Cauta

Suspans pe piața de energie. Hidroelectrica a dispărut de pe piața concurențială

Hidroelectrica nu a făcut nicio ofertă de preț pentru 2023

De la 1 ianuarie 2023, Hidroelectrica nu mai apare pe lista Comparatorului oferte-tip de furnizare a energiei electrice de pe site-ul ANRE, fapt ce a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor. Toate celelalte companii de furnizare au publicat noile prețuri, care sunt sensibil mai mari, având în vedere că statul va continua să compenseze diferențele. Deși președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, a promis că va avea cele mai bune tarife de pe piață și anul viitor, absența acestora ar putea însemna vești proaste pentru toți românii.

Deși mai sunt circa două săptămâni până la intrarea în 2023, Hidroelectrica nu a publicat oferta concurențială, chiar dacă toți furnizorii au făcut acest lucru. Întârzierea nejustificată a stârnit îngrijorare în rândul consumatorilor, care au luat cu asalt compania de stat pentru a mai apuca să încheie contracte până la sfârșitul acestui an. Faptul că Hidroelectrica nu a anunțat noile prețuri poate să însemne două lucruri. Ori nu va mai primi clienți noi, ori se vor majora prețurile. În acest moment, tarifele Hidroelectrica, având în vedere și costurile reduse de producție, sunt între 0,67 lei kW și 0,74 lei kW, în funcție de zonă, prețul din contract rămânând aceleași, indiferent de cantitatea consumată sau de numărul locurilor de consum. O altă explicație ar putea fi aceea că se așteaptă încheierea contractelor cu ceilalți furnizori, care deja s-au trezit că le pleacă masiv clienții către Hidroelectrica, pentru a nu dezechilibra așa-zisa piață concurențială. Singurele probleme semnalate până acum la Hidroelectrica, probleme care afectează decizia multor români de a-și muta contractele la compania de stat, sunt întârzierile foarte mari la emiterea facturilor, cauzate de crearea de la zero a unui departament de furnizare a energiei. Chiar și așa, nemulțumirea celor care se plâng de acest lucru ar trebui să fie atenuată de faptul că există o predicție a valorii facturilor, care oricum, se situează sub prețurile din piață, chiar și sub cele compensate de Guvern.

Cum va funcționa compensarea energiei?

Pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, Parlamentul a stabilit că prețul maxim pe care îl vor plăti consumatorii casnici la energia electrică nu va fi mai mare de 1,3 lei/kW, chiar dacă se va depăși pragul de consum de 300 kW/lună. Atenție, însă! Tarifele din Legea care modifică Ordonanța 27/2022  vor putea fi modificate oricând prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţiile înregistrate pe pieţele interne şi internaţionale de energie electrică şi gaze naturale şi de evoluţia geopolitică din vecinătatea României. Pe scurt, persoanele care consumă până în 100 de kW/lună, dar și cele care depind de aparate medicale, familiile cu 3 copii, cu vârste de până la 18 ani sau 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ și familiile monoparentale care au în întreținere cel puțin un copil, vor plăti 0,68 lei/kW. Pentru clienții casnici care înregistrează un consum între 101 și 255 kW, tariful va fi de 0,80 de lei/kW, depășirea de la 256 până la 300 de kW fiind taxată cu 1,3 lei/ kW. Cei care depășesc 300 de kW vor plăti întreaga cantitate consumată cu 1,3 lei/kW. Deși insinuarea Guvernului a fost că cei care consumă peste 300 de kW ar fi persoane înstărite, realitatea este că, cel puțin în mediul rural, dar și în multe orașe din țară care au rămas fără sistem centralizat de încălzire, sunt, de fapt, români care se folosesc boilere sau instante pentru încălzirea apei, care le aduc costuri foarte mari la energie. În plus, mai sunt și avariile repetate la sistemele centralizate de încălzire, care se produc frecvent în București și, mai nou, în Ploiești, oamenii fiind nevoiți să utilizeze caloriferele electrice.

Reședință și domiciliu

Includerea prevederii că se va face compensare doar pentru un singur loc de consum și că românii vor trebui să declare adresa de domiciliu sau de reședință unde vor să beneficieze de subvenția de la Guvern a provocat, pe bună dreptate, indignare și confuzie. Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică, Ion Lungu, ne spune că va cere, săptămâna aceasta, lămuriri de la reprezentanții Executivului. Și asta pentru că furnizorii nu vor să-și asume riscul de a fi amendați dacă vor compensa pentru două locuințe ale aceleiași persoane. Chiar dacă furnizorii își vor implementa softuri specifice, care să detecteze numele proprietarilor, există posibilitatea ca aceștia să aibă contracte la două companii diferite. În al doilea rând, cei mai loviți de această măsură vor fi chiriașii, cu sau fără contracte de închiriere, pentru că proprietarii nu au cum să treacă pe numele chiriașilor contractul de furnizare a energiei. Astfel, chiriașii vor fi nevoiți să plătească 1,3 lei pentru orice cantitate de energie consumată, fapt care îi va împovăra și mai mult. Această problemă poate fi rezolvată foarte simplu prin mutarea contractului la Hidroelectrica, dat fiind că această companie practică prețuri sub cele plafonate de Guvern, fără limite de consum.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version