia făcută fiind de peste 6 milioane de lei pe an. În ce privește posturile de conducere acestea vor fi reduse aproape la jumătate.

sursa foto FacebookGuvernul României

Cu puțin timp înainte de expirarea termenului de la 31 decembrie 2023, Guvernul a decis să emită un proiect de ordonanță de urgență prin care taie 100 de posturi de bugetari de lux chiar din propriul aparat.

Astfel, la nivelul ordonatorului de credite Secretariatul General al Guvernului, anterior intrării în vigoare a Legii nr. 296/2023, exista un număr total de 769 de posturi aprobate în structurile organizatorice ale SGG și structurilor fără personalitate juridică din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, cu un total de 80 de funcții de conducere, reprezentând un procent de 10,40% din acestea.

În proiectul de act normativ se propune reducerea acestora la un număr total de 669 de posturi, din care 53 de posturi de conducere, reprezentând un procent de 7,92%. Prin această măsură, economia la buget va fi de 6.156.000 lei pe an. Printre cele mai importante modificări în organigrama SGG se numără dispariția unei funcții de demnitate publică de secretar general adjunct al Guvernului, asimilat funcției de secretar de stat, și cabinetul acesteia. Totodată, biroul de audit intern devine compartiment, desființându-se funcția de șef de birou, iar în cadrul Direcției juridic și contencios se desființează Biroul executare și urmărire a hotărârilor CEDO, funcția publică de conducere de șef birou și o funcție publică de conducere de director adjunct.

Dispare biroul de stabilire a drepturilor salariale

Reorganizarea de la SGG scoate la iveală și existența unor funcții redundante, cum ar fi Biroul stabilire drepturi salariale, din cadrul Direcției resurse umane, renunțându-se la funcțiile de șef de birou și de director adjunct.

În același timp, mai dispar și Biroul salarizare, de la Direcția economică și achiziții, și Biroul procesare și analiză fond arhivistic, cu tot cu funcțiile de șefi de birou și directori adjuncți. Serviciul achiziții și urmărire contracte se redenumește în Serviciul achiziții publice, iar compartimentele finanțare investiții din cadrul Serviciului buget-finanțe, urmărire contracte din cadrul Serviciului achiziții și urmărire contracte și achiziții din cadrul Serviciului achiziții și urmărire contracte se desființează. Tot la capitolul desființări intră și Biroul relația cu instituțiile publice, Direcția guvernare deschisă, Biroul implementare proiecte și strategii în domeniul guvernării deschise și inovării în sectorul public, Biroul monitorizare întreprinderi aflate sub autoritatea SGG din cadrul fostei Direcții dezvoltare comunitară, monitorizare întreprinderi și instituții public, Compartimentul evaluare impact acte normative și Compartimentul monitorizare implementare PNRR, cu funcțiile de conducere aferente.

Tăieri și la Direcția specială

Austeritatea a lovit chiar și în Direcția specială a Secretariatului General al Guvernului, astfel că dispar compartimentele securitate națională, stenograme și suport tehnic pentru ședințele Guvernului, arhivă clasificată, protecția datelor cu caracter personal, protecție informații clasificate și secretariat. Registrul intern NATO/UE se transformă în Compartimentul Registrul intern NATO/UE, iar la Departamentul pentru Relația cu Parlamentul dispare Direcția generală activități parlamentare, iar funcțiile publice de director general și director general adjunct se transformă în funcții de director adjunct. ”Ca urmare a analizei configurației compartimentelor funcționale (servicii, direcții, direcție generală) actuale ale SGG, cu personal activ, asupra cărora s-a aplicat analiza privind îndeplinirea, respectiv neîndeplinirea normativelor de personal stabilite în Legea nr. 296/2023, a rezultat necesitatea reconfigurării structurii organizatorice a SGG, cu respectarea liniilor directoare privind funcțiile și atribuțiile instituției”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.876 afisari

4 COMENTARII

  1. Nu vacante, ocupate. Să zboare atârnătorii de acolo. Și nu doar 100 de posturi ci minim 500.000 de bugetari să zboare!

  2. Sa zboare pensionarii speciali care sunt angajati pe functii si salarii babane. Sunt cu sutele in fiecare minister si cu zecile in diverse Agentii complet inutile !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger