AcasăSOCIALSuspendarea zborurilor Blue Air. Românii rămași în străinătate vor fi aduși în...

Suspendarea zborurilor Blue Air. Românii rămași în străinătate vor fi aduși în țară cu Tarom. Anunțul ministrului Grindeanu/Sfaturi de la MAE

Suspendarea zborurilor Blue Air. Românii rămași în străinătate vor fi aduși în țară cu Tarom. Anunțul ministrului Grindeanu/Sfaturi de la MAE

Situația românilor afectați de anularea zborurilor Blue Air – decizie care a dat peste cap planurile unui număr mare de conaționali – a ajuns în atenția Guvernului. S-au căutat soluții pentru ca românii blocați în afara țării de măsura suspendării zborurilor acestei companii să fie aduși în România.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a explicat, la Antena3, ce soluții se vor lua, de la nivelul Executivului, în acest caz.

Citiți și: Pasagerii de pe Otopeni au făcut REVOLUŢIE. Ciucă se RĂZBOIEŞTE cu ministrul Mediului. Poprirea, ridicată

Compania Blue Air, decizie radicală: suspendă toate zborurile din România, începând de astăzi

Grindeanu: Vorbim de o companie privată care se află într-o situaţie economică nu tocmai fericită

„Am să vă spun câteva decizii luate astăzi la nivel de guvern. În primul rând, vorbim de o companie privată care se află într-o situaţie economică nu tocmai fericită, ba chiar cu datorii foarte mari.

De asemenea, vorbim de o companie care în anul 2020 a beneficiat de un ajutor de la Guvernul României de câteva sute milioane, tocmai pentru a veni în ajutorul acestei companii să o salveze, fiind vorba de o perioadă în care era pandemie, COVID şi tot transportul aerian scăzuse.

Decizia luată de ministerul Mediului nu o pot comenta. Am vorbit cu domnul ministru Tánczos Barna şi mi-a spus că a aplicat legea. Au fost nenumărate discuții între Fondul de Mediu şi această companie şi nu s-a mai putut face altceva”, a spus Grindeanu, citat de antena3.ro.

Vor fi alocați 5 milioane de lei către TAROM, pentru aducerea românilor acasă

„Pe noi la nivel guvernamental şi la ministerul Transportului ne-a preocupat în primul rând să găsim soluţii pentru pasageri.

Va fi o hotărâre CNSU în această seară, iar mâine în ședință de guvern vom adopta o hotărâre în care vom aloca 5 milioane de lei de la ministerul Transporturilor către TAROM ca oamenii aflați în acestă situație să fie transportați acasă”, a explicat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3.

Celulă de criză la Guvern, pentru rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor Blue Air

Marți seară, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a făcut, de la Palatul Victoria, declarații legate de situația cetățenilor afectați de suspendarea zborurilor Blue Air.
A anunțat că premierul Nicolae Ciucă a convocat în marți seară celula de criză la nivelul Guvernului, pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. „Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi care se află în afara granițelor. În acest sens, românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective”, a declarat Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai anunțat că a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. „Este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării noastre își pot semnala prezența și pot solicita asistență consulară. Și, de asemenea, pot să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care le este pus la dispoziție este 0040751084537. (…) După ce vor fi centralizate datele cetățenilor români care se află, fiind afectați de suspendarea zborurilor Blue Air, în aeroporturi din afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii de peste graniță să ajungă acasă în siguranță. (…) Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru a veni în sprijinul cetățenilor afectați”, a precizat Cărbunaru.

Sfaturi de la MAE și un telefon util pentru români

Prin intermediul unui comunicat, MAE a transmis recomandări pentru românii aflați în afara țării, afectați de anularea zborurilor Blue Air.

„Cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (click pe link pentru datele de contact https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040751084537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro”, potrivit Ministerului de Externe.

MAE transmite, totodată, că în cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, „informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup”.

author avatar
Andrei Coman